Hlavní navigace

Pozitivní dopad doby covidu? Děti se doma učí vařit a péct

8. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Může to znít neuvěřitelně, ale i COVID-19 má některé pozitivní dopady. Po roce, který děti tráví převážně doma a spíš výjimečně pár týdnů ve školách, se tak nějak přirozeně naučily spoustu věcí. Nouze naučila Dalibora housti. A děti péci, když mají chuť na sladké. Jak na to jednoduše, radí Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert.

Při počtu dětí tři (chlapci) a věku čtrnáct, jedenáct a pět let je v naší rodině dost neekonomické kupovat třeba koláče ke snídani. Jeden pro každého nestačí. Minimum je tedy šest kusů, při cenách třeba patnáct korun za koláč jsou to jednoduché počty. Velký plech domácí bublaniny (všechny tradiční rodinné moučníkové recepty už jsou v kuchařce dáno přepsané na dvojité dávky surovin) znamená snídani a v lepším případě i malou svačinku, pokud zbytek na chvilku dobře schováte. A navíc ušetříme.

Čas, který momentálně ve většině rodin strávíme u sporáku (kombinace home office, zavřených restaurací a školních zařízení pro děti je jasným ukazatelem, že jídla a jeho přípravy je zkrátka třeba víc než dost), nás postupně učí čím dál větší efektivitě. V případě sladkého pečení tedy „frčí“ lité koláče, perníky a podle sezónnosti ovoce sladké moučníky typu „těsto a něco na to naházet“. Třená bábovka se šleháním vaječných bílků nebo Míša řezy jsou tak spíš už jen nedělní a sváteční záležitostí.

Galerie: Moučníky pečou i malé děti

Mami, my ti pomůžeme

Ač máme syny, kuchyni se nevyhýbá ani jeden. A pečení sladkého je baví: začalo to pomocí typu „nasypej do mísy mouku“ a v momentě, kdy se domů pořídila pekárna na chleba, která zvládne i jednoduché sladké moučníky, je jedenáctiletý Jirka s asistencí pětiletého Kryštofa bez potíží schopný upéct jablečnou buchtu. Pekárna totiž opravdu potřebuje jen ve správném pořadí „naházet“ suroviny, zapnout program a pak už se zařídí sama a děti do ní během pečení hledí jako do kina a hlásí, jestli zrovna míchá, nebo už peče. Jaké další sladké dobroty mohou péci i malé děti bez problémů, popisuje Alena Paldusová:

„Vhodné jsou například různé druhy sušenek, kdy si děti velmi rády hrají s těstem, vykrajují a podobně. Velmi oblíbené na přípravu, a hlavně konzumaci, jsou také muffiny, které se dají připravit na několik způsobů a lze u nich využít suroviny, které děti mají rády (čerstvé ovoce, oříšky, kousky čokolády…). Mezi novější dezerty patří tzv. mugcake, tedy koláček do hrníčku, který je jednoduchý a není potřeba manipulace s horkou troubou.“


Autor: Albert / Zdravá 5

Makový mugcake, recept na dezert do hrníčku najdete na webu Zdravé 5

Začněte s nepečenými dezerty

  • Pokud se bojíte horké trouby, začnete s malými dětmi nepečenými dezerty.
  • Malé děti baví různé pohárky, vrstvené dezerty do skleničky, ovocné špízy nebo třeba domácí pribináček.
  • K přípravě těchto dezertů nepotřebujeme prakticky žádné kuchyňské spotřebiče ani troubu a děti mohou krásně vyjádřit svou kreativitu a „vyřádit se“ u zdobení a dekorování. 

Nezdravě i (postupně) zdravě

Pokud mají děti dost pohybu, nemusíme mít podle Aleny Paldusové nijak špatné svědomí, když jim dopřejeme bábovku nebo koláč z klasické mouky, másla a cukru.

„Naopak dětem i v rámci našich výuk říkáme, že kousek domácího moučníku občas ke svačině je zcela v pořádku a že je určitě lepší dát si domácí koláč než koupit nějakou sušenku, která obsahuje mimo několika konzervantů také ztužené tuky, velké množství cukru a další přísady, které do domácího moučníku určitě nepoužijeme,“ dodává Alena Paldusová, že se domácí pečení vždycky vyplatí, i když zrovna není z nejzdravějších surovin. Přesto je možné – aspoň občas – najít zdravější možnosti. Co a čím tedy radí manažerka Zdravé 5 nahradit?

Tipy na zdravější moučníky podle Zdravé 5

  • Běžnou mouku vyměňte za špaldovou, mandlovou, kokosovou nebo pohankovou. 
  • Místo cukru můžete zvolit melasu, med, stévii, případně také sirupy (datlový, javorový, agávový, čekankový). Ale pozor, i tyto zdravější náhrady cukru obsahují značné množství sacharidů, proto se obecně snažte sladit o něco méně a postupně cukr v receptech ubírat. 
  • Vhodné je také využít pro doslazení ovoce a zeleninu (banán, mrkev, jablka), které nám navíc mohou nahradit část množství mouky. 
  • Běžný tuk nebo olej je částečně možné nahradit mletými oříšky nebo oříškovým máslem.

Jen doma víme, co do koláče dáváme

„Domácím moučníkům fandíme, protože jsou připravené doma ze základních surovin, bez použití konzervantů a jiných průmyslově zpracovaných přísad,“ shrnuje Alena Paldusová. „Navíc se dají udělat zdravěji a v neposlední řadě do jejich přípravy zapojíme samotné děti. Když má moučník dobré a vyvážené složení, může být pro dítě ideální svačinou.“ 

Takovou je třeba i mrkvová bábovka, jejíž recept uvádíme v závěru článku. Jste-li příznivci staré dobré klasiky, pokud jde o suroviny, určitě je třeba ohlídat, aby měly děti zároveň dostatek pohybu a sladké nejedly „ve velkém“. Spoustu tipů na moučníky, které zvládnou i malé děti, najdete na stránkách Zdravé 5, kde se dá až do 17. května také zapojit do soutěže se svým vlastní receptem na výživnou svačinu obsahující ovoce nebo zeleninu. I ta může být inspirací po všechny, jimž po měsících domácího vaření a pečení často docházejí nápady.

Mrkvová bábovka s ořechy

  • 5 vajec
  • 100 g cukru (lze nahradit medem)
  • 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 2 polévkové lžíce holandského kakaa
  • 430 g jemně nastrouhané mrkve
  • 220 g hrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • 90 ml olivového oleje
  • 2 lžičky skořice
  • pomerančová kůra dle chuti
  • 100 g semínkové směsi
  • 50 g vlašských ořechů
  • máslo + hrubá mouka na vymazání formy

V míse vyšleháme vejce s cukrem, postupně přidáváme tvaroh, kakao, nastrouhanou mrkev, mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej, skořici, pomerančovou kůru, semínka a ořechy. Formu na bábovku vymažeme změklým máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto nalijeme do formy a pečeme zhruba 45 min na 180 stupňů.

Po upečení necháme bábovku vychladnout, vyklopíme, pocukrujeme a podáváme.

Odborná spolupráce:

Alena Paldusová

Manažerka programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert. V rámci projektu pomáhá dětem, ale i dospělým se zdravým jídlem a životním stylem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).