Hlavní navigace

Otevřít kokosový ořech nemusí být oříšek. Stačí vám trouba

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/Couleur, podle licence: Public domain
Také doma marně bojujete s kokosovým ořechem? Zdoláváte ho kladivem a kuchyň pak vypadá jako po výbuchu? Poradíme finty, díky kterým získáte kokosovou vodu i kokos bez nepořádku.

I když si s ním moc nevíme rady, kupujeme ho a vánoční mísy jím zdobíme. Dost možná své místo od svátků do dnešních dní nezměnil. Co taky s kokosem, do nějž se člověk neumí dostat jinak, než za pomoci kladiva a obdivuhodné síly? A to nemluvíme o tom nepořádku, který v kuchyni po rozbití vznikne. Poradíme, jak se do kokosového ořechu elegantně dostat, jak ušetřit na síle i na čisticích prostředcích. Rozlouskneme kokosový ořech hnědý i ten mladý.

Kokos není ořech, ale ovoce

Než na palmě (kokosovníku ořechoplodém) vyroste první ořech, trvá to prý sedm let, ale úroda pak stojí za to. Z jedné palmy se dá očesat i šedesát plodů. Pokud chce pěstitel prodávat tzv. mladý kokos, z palmy sklízí nažloutlé plody po šesti až osmi měsících zrání. Hnědý (někdy též zvaný starý či zralý) kokos se nechává zrát na stromech až dvanáct měsíců.

Kokosový ořech vlastně z botanického hlediska není ořech, je to peckovice a tím pádem jde o ovoce. To hnědé šišaté, co si v obchodech za dvacku kupujeme, tedy není ořech, ale pecka. A všichni víme, jak složité je rozlousknout pecku – u meruňky, broskve, švestky… My jsme však našli několik fint, kterak se do ořechu dostat.

Základem je najít tři prohlubně

Ať už vezmete do ruky jakýkoliv hnědý kokosový ořech, po důkladném prohlédnutí na něm zákonitě musíte najít tři černé prohlubně, jakási očka. Nenajdete-li je, vezměte na oči brýle, musí tam být. Nejsou to totiž žádné předvrtané otvory domorodců, jak se stále ještě řada lidí domnívá, ale je to práce přírody, a ta nezapomíná.

Prohlubně řádně prohmatejte a nejděte tu, kterou se ze semene (kokosového ořechu) na světlo světa klube klíček kokosovníku. Poznáte ji snadno, je měkká. Do ní vsuňte špičku nůžek a otáčejte jí dokola, dokud se neprobojujete do nitra ořechu (skvěle se pro proražení blanky hodí i vývrtka, hřebík nebo šroubovák). Někdo využívá síly vrtačky a vyvrtá do kokosu dvě díry, jednou odchází přebytečný vzduch ven, aby druhou dírou obsah ořechu lépe odtékal.

Nálezem těchto třech prohlubní jste si právě usnadnili úklid domácnosti a nepřipravili se o životadárnou tekutinu, kterou kokosový ořech obsahuje. Jde o kokosovou vodu, kterou teď z kokosu snadno vylijete. Ale pozor, ne do odpadu. Jde o čistě sterilní tekutinu plnou vitamínů řady B a vitaminu C, co se minerálů týče, doplníte si kokosovou vodou draslík, křemík, vápník i fosfor. Tato voda pomáhá při zažívacích potížích, zejména těch střevních. Často ji pijí i sportovci, u nichž není žádoucí přicházet s potem o řadu minerálů potřebných k intenzivním výkonům.

Jak rozbít ořech i bez kladiva i síly?

Vody jsme se zbavili, na řadě je tvrdá skořápka, pod níž se ukrývá čerstvá kokosová dužnina. Můžete zabalit kokosový ořech do utěrky a středně silnými údery kladiva jej rozbít. Pokud hodláte z kokosu udělat domeček pro křečky a záleží vám tak na přesnosti praskliny, chopte se pilky. Ideálně té na dřevo – obloukovky či děrovky (tu na železo či sádrokarton spíš nezkoušejte). Ořech přeřízněte v půli a dužninu pomocí nože či lžíce ze skořápky vyloupněte. Odvážlivci a alespoň trošku šikovní jedinci se mohou skořápky zbavit dobře mířenými údery tupé hrany sekáčku na maso. Poklepáváním po celé délce užší strany ořechu se po pár minutách dočkáte poměrně přesného rozpůlení. Videí, kterak na to, je plný internet.

Nejste-li kutily ani se na práci s ostrými předměty příliš nehodíte, hoďte ořechem ze schodů nebo jím udeřte o kámen. Chcete-li zachovat alespoň nějakou čistotu a celistvost dužniny, rozpalte troubu alespoň na dvě stě stupňů a vložte do ní kokosový ořech. Po patnácti minutách skořápka sama praskne.

Ať už využijete jakýkoliv způsob dobývání, závěrem, až se propracujete k dužnině, vezměte si škrabku a hnědou část, která se skořápkou sousedila, oškrábejte. Není na závadu, je poživatelná, ale chutná zrovna není. Teď můžete bílou dužninu rozmixovat s vodou a vyrobit si skvělé kokosové mléko, případně kokos nastrouhat na struhadle a využít k pečení či ozdobě moučníků.

Jak zdolat mladý kokosový ořech?

Dostat se do hnědého kokosového ořechu už zvládnete, ale jak se dostat do toho mladého? To vědí ve FreshBedýnky, kde mladý kokos prodávají. Jeho dobývání vám usnadní fotogalerie. Nebojte se, ani zde nebude třeba mačety či vercajku z montérské brašny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).