Hlavní navigace

Snížení cholesterolu po­hybem a jídlem – jde to

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vysoký cholesterol má více než polovina české populace, za problematickými hodnotami stojí většinou nezdravý životní styl. Stravování ve stáncích rychlého občerstvení, přejídání, kouření či nedostatek pohybu, kterému nahrávala i pandemická situace v první polovině roku – to všechno jsou příčiny zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Jak snížit cholesterol, poradí lékařka Kateřina Pinterová z laboratoře SYNLAB.

Pokud je cholesterolu v organismu příliš, přináší s sebou zvýšené riziko vzniku závažných chorob, jako je například infarkt myokardu. Naštěstí ale máme léto, které nám nabízí možnosti, jež vyloženě svědčí zdravé hladině cholesterolu v krvi.

Jak ze zbývajících teplých dnů ještě vytěžit co nejvíce a příjemnou cestou cholesterol zkrotit na adekvátní, tělu prospěšné množství?

Co se dozvíte v článku
  1. Cholesterol: dobrý sluha, ale špatný pán
  2. Optimální hodnoty cholesterolu
  3. Dieta pro snížení cholesterolu: síla lehké letní stravy
  4. Místo sladkostí čerstvé ovoce
  5. Pohyb každý den udělá tělu dobře
  6. Povedlo se snížení cholesterolu? Po létě se otestujte
  7. Vysoký cholesterol je potřeba léčit včas

Cholesterol: dobrý sluha, ale špatný pán

Cholesterol považuje většina lidí za negativní pojem, a to proto, že se o něm hovoří primárně v souvislosti se vznikem kardiovaskulárních chorob. Tato látka však tělu rozhodně jen neškodí, naopak. Bez ní by nemohlo plnohodnotně fungovat. Cholesterol je součástí každé naší buňky, je stavebním prvkem buněčných membrán, tvoří se z něj vitamín D, růstové hormony a také estrogen a testosteron. Rozkládáním cholesterolu vznikají rovněž žlučové kyseliny, které potřebujeme při trávení tuků v těle.

Problém nastává až tehdy, kdy je cholesterolu v organismu nadbytek. Ukládá se totiž v cévách, což může vést k jejich zúžení, omezení průtoku krve a v konečném důsledku i k infarktu myokardu či cévní mozkové příhodě. Nadbytek cholesterolu se může podílet i na vzniku plicní embolie, cukrovky nebo aterosklerózy neboli kornatění tepen.

Optimální hodnoty cholesterolu

Jakou hladinu cholesterolu bychom měli mít? „Hodnoty cholesterolu si přejte mít co nejnižší,“ říká v rozhovoru prof. Michal Vrablík, předseda České společnosti pro aterosklerózu.


Autor: Vitalia.cz

Hodnoty cholesterolu zjistíte pomocí testování, posoudit by je měl odborník, vhodná hladina je totiž individuální

„Za posledních deset let došlo nejméně dvakrát ke snížení limitu cholesterolu, který považujeme za optimální. Úplně zdravý člověk si může dovolit mít LDL cholesterol do 3,0 mmol/l. Ale jakmile se přidá buď vyšší věk, menopauza, kouření, hypertenze a podobně, tak to všechno zvyšuje celkové cévní riziko a cholesterol se stává relativně nebezpečnějším. Člověk po infarktu by měl mít ani ne polovinu, doporučuje se pod 1,4 mmol/l. Proto je tak obtížné říct jednoznačně, co je normální cholesterol,“ vysvětluje specialista.

Orientační hodnoty cholesterolu:

  • U dětí (do 15 let) – celkový cholesterol v krvi do 4,4 mmol/l.
  • U dospělých osob (starších 15 let) – celkový cholesterol v krvi do 5,0 mmol/l.
  • LDL „zlý“ cholesterol – do 3 mmol/l.
  • HDL „hodný“ cholesterol – u mužů nad 1 mmol/l, u žen nad 1,2 mmol/l.
  • Pokud je hodnota „hodného“ HDL cholesterolu vyšší než 1,6 mmol/l, snižuje se míra rizika vzniku srdečně-cévních onemocnění.

