Hlavní navigace

Překvapující souvislosti mezi bolestmi zad či kloubů a vnitřními orgány

13. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Když nás bolí záda nebo klouby, příčinu často hledáme ve špatných pohybových návycích. Ano, sedavé zaměstnání či jednostranná zátěž mají vliv na postavení těla a přetížení jeho jednotlivých částí. Příčiny potíží mohou ale být i zcela jiné.

V České republice se ještě stále často setkáme s následujícím modelem: když nás trápí bolest zad, zajdeme za lékařem, který nás v lepším případě pošle na rehabilitaci. Zde nám fyzioterapeut ukáže cviky, které si máme dělat, ale často je stihneme zapomenout, ještě než dorazíme domů. (Proto doporučuji online tréninkové programy, díky kterým už si cvičení nebudete muset pamatovat a cvičení bude zábavnější, ne stereotypní, jelikož můžete mít na každý den jinou sestavu.)

Je ale důležité myslet na to, že ne vždy za naším trápením stojí právě špatný pohybový stereotyp nebo přetížené svaly.

Co se dozvíte v článku
  1. Vnitřní orgány a bolesti zad či kloubů
  2. Vše je propojené
  3. Jak řešit potíže tak, aby se nevracely
  4. Metody, které pomohou od bolesti
  5. Dech a pohyb!

Vnitřní orgány a bolesti zad či kloubů

Pokud se bolesti neustále vrací, a to i přes pravidelné cvičení, a máme pocit, že se nacházíme v bludném kruhu, může tato chronická a vracející se bolest souviset s vnitřními orgány.

Například vracející se bolest beder může souviset s tlustým střevem, ve kterém před lety probíhala zácpa spojená se zánětlivým procesem, který změnil elasticitu přilehlých úponů. Ty nyní táhnou a omezují pohyb.

Podobné a někdy až překvapující souvislosti můžeme najít při bolestech po celém těle. I hledání zdroje dlouhodobé bolesti kolene může přinést fascinující odhalení přetíženého pánevního dna a podrážděný konec tlustého střeva.

Naše tělo funguje jako jeden celek, proto se napětí může přenášet i do takto vzdálených lokalit.

Břišní, hrudní a pánevní dutinu vyplňuje kromě samotných orgánů, cév, nervů a lymfatických uzlinek také systém obalů – tzv. fascií, které orgány obalují, chrání a pomáhají jim se držet na svém místě.

Vše je propojené

Jako fyzioterapeutka se při viscerální terapii (což je terapie zaměřená právě na orgány) setkávám s viscerálními restrikcemi – což znamená, že pohyblivost a funkce orgánu je určitým způsobem omezena. Důvodů může být více.

Buď je to jizva, která vzniká operací, úrazem či zánětlivým procesem v těle. Jizvy snižují přirozenou elasticitu okolní tkáně. Nebo zvýšené napětí v samotném orgánu, způsobené například nevhodnou a dráždivou stravou, stresem či dalšími psychosomatickými potížemi. Naše aktuální psychické rozpoložení ovlivňuje funkci autonomního nervového systému, který je řízen na nevědomé úrovni. Právě orgány, trávicí trubice a tkáně v jejich okolí jsou autonomním nervovým systémem řízeny, a tak naše psychická nepohoda ovlivňuje změnu napětí v orgánech a fasciích, které potom zpětně ovlivňují i napětí kosterní svaloviny.

Celé je to velmi propojené, a proto je mnohdy složité najít samotnou příčinu potíží. Je tedy dobré své problémy probrat s někým, kdo se na lidské tělo dívá komplexně.

Změna napětí v orgánu se přenáší i na jeho fasciální obal. Ten je ale napojen i na obaly dalších orgánů, takže se napětí roznese o kousek dál. A v některých místech se systém těchto propojených obalů orgánů propojuje i se svaly či se upíná na kosti, takže se napětí šíří ještě dál – na klouby, páteř či žebra, kde může způsobit blokádu. A přitom to začalo třeba tím, že jsme snědli příliš pálivé jídlo. Fascinující, že?

