Hlavní navigace

Názory k článku Petra Malaníková z MyRaw Food: Klasický vitarián neexistuje

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 8. 2017 11:10

    tsd

    Pojídat tepelně neopracované potraviny, je v mnoha případech zdraví škodlivé. Tepelným zpracováním se přece ničí viry, bakterie a ostatní fujtablíci. Pokud vitarián nechce toto riskovat, nezbývá mu, než takové rizikové potraviny vypustit z jídelníčku. Stejně tak jsou některé potraviny v syrovém stavu téměř nepoživatelné a zdraví škodlivé i po fyziologické stránce. Takže jsou dvě možnosti, buď chřadne a hladoví, nebo opravdu klasický vitarián neexistuje.
    Potom se z něj ovšem stává jakýsi kočkopes a chytrá horákyně, stejně jako z autorky rozhovoru. Obutá-neobutá, oblečená neoblečená, sytá hladová.
    K čemu pak toto náboženství má být dobré? Maximálně tak k zvyšování zisků z prodeje raw potravin
    tsd

  • 18. 8. 2017 20:31

    bez přezdívky

    Vitariáni nic neriskují, kromě toho, že zaplatí na zdravotním pojištění daleko víc, než kolik vyčerpají zdravotní péče.

    "pojídat tepelně neopracované potraviny, je v mnoha případech zdraví škodlivé"

    Chytrolíne, je to přesně naopak. :) Vitariáni vypadají často o deset let mladší, těší se výborné kondici, lehce sportují, lezou po skalách, létají na paraglidu atp.

    Je jasný, že "RAW" dortíky, které mají základ v drcených ořechách, ovesných vločkách, místo cukru použijí rýžový/ječný/slad/a­gave sirup ve skutečnosti nejsou zdravé ani příznivé pro lidský organizmus.

    Ořechy by byly OK, kdyby nebyly často plné plísní, tady je nutné hlídat bedlivě kvalitu, původ.

    V okamžiku, kdy přejdeš čistě na vitariánskou stravu, za předpokladu, že se většina tvého jídelníčku skládá skutečně ze živých potravin tj. min 65% denního příjmu potravin zelenina (optimálně alespoň 90% jídelníčku syrová zelenina), vyjímečně ovoce, tak se lidský organizmus spokojí s energetickým příjmem 500kcal až 800kcal denně.

    V létě se stravuji výhradně syrovou zeleninou, víc než 800kcal energetický příjem nemám, přesto nehubnu a mám trvale nepatrnou zásobičku tuku v oblasti břicha. Ujdu každý den 9km pěšky, vysávám, myju nádobí, cestuji… vše bez omezení.

  • 21. 8. 2017 10:55

    tsd

    Vitariáni nic neriskují, kromě toho, že zaplatí na zdravotním pojištění daleko víc, než kolik vyčerpají zdravotní péče.

    Chytrolíne, je to přesně naopak. :) Vitariáni vypadají často o deset let mladší, těší se výborné kondici, lehce sportují, lezou po skalách, létají na paraglidu atp.

    Podle tohoto názoru spotřebují vitariáni více zdravotní péče vzhledem ke sportovním adrenalinovým aktivitám.

    tsd

  • 4. 8. 2017 9:29

    thr

    Nehodlám komentovat vitariánství, ale některé věty z rozhovoru mě fakt skolily :-)
    Například "Skutečně vám vitariánská strava dodá tolik energie, nebo se dobíjíte i sportem?" - jak se prosím dá sportem dobít energie, až dosud jsem naivně žil v představě, že smysl sportu je naopak v tom, aby se energie spotřebovala?

    Také se mi líbí, že se vitariánka odkazuje na vynálezce müsli - co má ale tato potravina společného s raw ale také jen těžko někdo pochopí.

    A lze dále pokračovat, fakt jsem se dobře bavil :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).