Hlavní navigace

Nejlepší zdroje minerálních látek. Co jíst, abychom měli dostatek vápníku, hořčíku a draslíku

1. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Minerály patří spolu s vitamíny a stopovými prvky k látkám nezbytným pro naše zdraví. Naše tělo si je – až na výjimky – neumí vyrobit samo, a proto mu je musíme dodávat vhodným jídlem. Odborníci připravili příklady, z nichž získáte dostatek tzv. mikronutrientů.

Díky vitamínům, minerálním látkám a stopovým prvkům může náš organismus správně zpracovávat bílkoviny, tuky a cukry, reagovat na zátěž, regulovat tělesnou teplotu, zprostředkovávat nervové vedení, umožňovat svalové kontrakce a tak dále; naopak bez nich by nebylo možné využít energii ze stravy, narušily by se metabolické pochody a další funkce. Těmto látkám se souhrnně říká mikronutrienty a až na výjimky si je tělo neumí vyrobit samo, musí je získávat z potravy.

Základním předpokladem k získání široké palety mikronutrientů je proto pestrá racionální strava a také pitný režim.

Nejvýhodnější zdroje minerálních látek

Problematiku představili specialisté na nutriční péči doc. MUDr. Pavel Těšínský, předseda odborné lékařské společnosti a vedoucí Divize intenzivní péče, klinické výživy a metabolismu FN Královské Vinohrady, a Mgr. Aneta Sadílková, nutriční terapeut specialista ze 3. interní kliniky endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN Praha, místopředsedkyně Sekce nutričních terapeutů. Prezentovali ji na konferenci Vitamíny a minerální látky pro zdraví pořádané AquaLife Institutem. Tématu se věnujeme také v materiálu Proč jsme nemocní? Hlavní problémy způsobené chybnou stravou.

Se souhlasem autorů nyní publikujeme odborná doporučení, pokud jde o zdroje mikronutrientů. V tomto materiálu najdete informace o zdrojích minerálních látek, následovat budou stopové prvky a vitamíny. „Tlak komerce je obrovský. Stačí nám vyvážené jídlo, doplňky stravy nepotřebujeme,“ říká v rozhovoru k problematice doc. Těšínský.

Vápník

Funkce vápníku

Ovlivňuje stav kostí, zubů, krevní srážlivost či kontrakce svalů. „Projevy nedostatku se mohou vyskytnout zejména v tvorbě kostní tkáně, při obměně kostí a nervosvalovém přenosu,“ říká doc. Těšínský.

Nejvýhodnější zdroje vápníku

  • mléko, kefír, jogurt, tvrdé sýry
  • brokolice, květák, rukola
  • lískové ořechy, para ořechy, mandle
  • přírodní minerální vody

Nutriční specialistka dává příklad pokrytí denní dávky vápníku: 100 g goudy, 150 g jogurtu, 150 g brokolice, minerálka v rámci pitného režimu.

„Denní příjem vápníku je dobré rozdělit minimálně do tří dávek a jednu z nich zkonzumovat ve večerních hodinách. Ke správnému vstřebání vápníku je potřebný vitamín D, hořčík a vitamín K,“ říká Aneta Sadílková.

Zvýšená potřeba vápníku

Těhotné a kojící ženy i ženy v menopauze mohou mít zvýšenou potřebu této minerální látky.

Hořčík

Funkce hořčíku

Ovlivňuje svaly včetně srdečního, nervový systém, metabolické procesy, kosti i zuby. „Hořčík – tedy magnézium – je prvek, který má značný význam pro srdeční akci a svalovou činnost,“ zdůrazňuje lékař.

Nejvýhodnější zdroje

  • ořechy a semínka, luštěniny
  • obiloviny (celozrnné výrobky)
  • mléko a mléčné výrobky
  • maso
  • brambory, zelenina
  • ovoce (pomeranče, banány)
  • přírodní minerální vody

K pokrytí denní dávky jsou vhodné například 500 g ovoce a zeleniny, 200 g brambor nebo luštěnin, 100 g chleba nebo 30 g ovesných vloček, 20 g ořechů nebo semínek, minerálka v rámci pitného režimu.

Zvýšená potřeba

Týká se sportovců, těhotných a kojících žen.

Draslík

Funkce draslíku

Je důležitý pro krevní tlak, kardiovaskulární a nervovou soustavu, svaly včetně srdečního a rovněž pro hospodaření organismu s vodou.

Nejvýhodnější zdroje

Zdroje draslíku jsou shodné se zdroji hořčíku. Pokrytím denní dávky hořčíku se zároveň zajistí i dostatečný příjem draslíku.

„K dosažení dostatečného denního příjmu draslíku mohou významně přispět i přírodní minerální vody, které jsou vhodné hlavně při zvýšené ztrátě tekutin a minerálních látek pocením,“ komentuje nutriční specialistka.

Zvýšená potřeba

Může nastat v případě hypertenze – zvýšeného krevního tlaku.

Fosfor a sodík

K dalším důležitým minerálním látkám, bez kterých se lidské tělo neobejde, patří fosfor a sodík. Nicméně fosfor obsahují prakticky všechny potraviny, a tak jeho nedostatek u zdravých osob prakticky nehrozí, shodují se odborníci. „Přívod fosforu redukujeme u pacientů se selháváním ledvin,“ říká doc. Těšínský.

Pokud jde o sodík, přijímáme ho většinou až příliš ve formě soli ve stravě, proto není třeba obávat se jeho nedostatku. „Ten u zdravých osob hrozí pouze při déletrvajícím nadměrném pocení, například při sportu nebo namáhavé fyzické práci. V takovém případě se pro doplnění ztrát vody i minerálních látek hodí přírodní minerálky,“ doporučuje Aneta Sadílková.

Odborná spolupráce:

Mgr. Aneta Sadílková

Nutriční terapeut specialista, 3. interní klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN Praha, místopředsedkyně Sekce nutričních terapeutů ČAS, odborná konzultantka AquaLife Institutu v oblasti nutriční péče.


Doc. MUDr. Pavel Těšínský

Vedoucí Divize intenzivní péče, klinické výživy a metabolismu, interní klinika FN Královské Vinohrady Praha a 3. LF UK, předseda České společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče ČLS JEP, odborný konzultant AquaLife Institutu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).