Dieta pro snížení cholesterolu: síla lehké letní stravy

Jelikož naše tělo cholesterol nezbytně potřebuje, z části si ho vytváří samo. Hojně je pak tato látka zastoupena také v potravě, prostřednictvím které ho do organismu dodáváme. A právě o tom, kolik a z jakých potravin ho přijmete, můžete i sami rozhodovat. Nejvíce problematická jsou v souvislosti s cholesterolem jídla s vysokou koncentrací živočišného tuku, omezit bychom tedy ideálně měli tučné maso i tučné mléčné výrobky, uzeniny, ale i smažená jídla, bílé pečivo, slazené nápoje a pochutiny, jako jsou například brambůrky.

V období léta máme díky dostatku čerstvých surovin v obchodech a ze zahrádky jedinečnou možnost hladinu svého cholesterolu zkrotit. Obecně platí, že letní strava, převážně pak dostatek čerstvé zeleniny, představuje nejzdravější způsob stravování, a je spolu s pohybovými aktivitami nejdůležitější součástí prevence vysoké hladiny cholesterolu, diabetu a dalších civilizačních chorob. V teplém počasí má člověk navíc mnohem menší potřebu se přejídat.

Milovníky grilování jistě také potěší, že tento způsob úpravy masa je, co se týče cholesterolu, zdravější než oblíbené smažení.

Místo sladkostí čerstvé ovoce

Zelenina je našemu tělu jednoznačně prospěšná, s ovocem je to pak trochu složitější. Hladinu cholesterolu sice neovlivňuje, obsahuje však velké množství fruktózy, která nepatří k nejzdravějším složkám potravy.

Na druhou stranu v něm ale najdeme spoustu vlákniny, minerálních látek a vitamínů. S ovocem by se to tedy nemělo přehánět, rozhodně jde ale o nejzdravější způsob mlsání.

Více o vhodném stravování se dozvíte v článku Dieta cholesterolu na míru: čeho jíst míň a čeho víc?

Pohyb každý den udělá tělu dobře

Léto svádí k zdravějšímu životnímu stylu nejen lehkou a čerstvou stravou, ale také radostí z pohybu venku. Pohyb je velmi důležitou součástí prevence civilizačních chorob, tedy i vysokého cholesterolu. Jeho potřeba je u každého individuální, obecně ale platí, že by měl být hlavně pravidelný. Denně postačí i půlhodina až hodina jakékoli pohybové aktivity.

Díky delším dnům si navíc můžeme jít zaběhat i po práci, a to aniž bychom přišli o sluneční paprsky, které v organismu podporují tvorbu vitamínu D.

Povedlo se snížení cholesterolu? Po létě se otestujte

Pokud si chcete ověřit, že mělo letní stravování a častější pohyb skutečně pozitivní vliv na hladinu vašeho cholesterolu, zajděte si na krevní test. O základní vyšetření je možné požádat svého lékaře, nebo bez objednání v odběrových pracovištích SYNLAB. Tam můžete podstoupit také komplexní balíček vyšetření, který obsahuje test látkové výměny tuků, celkového cholesterolu, triacylglyerolů a LDL a HDL cholesterolu. Zaplatíte za něj 199 Kč. Balíček lze objednat také pohodlně online na webu. Výsledky budete mít k dispozici zpravidla do druhého pracovního dne.

Pokud vás zajímá celkový stav zdraví vašeho organismu, můžete na našich odběrových pracovištích využít i možnosti podstoupení balíčku testů Jsem fit. Ten kromě změření hladiny cholesterolu obsahuje ještě další důležitá základní vyšetření, jako je test hladiny cukru či zdraví jater, žlučových cest a ledvin.

Vysoký cholesterol je potřeba léčit včas

Pokud je na základě vyšetření zjištěna mírně zvýšená hladina cholesterolu, lékař s největší pravděpodobností nejprve doporučí změnu životního stylu. Tu je pak pro předejití vzniku vážných onemocnění potřeba dodržovat. Teprve v případě, že opatření nepomohou, řeší se problém nasazením léků.

Poměrně vzácně se stává, že je diagnostikována familiární hypercholesterolémie. Při ní hodnoty cholesterolu dosahují podstatně vyšších hodnot, než je běžné, a změna stravovacích návyků na její snížení nestačí. Tělo je totiž v tomto případě nastaveno tak, že pokud se sníží příjem cholesterolu potravou, vyrobí si ho v nadměrném množství samo. Tuto poruchu lékař řeší medikací, podrobněji se problematice věnujeme v článku Vrozený vysoký cholesterol se od běžného značně liší.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Kateřina Pinterová

Biochemik a hematolog, vystudovala lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Nyní vykonává funkci vedoucí laboratoře SYNLAB Brno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).