Pesto z medvědího česneku se hodí do těstovin a salátu, ale i k masu. Je chutné a zdravé

3. 5. 2025

Sdílet

Pesto z medvědího česneku ve skleničce s ořechy a tvrdým sýrem
Autor: Pixabay.com/RitaE
Se začátkem jara se to v lesích začne hemžit sytě zelenými lístečky medvědího česneku. Češi rádi vyrážejí na sběr této bylinky a vyrábějí z ní pesto. To lze přidávat do těstovin, salátů a jarních pokrmů. Na rozdíl od klasického česneku tolik nepálí, ačkoliv také obsahuje alicin.

Medvědí česnek platí za tradiční léčivou bylinu a také za oblíbené dochucovadlo do těstovin, polévek či na výrobu pesta. Sezóna začíná již v půli března a trvá asi dva měsíce. Pokud si tedy chcete vyrobit domácí pesto, musíte si se sběrem pospíšit. Dejte si ale pozor na to, kde sbíráte. V přírodních rezervacích a národních přírodních rezervacích se medvědí česnek trhat nesmí, protože je to zakázáno zákonem o ochraně přírody a krajiny.

Charakteristika medvědího česneku

Medvědí česnek (Allium ursinum) je jednoděložná vytrvalá rostlina z čeledi amarylkovitých, která je nejvíce rozšířena v západní a střední Evropě. V české kotlině platí medvědí česnek za typickou jarní bylinku rostoucí hlavně ve vlhkých lesích s půdou bohatou na živiny. U medvědího česneku rozlišujeme dva poddruhy. Oba se vyskytují na území České republiky:

  • česnek medvědí pravý (Allium ursinum subsp. ursinum),
  • česnek medvědí ukrajinský (Allium ursinum subsp. ucrainicum).

Název bylinky vychází z pověry. Podle ní se medvědi po zimním spánku krmí čerstvými lístky, aby získali sílu po dlouhém období bez jídla a živin a pročistili si krev. Možná jste se ale setkali i s jinými názvy, jako jsou cikánský česnek, česnek psí, divoký česnek či čarodějná cibule. A skutečně by se dalo říct, že jsou účinky medvědího česneku na lidské tělo až magické.

Proč jíst medvědí česnek?

Podobně jako klasický česnek, pažitka a cibule obsahuje i medvědí česnek účinnou látku jménem alicin. Ten vzniká při krájení a drcení rostliny ze sirnaté sloučeniny alinu. Alicin se používá v lidovém léčitelství jako přírodní antibiotikum, protože disponuje antibakteriálními a protizánětlivými účinky. Medvědí česnek obsahuje také hodně vitamínu C, hořčiny, flavonoidy a sirnaté sloučeniny.

V tomto ohledu se opravdu hodně podobá klasickému česneku, ale má jemnější chuť i vůni, takže je pro většinu lidí přijatelnější. Ne každý má totiž rád typické česnekové aroma. Účinky medvědího česneku na lidský organismus jsou také hodně podobné. Doporučuje se třeba při vysokém krevním tlaku, zvýšeném cholesterolu a nadýmání. Zároveň dokáže stimulovat imunitní systém a pomáhá v boji proti infekcím, takže může být skvělou prevencí proti nachlazení a virózám.

Galerie: Česnek medvědí se plete s konvalinkou i ocúnem

Recept na pesto z medvědího česneku

Nejpopulárnější technikou, jak zpracovat medvědí česnek, je pesto. Můžete ho totiž přidat do těstovin, salátů a jiných pokrmů, kterým dodá skvělou vůni a výraznou chuť. A oproti čerstvým lístkům vám v lednici vydrží opravdu hodně dlouho, což je další výhoda.

Určitě doporučujeme vyzkoušet domácí pesto z medvědího česneku, u kterého máte záruku čerstvosti. Navíc je čistě na vás, jaké suroviny použijete. Možností, jak udělat pesto z medvědího česneku, totiž existuje hned několik.

