Hlavní navigace

Oil pulling – cucání oleje bělí zuby. No, to určitě…

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Tzv. mlgání oleje v ústech po dobu až půl hodiny má údajně zuby detoxikovat a vybělit. Dělají to tak prý stovky lidí vyznávajících tradiční indické lékařství – ájurvédu. Pravda, něco podobného dělají, ale vůbec ne kvůli bělení.

To se nám tu rozmohl takový nešvar… Lidé si po ránu plní pusu olejem a půl hodiny ho v ní převalují v domnění, že jim vybělí zuby. Když pomineme, že je to žaludek obracející technika, funguje to vůbec? Oil Pulling Method (OPM) prý vychází z ájurvédy, kde ji východní učenci využívají staletí, čteme na internetu. Zeptali jsme se proto učitelky ájurvédy, co je na tom pravdy. A též nás zajímalo, co na „bělení zubů a dezinfekci úst“ s pomocí běžného oleje říká zubař.

Víra je krásná věc, ale chemii netrumfne

Oil Pulling Method na internetu frčí. Kdejaký bloger básní o tom, jak mu lžíce kokosového oleje, kterou převaloval v puse desítky minut, radikálně vybělila zuby, zbavila ho bakterií a prakticky mu změnila život. Ten, kdo na to má žaludek, letí do obchodu a za tři sta kupuje malou skleničku „kokosáče“, nařizuje budík o půl hodiny napřed a cumlá po ránu olej konzistence sádla. Jinde se zas dozvíme, že báječně funguje sezamový olej, a blogerka a autorka mnoha knih Kuchařka ze Svatojánu zas k „mlgání“ doporučuje olej slunečnicový, olivový či arašídový.

Co se tvrdí o Oil Pulling Method

Nejčastěji se setkáte s tímto postupem: Do úst si po vyčištění zubů dáte lžíci kokosového oleje (sezamového, slunečnicového, arašídového, panenského olivového ad.) a v uzavřených ústech převalujete spolu s tvořícími se slinami po dobu patnácti až dvaceti minut (někde se udává i třicet). Poté se směs vyplivne, je prý plná toxinů a bakterií, které se na olej nabalí. Zuby jsou údajně po této kůře vybělené a jako perličky, píše se na alternativních webech.

Pravda, když olejem pomažete plastovou misku zbarvenou od mrkve, barva krásně pustí, což je ovšem způsobeno rozpustností betakarotenu, neboli provitaminu A obsaženého v mrkvi, v tucích. Že by obdobně fungoval olej na zuby, se mi ale moc nezdá a stomatolog Adam Šíma to jen potvrzuje. „Bělení zubů je založeno na principu rozkladu násobných vazeb chemických sloučenin bělicími prostředky. Jelikož oleje nejsou v ústech štěpitelné na bělicí činidla, nemohou ani nic vybělit. Víra je krásná věc, ale chemii netrumfne. Stejně tak antibakteriální působení je nesmysl. Doma taky záchod neumýváme sezamovým olejem.“

Ájurvéda se k OPM nehlásí

Adam Šíma popularitu OPM vysvětluje jednoduše. „Po zdravém a nejlépe pak i zářivém úsměvu totiž touží skoro každý, ale málokdo si je kvůli tomu ochoten čistit zuby nebo nedej bože využít služeb drahých zubních lékařů, jejichž péči mají navíc spojenou s bolestí. Naskytne-li se tedy možnost vyzkoušet cosi ájurvédského/homeopatického/astrálního či jinak z pohledu západní medicíny pavědního, chápou se toho všemi deseti.“ 

Před časem se například stala velmi populární metoda bělení zubů pomocí „černého“, tedy aktivního uhlí.

Galerie: Nová móda – bělí si zuby aktivním uhlím

Právě ájurvéda je často považována za kolébku OPM, což v souvislosti s její aktuální popularitou staví cumlání oleje do toho nejlepšího světla. Jenže jak nám řekla lékařka Martina Zisková, která se ájurvédě věnuje na plný úvazek už dvacet let: „Oil Pulling Method v ájurvédě neexistuje, je to něco, co bylo z ájurvédy vyjmuto, zmodernizováno a vytrženo z kontextu.“ A varuje, že OPM není vhodná pro všechny. „Někomu dokonce může ublížit. Dá se říct, že je vhodná pro úplně zdravého jedince, který je v rovnováze a který by ji používal pro posilování zdraví, které má,“ říká Martina Zisková.

Jak se olej využívá podle ájurvédy

Existují dva způsoby, jak v ájurvédě užívají olej v ústech:

  • Gandusha – ústa se naplní olejem, odvarem z bylin nebo kombinací obojího tak, až se tekutina nedá v ústech převalovat ani kloktat. Následně se vše vyplivne a ústa se vypláchnou vlažnou vodou nebo léčebným odvarem.
  • Kavala Graha – do dvou třetin dutiny ústní se vlije olej s bylinným odvarem nebo čistým olejem. Následně se postup několikrát opakuje a intervaly se prodlužují. Nakonec se tekutina kloktá a vyplivne.

„V podstatě se tato ájurvédská metoda používá jako součást denní očistné rutiny, ráno po čistění zubů, nebo jako extra léčebná metoda, kde se řeší ztráta chuti, bolest v krku, zánětlivé onemocnění v oblasti krku, zánět mandlí, bolesti zubů, zápach z úst atp.“ uvádí zkušená lékařka a upozorňuje: „Tyto metody by si ale nikdo neměl jen tak sám zvolit, mělo by to být v kontextu s individuálními potřebami jednotlivce.“ 

Raději si pořádně čistěte zuby kartáčkem, i tím mezizubním, vzkazuje zubař

A že by olejové „čištění“ dutiny bělilo zuby? „To je absolutní nesmysl, to si spíš myslím, že má – hlavně systematické užití sezamového oleje – naopak žlutící efekt,“ říká Martina Zisková a dodává: „Je otázkou, zda mají lidé na tohle ráno čas, to je možná lepší se v klidu nasnídat, než takto si proplachovat dutinu ústní a pak si po cestě do práce dát kávu a croissant.“ 

Ani Adam Šíma by na OPM nesázel: „Selský rozum praví, že kdyby to byl takový zázrak, tak se miliarda Indů denně topí v olejích a jejich zubního zdraví nedosahuje ani švýcarská populace,“ uvádí stomatolog a přidává kritický pohled: „Z představy, že v ústech naprázdno převaluji lžíci oleje, se mi dělá docela špatně. Kdyby lidi přestali hledat výmluvy a věřili vědě, nemuseli by podléhat módním trendům určovaným food blogerkami na YouTube. Můj komentář k celé věci lze shrnout do jedné věty: Cesta k bezzubosti je dlážděna lidskou hloupostí a leností. Kdo chce mít zdravé zuby a být detoxikován, má si čistit zuby (včetně každodenního používání mezizubních kartáčků!), zdravě jíst a sportovat.“

Odborná spolupráce:

MDDr. Adam Šíma

Působí v Centru zubní péče Radno. Poskytuje komplexní zubní ošetření se zaměřením na konzervační a endodontickou terapii, parodontologii a úrazy zubů.


MUDr. Martina Zisková

Lékařka se specializací na neurologii a neurofyziologii. Čtrnáct let pobývala v USA, kde studovala na tehdejší International Institute of Ayurveda. V USA si otevřela i ájurvédskou praxi. Následně studovala ájurvédu i v Indii, aktuálně vede řadu kurzů v ČR, věnuje se klinické práci s pacienty i výzkumu. Snaží se o propojení moderní medicíny s ájurvédou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).