Jak řešit potíže tak, aby se nevracely

Při mechanickém odblokování a uvolnění kloubních blokád odborníkem dojde k dočasnému uvolnění, ale pokud není ošetřena oblast orgánu či jeho fascie, jejich tah způsobí blokádu znovu.

Nedaří se vám vyřešit opakované a dlouhodobé bolesti hrudníku? Může za tím být i gastroesofageální reflux.

Bolí vás dlouho rameno? Možná ani vaše játra nemají možnost se pohybovat volně a potřebují své okolí uvolnit.

Když vás trápí bolest vystřelující zepředu podél pravých žeber až do zad, může být příčinou žlučník.

Pokud vás trápí bolesti břicha, na které pomáhá, že se najíte, pravděpodobně máte ve zvýšeném napětí dvanáctník…

Pokud máte pocit, že by právě tohle mohla být příčina vašich potíží, pokud máte za sebou břišní operaci nebo vás trápí chronické bolesti, doporučuji navštívit fyzioterapeuta, který se zaměřuje také na viscerální terapii.

Metody, které pomohou od bolesti

Viscerální terapie je velmi jemná manuální technika, která pracuje s obaly orgánů i se samotnými orgány. Viscerální terapie má jen málo kontraindikací, takže je vhodná téměř pro každého. Jejím celkovým cílem je optimalizovat a harmonizovat napětí v těle.

V rámci vzájemného ovlivňování orgánů a pohybového systému se při řetězení problémů provádí také mobilizace kloubů a uvolňování svalů. Vyhledejte fyzioterapeuta nebo terapeutické centrum, které dokáže viscerální terapii pro vás ideálně nakombinovat i s dalšími technikami, které přispějí k opravdové úlevě.

Jedna z nich může být i metoda Ludmily Mojžíšové, kterou využíváme pro ovlivnění především orgánů malé pánve, nebo metoda ošetření fascií, která se zaměřuje na souvislosti v celém těle.

Anebo také techniky, které berou v potaz i psychickou stránku, zaměřující se na psychosomatiku či životosprávu. U nás nabízíme například ájurvédské poradenství, díky kterému vám kromě jiného můžeme pomoci se správným nastavením jídelníčku. A strava je velmi důležitá pro správnou funkci střev, ve kterých se schovává až sedmdesát procent naší imunity, nehledě na to, že se zde uvolňuje různé množství hormonů, jež mají vliv na naši psychiku.

Dech a pohyb!

Také dýchání má neopomenutelný vliv na činnost orgánů. Hlavním dýchacím svalem je bránice – a protože rozděluje hrudník a břicho, ovlivňuje svým pohybem jak plíce a srdce, tak všechny orgány v břiše.

A konečně, pro správnou činnost orgánů je důležitý pohyb. Ať už budete cvičit jógu, nebo půjdete na procházku, soustřeďte se na svůj dech. Zkuste vnímat, jak se bránice s nádechem posouvá více směrem do břicha. Masíruje tak vaše orgány a pomáhá jim ve správné funkci. Proto někdy i pouhá procházka umí pomoci s trávením.

Anebo vám fyzioterapeut pomůže sestavit zcela konkrétní cviky přesně podle toho, co v danou chvíli potřebujete ve svém těle podpořit. Nejčastěji s klienty pracujeme právě na speciálních cvicích s dechem a správným zapojením břišních svalů, aby k masáži orgánů docházelo efektivně.

I nyní si můžete vyzkoušet například toto jednoduché cvičení:

Posaďte se ke stolu s nohama na zemi. Položte si ruce na stůl a celými dlaněmi do něj rovnoměrně tlačte. Teď si představte, že chcete o dva milimetry nadzvednout nohy od země. Chvíli v tomto vydržte, dlaně pořád tlačte do stolu a zkuste vnímat svůj dech. Cítíte, jak se vám zvýšil tlak v břiše a prohloubilo brániční dýchání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bc. Žaneta Adamíková

Fyzioterapeutka, terapeutické centrum Namao

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).