Hlavní navigace

Omáčka ze starého chleba aneb Recept proti plýtvání

9. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Přijde vám škoda vyhazovat starý chléb, ale nevíte si rady, jak ho zpracovat? Kuchař Martin Škoda s Veronikou Láchovou, ředitelkou České federace potravinových bank, v rámci projektu společnosti Penny Market #konecplytvani poradí, jak ze starého chleba vykouzlit chutnou omáčku se zeleninou.

Každoročně se u nás vyhodí takřka sto kilogramů potravin na osobu. V domácnostech pak vyhodí každý z nás v průměru 25 kilogramů jídla. Přitom podle statistik si 12 procent lidí, převážně seniorů a samoživitelů, nemůže finančně dovolit mimo jiné každodenní konzumaci masa. I proto Penny Market podporuje Českou federaci potravinových bank, přispívá do potravinových bank a v letošním roce spustil ve spolupráci s federací projekt Hezky česky bez plýtvání.

Většina jídla se vyhodí v domácnostech

Cílem projektu je snížit plýtvání potravinami, zefektivnit jejich distribuci potřebným a rozšířit distribuční síť potravinových bank. A protože k největšímu plýtvání dochází v samotných domácnostech, kde se vyhodí přibližně 30 procent všech potravin, dalo si Penny za cíl zvyšovat také povědomí lidí o využití už na první pohled nepotřebných potravin. I to je jeden z důvodů, proč je tváří společností v boji proti plýtvání kuchař Martin Škoda.

Martin Škoda pozval do své kuchyně Veroniku Láchovou, ředitelku České federace potravinových bank
Autor: Penny Market #konecplytvani

Martin Škoda pozval do své kuchyně Veroniku Láchovou, ředitelku České federace potravinových bank

„Nejsem vyučený kuchař. Od mládí je to moje hobby, které se stalo mým povoláním. A protože sám mám zkušenosti, jak uvařit ‚z ničeho‘, tak je pro mě přirozené a logické, že bojuji proti plýtvání,“ říká Martin Škoda a dodává: „V našich kuchyních vždy najdeme starý chleba a další potraviny, o nichž si myslíme, že je už neodkážeme zužitkovat. Často přitom stačí tak málo a dokážeme z nich uvařit velmi chutné jídlo.“

Uvařit můžeme i ze starého chleba

Martin Škoda proto tentokrát pozval do své kuchyně Veroniku Láchovou, ředitelku České federace potravinových bank, aby společně ukázali, jak lze snadno a rychle uvařit třeba pečenou zeleninu s omáčkou ze starého chleba nebo jogurtovou polévku s cizrnou. Na webu projektu najdete i další recepty proti plýtvání.

„Právě chleba a jogurt patří k potravinám, které v domácnostech vyhazují lidé nejčastěji. Obecně to pak jsou ovoce a zelenina, pečivo a jeho zbytky, balené potraviny včetně obalu, a to jak rostlinného, tak živočišného původu,“ říká Veronika Láchová. Zpracování potravin v domácnostech je podle ní jedna z cest boje proti plýtvání.

Pro nás má využití potravin, které bychom jinak vyhodili, hned dva benefity: neplýtváme – a ještě ušetříme.

Recept na pečenou zeleninu s omáčkou ze starého chleba

Na zeleninu:

  • 3 ks mrkve, 3 ks kořenové petržele, kousek celeru, velká hrst žampionů, 2 ks šalotky, 1 ks cuketa
  • snítka tymiánu, 2 lžičky mletého česneku, dle chuti sůl, pepř
  • 3 lžíce rostlinného oleje

Na omáčku:

  • 300 g starého kváskového chleba
  • 1 ks žluté cibule
  • 150 g slunečnicových semínek nebo ořechů (např. mandle, kešu)
  • 4 ks zralých rajčat, 1 ks papriky
  • 3 lžičky mletého česneku (nebo 5 stroužků čerstvého)
  • velká snítka listové petržele a pažitky
  • 2 lžíce tekutého medu
  • dle chuti sůl, pepř
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 300 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
  • 180 ml rostlinného oleje
  • dle chuti citronová šťáva

Nakrájejte chleba na krajíce a opečte ho zprudka na pánvi (měla by být vhodná i do trouby), aby získal barvu. Přidejte nahrubo pokrájenou cibuli, zakápněte olejem a dejte zapéct do trouby na 8–10 minut při 200 °C.

Mezitím si očistíme a nahrubo nakrájíme zeleninu a rozložíme ji na plech. Osolte, opepřete, přidejte tymián a mletý česnek. Přidejte olej a pečte 35 minut při cca 180–190 °C do měkka.

Opečte na pánvi slunečnicová semínka.

Začneme s přípravou omáčky – do hrnce dáme nakrájená rajčata, papriku, česnek, petržel, bazalku, pažitku a dvě lžíce medu. Přidejte kuřecí nebo zeleninový vývar a olej a vsypte opražená semínka. Vyjměte chléb a cibuli z trouby a nakrájejte na menší kousky. Po vychladnutí přidejte do hrnce se zeleninou a rozmixujte dohladka. Podle potřeby přidejte vodu a šťávu z půlky citronu.

Na omáčku servírujeme upečenou zeleninu a můžeme doplnit bylinkami dle chuti.

Autor: Penny Market #konecplytvani

Samozřejmě k vaření nikdy nepoužíváme již plesnivé či jinak zkažené potraviny. V našem testu obalů na chleba zjistíte, jak chléb uchovávat, aby vydržel co nejdéle:

Galerie: Test: stejné chleby, různé obaly – kde vydrží nejdéle

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).