Hlavní navigace

Pesto z divokých jarních bylin

3. 5. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Divoké byliny jsou studnicí zdraví. Zkuste jarní trio kopřivy, česnáčku a bršlice v jednoduchém receptu na pesto.

Konečně ze země začínají vykukovat první divoké byliny a je ten pravý čas vyrazit na sběr a dopřát tělu všechno, co nabízejí. Sezóna medvědího česneku už se sice chýlí ke konci, ale další byliny teprve začínají růst a zůstanou prakticky až do podzimu. Tentokrát se podíváme, proč využít bršlici, kopřivu a česnáček a vyrobit z nich chutné pesto nebo osvěžující smoothie.

Co se dozvíte v článku
  1. Lepší než zelenina
  2. Sbíráme raději mladé rostliny
  3. Kopřiva dvoudomá
  4. Česnáček lékařský
  5. Bršlice kozí noha
  6. Pesto z tria jarních bylin

Lepší než zelenina

Obecně všechny divoké byliny jsou mimořádným zdrojem vitálních látek. Obsahují více vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek než zelenina.

Pozitivních účinků na zdraví je celá řada, a pokud chceme cíleně podpořit léčbu některého onemocnění, vybíráme vždy jinou skupinu bylin. Nicméně stojí za to je konzumovat pravidelně, což mimo jiné pročistí organismus a přirozeně posílí imunitní systém.

Galerie: Co všechno se dá v přírodě aktuálně sníst?

Sbíráme raději mladé rostliny

Pro sběr platí jen několik málo jednoduchých pravidel.

V první řadě byliny sbíráme na místě, které není kontaminované. To znamená nikde u silnice nebo u pole, které je ošetřováno chemickými postřiky.

Kvůli chuti a lepší stravitelnosti je lepší sbírat čerstvé listy. Ty větší sice rychleji přibývají v košíku, ale nejsou tak chutné, a pokud je přidáváme třeba do nádivky, kde nejsou pomleté, tak na ně nejednou narazíme.

Kopřiva dvoudomá


Autor: Depositphotos.com

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva je královnou všech divokých bylin. Zahrádkáři mi nejspíš nedají za pravdu, protože zbavit se kopřivy není nic snadného. Ale když už to nejde, proč ji nezačít využívat?

Mladou kopřivu je možné přidat každé ráno do smoothie, čas od času připravit chutnou nádivku, denně popíjet kopřivový čaj a sušené listy se dají velice jednoduše skladovat po celý rok. Ze starších rostlin se zase vytvoří účinné hnojivo na zahrádku.

Působí močopudně, odstraňuje z těla škodlivé látky, posiluje nervy, mírní astmatické záchvaty a zvyšuje tvorbu mateřského mléka. Má mnoho dalších účinků, ale tyto jsou pro kopřivu typické a je pro ně užívána.

Jako ostatní divoké byliny obsahuje velké množství chlorofylu, který přirozeně posiluje funkci celého těla. Kvůli konvenčnímu pěstování zeleniny i bylinek ho nemáme tolik, kolik bychom si zasloužili. Kromě toho je bohatá na třísloviny, kyselinu mravenčí a vitamín C.

Česnáček lékařský


Autor: Wikipedia.org / Remont, podle licence: CC BY-SA 4.0

Česnáček lékařský

Tato nepříliš známá bylina v kuchyni dokonale nahradí medvědí česnek. Svým vzhledem připomíná popenec, ovšem při sběru stačí listy promnout mezi prsty a přičichnout. Silné česnekové aroma nenechá nikoho na pochybách. Oproti medvědímu česneku roste opravdu hojně, a to v zahradách, na loukách i lesích.

Na jaře je možné sbírat a zpracovávat celou rostlinu, která má antiseptické a protirakovinotvorné účinky. Funguje dokonce jako přírodní antibiotikum. V tomto smyslu se nejčastěji užívá při počátcích onemocnění, zánětech dásní nebo spolu s kopřivou při bolestech močového měchýře. Preventivní užívání podporuje díky vysokému obsahu vitamínu C imunitní systém.

Bršlice kozí noha


Autor: Wikipedia.org / Joanna Boisse, podle licence: CC BY-SA 4.0

Bršlice kozí noha

Tento pozoruhodný název je pravděpodobně odvozen od nejčastější formy použití byliny, tedy léčby dny. Má schopnost rozpouštět kyselinu močovou, která se při onemocnění usazuje po celém těle. Bršlice, podobně jako kopřiva, roste velmi hojně a není možné ji přehlédnout.

Má vysoké množství železa, manganu a mědi, obsahuje celou řadu éterických olejů a kumarinů, které podporují tvorbu antikoagulantů. Ty snižují srážlivost krve.

Bršlice nemá výraznou chuť, takže se hodí prakticky do všech pokrmů. Ranní smoothie podpoří dobré trávení, listy přidané do polévky nahradí další koření.

Pesto z tria jarních bylin

Pesto je ideální způsob, jak zakonzervovat divoké byliny, aby si uchovaly všechny cenné látky, a navíc chutnaly každému. Bylinky naložené v oleji jsou připravené za pár minut, a pokud se správně skladují, vydrží klidně celý rok.

Bršlicí a kopřivou rozhodně nešetříme. Ovšem s česnáčkem pozor. Má opravdu výraznou česnekovou chuť, která se konzervací ještě zvyšuje. Rozhodně bych ho proto dala o něco méně než ostatních. Pochopitelně je možné přidat i další druhy bylinek.

Byliny spolu s kvalitním olejem rozmixujte tyčovým mixérem a po přidání soli naplňte do malých skleniček. Malých proto, aby se po rozdělání obsah ihned zkonzumoval. Při nabírání pesta by se neměla používat kovová lžička, a to kvůli oxidaci. Skvěle chutná třeba na těstovinách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Alena Teclová

Vystudovala resocializační pedagogiku na Univerzitě v Pardubicích. Pracuje jako externí redaktorka několika časopisů. Aktivně se zajímá o alternativní léčbu, zdravý životní styl a kontaktní rodičovství.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).