Hlavní navigace

Kouření: Drahý zloděj dětí a krásy

Sdílet

Kouříte? Pak zbytečně mrháte penězi za protivráskové krémy a také za snahu otěhotnět. „Kuřačky, které se snaží o umělé oplodnění, jen zbytečně vyhazují peníze,“ říká natvrdo lékařka Eva Králíková, která se kuřáctvím dlouhodobě zabývá.

Málokdo to ví, ale za marnou snahou o dítě je ve vysokém procentu případů právě kouření jednoho z rodičů. „U mužů cigarety způsobují nižší kvalitu spermií a jejich menší pohyblivost, takže s kuřákem ženy otěhotní jen s obtížemi. Nehledě na to, že u řady z nich je problém s milováním obecně – každý čtvrtý kuřák trpí poruchami erekce,“ říká lékařka Eva Králíková.

„U žen samotných je kouření ještě větší problém,“ dodává Králíková. Tyto ženy nemohou otěhotnět ani s darovanými vajíčky. Jejich schopnost mít dítě a donosit jej je o třetinu nižší, jak dokázaly výzkumy. V některých zemích se proto kuřačkám umělé oplodnění ani neprovádí pro nízkou úspěšnost. U kuřaček se totiž ztrácí schopnost dělohy přijmout embryo.

Navíc když se nastávající matka nedokáže vzdát kouření, pak k miminku místo okysličené krve posílá krev s vysokým obsahem oxidu uhelnatého a dítě se v děloze dusí. Ženy rodí předčasně, porod má horší průběh a častěji končí císařským řezem. Miminka kuřaček mají také nižší porodní váhu v průměru o 250 gramů právě kvůli tomu, že trpí nedostatkem kyslíku.

Chcete miminko s abstinenčními příznaky?

kouření

Navíc až dva týdny po porodu trpí abstinenčními příznaky. Takových novorozeňat je v Česku pět tisíc ročně. „Křičí, pláčou, třesou se a nejsou k utišení,“ popsal ředitel porodnice v Podolí Jaroslav Feyereisl.

Děti kuřaček jsou mimo to dvakrát častěji obětmi syndromu náhlého úmrtí novorozenců. Navíc ženy, které v těhotenství kouřily, mají trojnásobně vyšší šanci, že jejich dítě dostane diagnózu „hyperaktivní“. To znamená mimo jiné poruchy soustředění a potíže s chováním. A mít hyperaktivní dítě je silný nápor na nervy.

Cigareta přidá deset let věku

Že kouření způsobuje rakovinu, ví každý. Nač strašit tím, že jen v Česku ročně zemře na následky kouření 18 tisíc lidí, tedy celé jedno okresní město. Mnohem zajímavější je podívat se, co všechno kuřačky ztrácí oproti nekuřačkám:

  • Vlasy Kouření oslabuje imunitní systém a oslabené tělo se jako první zbavuje toho, co je z hlediska organismu zbytečné vyživovat. Vlasy se stávají řidšími a lámavějšími a vypadávají.
  • Sluch U kuřáků třikrát častěji dojde k infekci středního ucha, která způsobuje zhoršení sluchu.
  • Zuby Kuřáci mají jiné složení mikroflóry v dutině ústní a jejich zuby mnohem častěji napadá zubní kaz a paradentóza. Navíc se mění barva zubů na žlutou, sklovinu přitom nelze vybělit zpět.
  • Hlas Kouřením hrubne hlas a lidé, kteří odhadovali věk telefonujících, kuřákům hádali o deset až dvacet let víc jen podle hlasu.
  • Šanci rozhodovat o svém intimním životě Cigarety a antikoncepční pilulky se totiž kvůli vysokému riziku vzniku cévních sraženin následně úmrtí vylučují. Kuřačky jsou tak odkázány na klasický kondom a na zodpovědnost muže.
  • Kůži A to doslova. Odborné studie prokázaly, že kuřačky mají vyšší riziko onemocnění lupénkou, což je nepříjemná kožní choroba, při které se kůže v šupinkách, ne nepodobných kůži ještěrů, odlupuje mnohem častěji, než je její běžný cyklus.
  • Kosti „Kouření pružnou chrupavčitou vrstvu kostí, takže kuřáci mají mnohem častěji artrózu a osteoporózu,“ popisuje Eva Králíková.
  • Sex Nekuřačky mají mnohem spokojenější sexuální život, protože jejich intimní orgány jsou dobře prokrvené. Kuřačky oproti tomu mnohem hůře dosahují orgasmu.
  • Schopnost soustředit se Nedokrvený mozek nedokáže udržet pozornost tak dlouho, jako mozek u nekuřáků. S tím souvisí horší schopnost se učit.