Zatímco někdo dává přednost jednoduché směsi, do které přijdou jen čerstvé bylinky, olej a sůl, jiní lidé rádi experimentují a přidávají do pesta drcené oříšky, strouhaný tvrdý sýr, pepř a další koření. Zkrátka záleží na vašich chutích a na tom, do čeho budete pesto přidávat. Také si můžete zkusit udělat několik skleniček trochu jinak a porovnat, jaká varianta vám zachutná nejvíce.

Ingredience:

  • 120 g medvědího česneku,
  • 100 ml extra panenského olivového oleje,
  • pár kapek citronové šťávy,
  • hrubá mořská sůl,
  • špetka kajenského pepře,
  • volitelně 80 g kešu ořechů, piniových oříšků nebo pistácií,
  • volitelně 60 g nastrouhaného parmezánu nebo sýra pecorino.

Postup:

Očištěné, omyté a důkladně osušené lístky medvědího česneku překrájejte na menší kousky. Důležité je, aby byly opravdu suché, jinak nebude chuť pesta tak intenzivní. Dejte je do mísy, přilijte olivový olej, citronovou šťávu, osolte a opepřete. Nyní vezměte tyčový mixér a směs rozmixujte do hladké pasty.

Pokud se vám zdá pesto příliš husté, můžete ho naředit ještě trochou olivového oleje. Na závěr přidejte nadrobno nasekané oříšky či sýr, chcete-li mít pesto zajímavě ochucené, a dobře je zapracujte.

Hotové pesto napěchujte do malých čistých skleniček. Dejte si pozor na to, aby okraje skleniček nebyly umazané. Pesto na vrchu ještě zalijte olivovým olejem, aby bylo dokonale ponořené. Prodloužíte tím jeho trvanlivost. Skladujte ho v lednici.

Plocha pokrytá mnoha druhy čerstvé zeleniny

Brambory a řepu pozná každý. S artyčokem, okrou nebo čekankou je to horší

Někdo se při vaření celý život drží jen těch pár druhů zeleniny, které ochutnal v dětství, jiný zkouší každou chvíli něco nového. Tak jako tak, můžete si vyzkoušet náš kvíz a ukázat, zda se vyznáte v méně běžných druzích zeleniny.

Pesto z medvědího česneku: použití a trvanlivost

Připravené pesto skladujte v lednici. Použít ho pak můžete k dochucení nejrůznějších pokrmů a chuťovek. Záleží na vaší fantazii a chuťových preferencích.

  • Do těstovin: když dáte do horkých těstovin pár lžic pesta a pořádně je v něm obalíte, nemusíte už vařit žádnou omáčku. Při podávání můžete porci ještě posypat čerstvě nastrouhaným sýrem.
  • Na pizzu: pesto z medvědího česneku může představovat hodně zajímavou alternativu rajčatového suga nebo smetanového základu, které se na pizzu běžně používají. Pizza díky němu získá svěží nádech.
  • Na langoše: tato alternativa vás možná vůbec nenapadla, ale zkuste langoše potřít trochou pesta a pak jen posypat sýrem.
  • Na bagetku či toustový chléb: když nemáte nic po ruce a potřebujete pro návštěvu připravit rychlé občerstvení, hodí se mít po ruce pesto s medvědím česnekem. Opečené bagetky či plátky chleba potřete pestem a přidejte čerstvé bylinky, sýr či jiné pochoutky.
  • Do salátu: svěží jarní salátek získá výraznější chuť, když ho dochutíte trochou pesta. Medvědí česnek se dobře snoubí s hlávkovým salátem, ředkvičkami, okurkou a koprem. Ozvláštnit s ním můžete i vajíčkový nebo bramborový salát.

Dobrou zprávou je, že když si připravíte pesto do zásoby ve větším množství, nemusíte spěchat na jeho spotřebování. V lednici vám bez problémů vydrží až do další sezóny medvědího česneku. Můžete ho tak používat i během zimy, kdy tato bylinka představuje nedostupné zboží. Po otevření ale skleničku spotřebujte nejdéle do jednoho týdne.

V chladných měsících je obecně méně sezónních bylinek a zeleniny. Vaše tělo určitě ocení, když mu budete dodávat pravidelné dávky medvědího česneku, abyste ho podpořili v boji proti chřipkám a sezónním virózám.

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).