Hlavní navigace

V Česku začala stavba Domu Ronalda McDonalda. Sloužit bude rodinám nemocných dětí

13. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Dům Ronalda McDonalda
Nadační fond Dům Ronalda McDonalda je součástí celosvětové sítě charitativních organizací Ronald McDonald House Charities. Jeho posláním je pomáhat rodinám dětí se závažným dlouhodobým onemocněním. 13. dubna tento fond začal stavět první Dům Ronalda McDonalda v Česku.

Jaro je spojeno s novými začátky a jeden nový příběh se začal psát i letos v pražské Fakultní nemocnici v Motole. Právě v úterý 13. 4. ve 13 hodin tu byl položen základní kámen vůbec prvního českého Domu Ronalda McDonalda. Nepůjde o žádný kulturní stánek s rychlým občerstvením, jak by mohl název napovídat, ale o dům, který bude poskytovat bezplatné ubytování rodinám dlouhodobě nemocných dětí tak, aby mohly být opět spolu.

Proč to všechno? Aby rodiče nespali po židlích, aby situaci snáze zvládli

Dům Ronalda McDonalda nabídne zázemí celkem jednadvaceti rodinám a staví se díky stejnojmenné charitativní organizaci. „Posláním Nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda je péče orientovaná na rodinu. Když dítě onemocní vážnou chorobou, paralyzuje to všechny členy rodiny, každého jinak. Je to extrémně náročné psychicky, finančně i fyzicky. Rodiče někdy přespávají na křeslech či židlích, často musí cestovat přes celou republiku. Díky Domu Ronalda McDonalda nabídneme celé rodině plnohodnotný odpočinek i zázemí, které podpoří jejich psychiku, aby se mohli co nejvíce věnovat svému nemocnému dítěti, a pomoci mu tak k uzdravení,“ říká Ivana Pešatová, výkonná ředitelka Nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda.

Právě takovým rodinám už od roku 2002, kdy byl v České republice založen, pomáhá Nadační fond Dům Ronalda McDonalda. Do doby, než bude dům dokončen (mělo by se tak stát do června roku 2022), hradí za rodiče nemocných dětí ubytovnu v blízkosti motolské nemocnice. Stejně jako přispívá na rekonstrukce pokojů v krajských nemocnicích. Nadační fond takto každoročně rodinám uhradí mnoho stovek nocí.

Po světě už je 370 Domů Ronalda McDonalda

Právě proto, aby mohly být rodiny spolu, začal dnešním dnem vznikat první český Dům Ronalda McDonalda. Společným cílem těchto domů, jichž je po světě více než tři sta sedmdesát, je zajistit pohodlné a bezplatné ubytování pro rodiny malých pacientů, a dát jim tím možnost být svým dětem, sourozencům či vnoučatům nablízku. Nejde přitom o žádnou ubytovnu, ale o plnohodnotný dočasný domov, který je na základě zkušeností z celého světa koncipovaný s ohledem na potřeby každého člena rodiny.

Dům nabídne celkem jednadvacet pokojů a chybět nebude ani společná kuchyně s jídelnou, obývací prostor či herna pro děti. V českém domě Ronalda McDonalda pak bude i pracovna pro rodiče, což není v zahraničí příliš obvyklé. Rodiče se díky tomu mohou střídat u dítěte a jeden z nich může nadále pracovat. Místnost lze navíc využít i jako učebnu. Skvělá je také skutečnost, že je dům navržený tak, aby šlo v budoucnosti přistavět další patro s patnácti novými pokoji.

„Měla jsem pocit, že se zhroutil svět,“ říká maminka, která využila podpory nadačního fondu

Jeníkovi v roce 2016 našli rodiče na krku bulku, která už pár týdnů nato skončila zdrcujícím verdiktem: Hodgkinův lymfom – zhoubné nádorové onemocnění lymfatické tkáně. „Myslela jsem, že se mi zhroutí svět. Všechno bylo najednou úplně jinak. Přestala jsem chodit do práce, abych se synem mohla být v nemocnici a starat se o něj i doma,“ popisuje těžkou situaci maminka Jeníka, která využila podpory Nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda.