Oproti tomu všemu má kouření jen jedinou pozitivní vlastnost, kterou mnohé ženy zřejmě vítají: ve srovnání s nekuřačkami mají kuřačky lehčí průběh takzvaného premenstruačního syndromu.

Prosím trochu vrásek…

cigareta

Kouření zužuje cévy, a to i v kůži a díky tomu se snáze a rychleji tvoří vrásky. Pleť je šedožlutá, kůže ochabuje. „Ztrácí se z ní látka, která způsobuje pružnost kůže – kolagen,“ říká Králíková. Objevují se pigmentové skvrny (takzvané stařecké, ovšem i v mladém věku).

Výzkumy u dobrovolníků, kteří podle fotografií odhadovali věk žen, ukázaly, že kuřačkám hádali všichni v průměru o deset až patnáct let více, než jim bylo ve skutečnosti.I vi­zážistka Simona Bartáková tvrdí, že pleť kuřačky pozná na první pohled. U kuřaček se první vrásky tvoří už ve dvaceti letech. Než se pleť začne obnovovat a normálně prokrvovat, trvá to dva roky. A až deset let kuřačkám trvá,než se vzhled jejich pleti na pohled věkově vyrovná s jejich nekouřícími vrstevnicemi.

Jedna cigareta? Ztracených patnáct minut života

Z čerstvého výzkumu, který nyní publikoval Státní zdravotní ústav, a v němž odpovídalo 1 800 lidí nad 15 let, plyne, že 24 % Čechů a Češek pravidelně (tedy denně) kouří. Další 4,2 procenta se označili za nepravidelné kuřáky. Znamená to, že téměř třetina lidí v Česku kouří. Těch, kteří nikdy v životě nevykouřili ani jednu cigaretu, je celkem 38 procent. Zbytek populace buď někdy v minulosti kouřil a přestal (10,7 % lidí), nebo si čas od času cigaretu dá.

Nejvíc přitom kouří lidé od patnácti do pětatřiceti let, pak podíl kuřáků klesá. Největší procento kuřáků je přitom ve věkové kategorii od patnácti do čtyřiadvaceti let. Tady kouří každý čtvrtý. Co se týče kouření u mladých do 18 let, patří Česku dokonce celosvětově třetí místo. Přitom jde podle lékařů právě o věk, kdy lze na těle kouřením napáchat nejvíc škod.

Jednak závislost u náctiletých vzniká velice rychle – během dvou či tří týdnů. „A navíc ty mladé patnáctileté slečny asi neví, že kouření zhoršuje akné,“ říká Eva Králíková. To znamená, že ani drahé vodičky a krémy kouřícím dívkám nepomohou.

„Zatím nebyl zaznamenán trend, že by se více kuřáků pokoušelo svého návyku zbavit. Zdá se, že úsilí společnosti o omezení kouření zatím nepřináší výsledky, a podíl kuřáků neklesá,“ konstatuje jeden z autorů výzkumu Ladislav Csémy.

A ještě něco: vědci spočítali, že jedna cigareta stojí kuřáka v průměru 5 až 15 minut života.

Autorka je redaktorkou Mf Dnes.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je redaktorkou MF DNES.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).