Hlavní navigace

Neumytý meloun rozhodně nejezte

21. 6. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Meloun je skvělý proti žízni i pro zdraví, obsahuje pestrou škálu vitamínů i minerálních látek. Jen na ten předem krájený si dejte dobrý pozor, zejména pokud není skladován v chladu a pokud není předem umytý.

Horké léto vyžaduje konzumaci dostatečného množství nápojů a osvěžení, které poskytují i melouny jako dobrý zdroj vody a velkého množství vitamínů a minerálních látek. Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje radí, nač si dát při jejich konzumaci pozor.

Meloun je nabitý zdravím

Dužina melounů obsahuje mnoho karotenů, které se látkovou přeměnou mění na vitamín A, dále vitamín B6, B3, kyselinu listovou, vysoký obsah vitamínu C, železo a mangan.

Pokud se bojíte cukru v melounu obsaženém, je to zbytečné. Množství cukru v melounech se liší podle odrůd a tím je dán i počet kalorií, které melouny obsahují. Obecně platí, že melouny jsou nízkokalorické a jejich složení a lahodná chuť předurčují tyto plody jako občerstvení, které může nahradit moučník nebo přesnídávku.

Z melounu vám může být i pěkně zle

Kromě těchto kladů, které konzumace melounů přináší, mohou tyto způsobit i zdravotní potíže, které mohou vzniknout po konzumaci dužiny kontaminované bakteriemi nebo viry. Vysoký obsah vody, obsah cukru a skladování při vysokých teplotách napomáhá k rychlému namnožení mikroorganismů a vzniku infekčních onemocnění. Pomnožit se mohou známé bakterie, jako je Salmonela, Listerie nebo Enterobakterie. Melouny mohou být kontaminovány i jinými méně známými bakteriemi a viry, například původci žloutenky typu A.

Nebezpečí kontaminace povrchu melounů souvisí s jejich pěstováním a sklizní, kdy mohou být znečištěny zemí a kontaminovanou vodou, dále se skladováním na zemi, s přepravou a prodejem a jeho krájením a balením.

Meloun si vždy před krájením umyjte

Pokud si koupíme meloun celý, musíme jej před porcováním řádně umýt, a to i kartáčkem, event. mycím prostředkem. Pokud se připravují melouny ke konzumaci ve stravovacím zařízení (např. jako zákusek v závodní nebo školní kuchyni, v domově důchodců atd.), je nutno zajistit čištění a mytí melounů ve vyhrazené části kuchyně a následné porcování provádět na vyhrazené pracovní ploše, čistým nožem. Krájený meloun by měl být prodán do dvou hodin.

Galerie: Druhy melounů: vodní a cukrový

Obdobné zacházení a vyčleněný prostor by měl být k dispozici i v prodejnách, kde se melouny před prodejem porcují a balí. Naporcovaný meloun by neměl být vystaven vyšším teplotám (uložení na slunci), neboť při těchto dochází ke snadnějšímu množení případných mikroorganismů a zvyšuje se riziko nemoci z potravin po konzumaci melounů. Pokud si tedy kupujete krájený meloun, kontrolujte, zda je uchováván v chladu a je řádně očištěn.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).