Vážné onemocnění syna samozřejmě ovlivnilo chod celé domácnosti. Do té doby velmi aktivní čtyřčlenná rodina, kdy obě děti často a rády sportovaly a vozily medaile ze závodů, si musela kompletně přeskládat priority. A nějakou dobu se obejít jak bez Jeníka, tak i bez maminky. Ta byla při léčbě ve Fakultní nemocnici v Motole po boku svého syna, aby ho mohla podporovat psychicky, což je pro boj s nemocí zcela klíčové.

„Ubytovnu poblíž Motola za mě hradil Nadační fond Dům Ronalda McDonalda. Byla to pro mě velká pomoc, protože při každodenním dojíždění bych vynaložila nemalé peníze,“ říká maminka Jeníka. Příběh malého pacienta má naštěstí dobrý konec. Jeník nemoc úspěšně porazil a před dvěma roky dokonce začal znovu aktivně sportovat. Co bylo pro celou rodinu vedle zdrcující diagnózy nejtěžší? „Když jsme se jako rodina museli rozdělit, to byl ten nejtěžší moment v mém životě. Bez každodenní podpory mého manžela a druhého syna jsem se cítila ztracená,“ dodává Jeníkova maminka.

Onkologickou diagnózu si každý rok vyslechne 350 dětí

Motolská nemocnice nebyla vybrána do projektu náhodně. Kromě celé řady specializovaných pracovišť je v motolské nemocnici i největší onkologické a hematologické centrum pro děti. „Zhoubným onemocněním v České republice onemocní zhruba tři sta padesát dětí ročně, z toho je asi polovina diagnostikována právě ve Fakultní nemocnici v Motole. Všechny tyto děti jsou hospitalizované po dobu delší než jeden měsíc. Možnost strávit tento čas v blízkosti své rodiny je pro psychiku dětských pacientů nedocenitelná,“ říká Vladimír Komrska, primář hematologie Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FN Motol.

Kromě dětí, které se léčí s onkologickým onemocněním, míří do Fakultní nemocnice v Motole tisíce dalších pacientů mladších osmnácti let. Jen v odděleních hematologie a onkologie, kardiologie, neurologie a pediatrie je to bezmála třináct tisíc hospitalizací každý rok. Statistiky FN Motol zároveň říkají, že sedm z deseti dětských pacientů je mimopražských. Rodiny právě těchto dětí budou moct už za krátkou dobu využít pohodlí v Domě Ronalda McDonalda. Plnohodnotný dočasný domov je ale určen také rodinám s dětmi, kterou jsou vážně nemocné a do Prahy dojíždějí na ambulantní léčbu, například chemoterapii.

Video: Jak vypadá Dům Ronalda McDonalda

Díky patří hlavně zákazníkům McDonald's

Domy Ronalda McDonalda jsou financovány z příspěvků věnovaných Nadačnímu fondu Dům Ronalda McDonalda. Jedná se o samostatnou organizaci, která není ve vlastnictví společnosti McDonald's, největší restaurační síť světa a její zákazníci jsou nicméně hlavními přispěvateli. Do sbírky se zapojují jak jednotlivé restaurace, které posílají část svých příjmů z prodeje například Happy Mealu nebo hranolků, tak hlavně samotní zákazníci, ať už formou příspěvku, či nákupem charitativních předmětů. „Touto cestou bych chtěl poděkovat všem našim zákazníkům. Je to hlavně jejich zásluha, že byl základní kámen Domu Ronalda McDonalda položen a že už v dohledné době přivítá první rodiny nemocných dětí. Velké díky ale také patří všem franšízantům a zaměstnancům, moc si vážím jejich pracovního nasazení a finanční podpory, bez které bychom se dnes nemohli těšit z tak velké události,“ říká Tomasz Rogacz, generální ředitel McDonald's ČR/SK.

Výkonná ředitelka Nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda Ivana Pešatová se k díkům připojuje a zároveň dodává, že na výstavbu bylo dosud vybráno asi 88 % finančních prostředků. Na dokončení lze přispět přímo v restauracích McDonald's, anebo online v rámci projektu Darujme.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).