Hlavní navigace

Nemáte vodu? Namísto vrtů pomohou mobilní úpravny vody

11. 9. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Obcím i lidem mohou jako zdroj pitné vody posloužit mobilní úpravny vody, které navíc v mnoha případech vyjdou i levněji než jiné zdroje.

Podle statistik Státního fondu životního prostředí je v ČR celkem 2345 takzvaných suchých obcí a celkem 1260 místních samospráv není vůbec napojeno na vodovodní řad a spoléhá na lokální zdroj vody. Převažujícím řešením obcí, také za dotační podpory ministerstva životního prostředí, je přitom využívat k zajištění zdrojů pitné vody vrty. To se ale dlouhodobě nemusí vyplatit.

Nevýhody využívání vody z vrtů

Vrty totiž využívají podzemní zdroje vody, jejichž hladina kolísá, takže v budoucnosti v nich voda ani nemusí být. Vrt je navíc stacionární, tedy na jednom místě, zatímco voda v podzemí se může přesouvat, například podle toho, jaké činnosti (zejména stavební) se v jeho okolí realizují a jak následně naruší zdroje vody, které nejsou běžně viditelné.

Kromě toho jsou zdroje podzemních vod jakousi „železnou zásobou“ vody pro budoucnost, a dalším a dalším využíváním těchto vod se tato zásoba tenčí.

V neposlední řadě se dříve či později odběr podzemních vod nepochybně zpoplatní vyšší sazbou, než je tomu v současné době, kdy je podzemní voda upravovaná na vodu pitnou paradoxně levnější než voda z povrchových zdrojů.

Galerie: Voda z Vltavy před a po úpravě na pitnou

Variantou jsou mobilní úpravny vod

I když to samozřejmě neplatí všeobecně, jeví se minimálně pro některé obce, ale i samostatné rekreační objekty, domy nebo jednotlivce jako operativnější a především levnější řešení využít k výrobě pitné vody mobilní úpravny vod. Jejich verze mohli v minulých dnech novináři shlédnout v areálu Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka a dozvědět se také základní zásady, které jsou s využitím mobilních úpraven vody spojené a co to případným zájemcům přináší.

Principem je, že zájemce o vodu z mobilních úpraven nemusí úpravny kupovat, a tedy do nich jednorázově investovat, a nemusí se ani starat o existenci zdroje surové vody, z níž se pitná voda v úpravně vyrobí. Zdrojem přitom může být i voda povrchová a pitná voda z ní vyrobená splňuje požadavky na pitnou vodu podle tuzemské legislativy, tedy podle parametrů, které definuje Státní zdravotní ústav. Kvalita upravené vody je online dálkově sledována, včetně uvedených parametrů, a také částečně mineralizována, takže z úpravny neteče voda destilovaná, jak by se někdo mohl domnívat. Rozhodující ale pro zájemce o vodu z mobilních úpraven je, že za ni zaplatí méně, než je cena za vodné a stočné.

Pro dlouhodobé i krátkodobé využití

Mobilní úpravny jsou pro zájemce k dispozici ve třech verzích různých rozměrů a výkonů. Nejmenší z nich s příkonem 30 W o hmotnosti 120 kilogramů dokáže zásobovat vodou při spotřebě 100 litrů na osobu a den až 120 obyvatel, největší s příkonem 6 kW o hmotnosti 4000 kilogramů pak až 1200 obyvatel, tedy jednu větší vesnici.

Mobilní úpravna vody zajišťovaná spol. Wero Energy
Autor: Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka

Mobilní úpravna vody zajišťovaná spol. Wero Energy

Mobilní úpravny vody již byly také v několika lokalitách využity, například v obcích Vrchy, Rajnochovice nebo Dolní Kounice, k zásobování venkovního koupaliště z povrchového zdroje vody využívá mobilní úpravnu i město Opava.

Jak přitom uvádí poskytoval služeb a dodavatel mobilních úpraven Wero Energy, lze mobilní úpravny vody využít dočasně, nebo i k okamžitému zajištění pitné vody při přírodních katastrofách, povodních, haváriích, nebo i k zavlažování v zemědělství. Úpravny jsou tedy schopné pokrýt potřebu pitné vody dlouhodobě i krátkodobě, a navíc nejsou vázané na jediný, a jak již bylo řečeno, stacionární zdroj vody. Jsou prostě – mobilní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).