Hlavní navigace

Neochucené bílé jogurty: který vybrat?

25. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nevíte, jaký mléčný výrobek zvolit z široké škály neochucených jogurtů? Ať již jde o klasické bílé jogurty, nebo o tzv. řecké, či výrobek s názvem skyr, jedno mají společné.

Běžný jogurt, řecký jogurt, jogurt řeckého typu nebo skyr, všechny tyto druhy se vyrábí kysáním mléka jogurtovými kulturami. Přesto jsou mezi nimi určité technologické rozdíly, které se pak odrážejí i na jejich odlišné ceně, chuti či nutričních hodnotách.

Co se dozvíte v článku
  1. Řecký jogurt
  2. Jogurt řeckého typu
  3. Skyr
  4. Běžné bílé jogurty
  5. Co si z toho všeho vzít?

Řecký jogurt

Je charakteristický svým způsobem výroby. Jakmile jogurt dokvasí, odebere se z něj část syrovátky, a tím získá typickou hustotu. To, kolik tuku řecký jogurt obsahuje, závisí na tučnosti mléka. Můžeme se tedy setkat s řeckým jogurtem s obsahem tuku nula, anebo s obsahem tuku až deset procent. Podle čeho můžete řecký jogurt také poznat, je obvykle vyšší cena oproti klasickým jogurtům. Na jeho výrobu je totiž potřeba dvojnásobné množství mléka.

Řekové se zlobili, že ten pravý řecký jogurt je jen jejich. A se svojí stížností u Evropské komise uspěli. Značení je nyní pro zákazníka dost nepřehledné, omezení totiž platí pro kategorii, ne pro název. Zaměřili jsme se proto na rozdíly v technologii a složení, výrobky dělíme dle dostupných informací.


Jogurt řeckého typu

Jogurt řeckého typu se od pravého řeckého jogurtu odlišuje tím, že v jeho složení najdete mimo mléko či smetanu a jogurtové kultury také „sušenou“ nebo „mléčnou bílkovinu“. Bývá také zpravidla tučnější. Tématu jsme se podrobně věnovali v článku Řecký jogurt, nebo jogurt řeckého typu? Není to totéž.


Skyr

Dalším typem, se kterým se dnes již běžně setkáte, je skyr. Jedná se o mléčný výrobek s původem na Islandu. Stejně jako výše zmíněné jogurty řecké a řeckého typu se vyrábí kysáním mléka jogurtovými kulturami. Co však skyr od ostatních odlišuje, je jeden z kroků při výrobě, kdy je použito syřidlo. Syřidla se používají zejména při výrobě sýrů, a proto i skyr by měl být správně řazen mezi sýry. Chuťově může připomínat spíše tvaroh. Přečtěte si více o tom, jak se liší skyr od jogurtu.


Běžné bílé jogurty

Poslední skupinou, avšak i tak dosti obsáhlou a různorodou, jsou běžné jogurty. Liší se zejména svojí tučností. Můžeme se setkat s jogurty „smetanovými“, jako je třeba takový ten, jak často slýcháme „poctivý“ Choceňský, nebo naopak jogurty úplně odtučněné, a nakonec zlatý střed s obsahem tuku od 2,5 do 3,5 %. Ptáte se, jaký je tedy ten nej?

Nejlepší volbou jsou bílé jogurty s obsahem tuku mezi 2,5–3,5 %, ty můžete do svého jídelníčku zařazovat bez výčitek denně. Nejen že mají oproti jogurtům smetanovým méně tuku, obsahují také více vápníku.


Smetanové jogurty mají právě kvůli vyššímu obsahu tuku méně bílkovin, a jelikož se vápník váže právě na bílkoviny, zrovna nejlepším zdrojem vápníku nejsou.

Úplně odtučněné jogurty mohou být také volbou, avšak není nutné je třeba i při hubnutí bezprostředně zařazovat. Někteří si na jejich chuť nemusí zvyknout, a tak se vůbec nic nestane, pokud budete zařazovat ty s obsahem tuku mezi 2,5–3,5 %. Co se samotného složení týče, tyto jogurty vždy obsahují mléko/smetanu a jogurtové kultury, liší se pouze tučností.


Co si z toho všeho vzít?

V první řadě čtěte etikety a obaly jednotlivých výrobků. Sledujte množství tuku a samotné složení.

Pokud je vaším cílem shodit nějaké to kilo, volte jogurty řecké, řeckého typu nebo skyr, obsahují oproti ostatním dvojnásobné množství bílkovin. Také běžné jogurty s obsahem tuku mezi 2,5–3,5 % mohou do vašeho hubnoucího jídelníčku skvěle zapadnout. Ideálně se pak vyhýbejte těm s vyšším obsahem tuku.

A pokud hledáte vhodný jogurt pro vaše děti, tak právě běžné jogurty s 2,5–3,5 % tuku jsou tou nejlepší volbou. Řecký jogurt, jogurt řeckého typu či skyr mají pro děti zbytečně moc bílkovin a odtučněné jogurty pro ně taky nejsou úplně nejvhodnější.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bc. Karolína Otavová

Nutriční terapeutka, absolventka oboru Nutriční terapeut na LF MU, a současná studentka oboru Technologie potravin na Mendelově univerzitě v Brně. Spolupracuje s projektem  Ne hladu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).