Hlavní navigace

čaj

Jaké množství kofeinu je pro člověka bezpečné?

Lidé se občas bojí nadměrné konzumace kofeinu. Ale kdo ví, jaké množství je to, které již může působit negativně? Evropský úřad pro bezpečnost potravin nyní tuto otázku vyhodnotil a zjišťoval také, jak dlouho kofein působí.

15. 2. 2019 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Návykový zázvorový čaj: nepijte ho pravidelně

Zázvor patří mezi návykové rostliny a zázvorový čaj je přírodní léčivo. Neměli bychom ho proto pít pravidelně, jen tak „na chuť“. Častým omylem je také jeho dochucování, citron do zázvorového čaje nepatří. A je rozdíl, zda do čaje použijete zázvor strouhaný, či krájený.

Doba čtení: 5 minut

Pravý vánoční čaj: jak si namíchat voňavou adventní směs

Znáte snad jiné období roku, které je tolik protkáno vůněmi jako Vánoce? Provoňte si letos nejen svůj byt či dům, ale také příjemné chvíle nad šálkem čaje. Jak jednou ochutnáte vlastní namíchaný, jiný nebudete chtít.

10. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Ach, ty sáčky… Češi pijí čaje podřadné kvality

I když byl podle historických pramenů učitel národů Jan Amos Komenský jedním z prvních pijáků čaje na území Koruny České, svůj národ toho o konzumaci tohoto ve světě oblíbeného nápoje moc nenaučil.

Doba čtení: 4 minuty

Čaj dávali jako zeleninu do polévky, říká historik

Čaj, káva, čokoláda. Oblíbené nealkoholické nápoje přišly do Evropy před staletími a lidé s nimi nakládali všelijak. Kávu například nastavovali až z třetiny chlebem, fazolemi, ale i barvou s olovem. „U čaje se docela běžně stávalo, že se jednou použitý čaj usušil a pak prodával nic netušícím konzumentům,“ popisuje Karel Černý.

4. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Bylinné čaje v testu zcela propadly: jedy jsou i v čajích pro děti

Že čaje jsou bohatým zdrojem pesticidů, je veřejným tajemstvím. Aktuální výsledky, které zveřejnil časopis dTest, odhalily množství pesticidů a jedovatého plevele i v bylinných čajích, včetně těch speciálně určených dětem.

15. 2. 2018 13:37
Doba čtení: 3 minuty

Jak udělat dobrý čaj? Potřebujete vodu bez chloru a nahřáté nádobí

Cesta k opravdovému dobrému čaji nemusí vést do Číny. Stačí dodržet pár pravidel a sehnat kvalitu. Ptejte se především na stáří.

Doba čtení: 4 minuty

Proč čaj obarví hrnek a co všechno o něm ještě nevíte

Někdo tvrdí, že více kofeinu je v kávě, a jiný zase, že v čaji. Kdo má pravdu? Jak se liší černý čaj od zeleného a co je bílý čaj? Na to, kolik litrů čaje vypijeme, o něm nic moc nevíme.

6. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť

I z jara přijdou k duhu teplé nápoje, které vám zlepší náladu, dodají energii a budou hýčkat vašeho chuťové pohárky jedna báseň. Jaké to jsou?

20. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Tisíce kusů čaje Babička Růženka jsou dle inspekce nevhodné ke konzumaci

Potravinářská inspekce varuje před další šarží nevyhovujícího čaje polského výrobce Mokate. Jde o sáčkový čaj Babička Růženka Sedmero bylin s echinaceou.

Doba čtení: 3 minuty

Jsou čajové sáčky a hygienické potřeby toxické?

Kdo o tomto tématu již něco četl, mohl narazit na varování, že pokud si vaříte pytlíkový čaj v běžných čajových sáčcích, hrozí vám hromadění vysoce toxických a karcinogenních látek v těle. Stejné informace se šíří ohledně hygienických potřeb, jako jsou tampony, vložky nebo toaletní papír. Proč?

Doba čtení: 6 minut

Sonnentor: bylina bez rodnéno listu jim do čaje nesmí

Už po sedmé se otevřely brány výrobního závodu bylinného specialisty z Čejkovic a my jsme byli u toho. Víme, odkud pocházejí bylinky, proč se do nich před balením fouká i kolik sáčků čaje se vyrobí za jednu minutu.

Doba čtení: 4 minuty

Čejkovické bylinkové slavnosti už tuto neděli

V Čejkovicích u Hodonína se v neděli 4. září v 10:30 opět otevřou brány všem milovníkům bylinek a koření. 7. ročník Čejkovických bylinkových slavností bude plný jídla, přednášek, divadla i komentovaných prohlídek ve výrobě biočajových nálevových sáčků.

29. 8. 2016 17:26

Chodíte do čajovny? Inspekce kontrolovala pesticidy a vodní dýmky

SZPI provedla v čajovnách kontrolu čajů, v nichž se zaměřila hlavně na pesticidy, ale také vodních dýmek, kde sledovala obsah tabáku a nikotinu.

29. 1. 2016 16:43
Doba čtení: 1 minuta

Samurai shot je první funkční panák bez alkoholu

Panák, který vás povzbudí a nakopne. A přitom v sobě nemá ani promile alkoholu. Jak je to možné? Novinku, která se i s vaší podporou chystá na trh, nám představí Jaromír Horák známý jako Čajomír.

Doba čtení: 5 minut

Pořídil si plantáž v Panamě a vozí k nám „kávový čaj“ – cascaru

Není to tak úplně čaj ani káva, přesto má k obojímu velice blízko. Cascara se paradoxně pila dávno před tím, než bylo objeveno pražení kávových zrn a přípravy klasické kávy, přesto není známá a v kavárně na ni narazíte spíš výjimečně. Martin Dindoš ji dováží do Čech ze své farmy v Panamě.

28. 4. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Známe nejhorší a nejlepší zelený čaj v sáčku

Nechutná vám zelený čaj? Možná vás výrobce na obalu špatně instruuje, jak ho připravit, možná čaj není vyroben z pupenů čajovníku, ale z jeho zdřevnatělých částí. Který je ten nej?

6. 1. 2015 16:04
Doba čtení: 2 minuty

Co je tak úžasného na čaji o páté

Těžko byste hledali osobitější rituál než anglický odpolední čaj. Přitom tahle tradice vznikla jenom z nudy – a navíc se servíruje už ve čtyři.

Doba čtení: 8 minut

Bylinky, koření a čaje opět provoní Jiřák

Aneb sklízíme, co jsme zaseli a sušíme, lisujeme, pracujeme… Bylinky, koření a čaje v pátek a v sobotu na farmářském tržišti Jiřák.

2. 9. 2014 9:45
Doba čtení: 1 minuta

Matcha Tea radí, jak poznat dobrý čaj. Přitom má máslo na hlavě

Ten, který přišel o certifikát bio kvůli vysokému množství reziduí pesticidů v čaji, dnes káže o tom, jak poznat kvalitní čaj Matcha. Zjišťovali jsme zákulisí kauzy pesticidy v Matcha Tea.

Doba čtení: 4 minuty

Ledové čaje v testu propadly: víc ředit už snad nelze

Hodnocení ledových čajů potvrdilo dřívější zkušenosti: v těchto nápojích je málo čaje, zato hodně cukru. Se skutečným čajem mají pramálo společného.

Doba čtení: 4 minuty

Čaj z třezalky tečkované nemusíte kupovat

Třezalka se svými léčivými schopnostmi řadí na jedno z prvních míst mezi našimi léčivými bylinami. Sbíráme ji od července do konce srpna. Můžeme ji sušit, nakládat do lihu či oleje.

4. 8. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Heřmánek roste jako plevel, ale měl by se platit zlatem

Léčebné uplatnění heřmánku je mimořádně široké, můžeme ho téměř označit jako univerzální lék na všechny nemoci. Nic takového bohužel neexistuje, heřmánek je však blízko.

31. 7. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Inspekce zatrhla prodej instantního čaje bez čaje

Že v čaji musí být vždycky čaj, dávno neplatí. To potvrdila inspekce, která hned ve dvou případech odhalila instantní čaje, které obsahovaly dvanáctkrát méně čajového extraktu, než slibovaly.

24. 7. 2014 8:00
Doba čtení: 1 minuta

Lipový květ je jednička v přírodní léčbě

Květy lípy patří k základním přírodním lékům. Neměly by proto chybět v žádné domácí lékárničce. Sbíráme je od konce května do konce června. Můžeme je sušit, nakládat do lihu či vína.

2. 6. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Bylinkový speciál: Ibišek

Ibišek není jen rostlina zdobící parapety. Je to i všestranná léčivka, která umí krotit diabetes, hemoroidy, záněty ledvin i močového měchýře. A z jejích semen si můžete uvařit džem.

Doba čtení: 3 minuty

Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví

V chladu zahřejí. A nejen to: čaj pu-ehr odkyseluje organismus, zelený čaj dodává vitalitu a rooibos uklidňuje zažívání. Pomohou i s hubnutím a umí plno dalších věcí.

Doba čtení: 4 minuty

Šípkové recepty se špetkou nostalgie

Léto má na kahánku a my nejvyšší čas nechat se poslat k šípku. Nejlépe s košíkem. Rudé plody sbírejte jen suché, nepřezrálé a nepřemrzlé. Zimu pak provoní omáčka, zavařenina nebo čaj.

6. 9. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Domácí ice tea chce víc cukru než horký čaj

Nabízíme 130 let starý recept na domácí ledový čaj i ice tea podle současných trendů. Suroviny pro přípravu zůstaly vesměs stejné, rozdíly jsou hlavně v délce přípravy a množství cukru.

26. 8. 2013 10:00
Doba čtení: 4 minuty

Asijskou kuchyni v českém čínském bistru neochutnáte. Ani náhodou

Pokud na dovolenou vyrážíte dál než na chatu na Šumavě, pak vám přijdou vhod rady delegátky, která procestovala kus světa. Poví nám, jak se stoluje, jí a pije v Číně, Indii a Vietnamu.

8. 8. 2013 0:00
Doba čtení: 6 minut