Hlavní navigace

Nejlepší med na světě? Z Yukatanu

25. 7. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Medy mají barvu, vůni a chuť po plodinách a místech, z nichž pocházejí. Jinak voní medy vřesové, levandulové, šalvějové… Jaké typy medu můžeme ochutnávat v různých částech světa?

Nejrůznější druhy medů si dávají lidé jako skvělou snídani nejen v České republice, ale po celém světě včetně exotických zemí. Med je dobrým nastartováním do nového dne, protože obsahuje hodně sacharidů, které jsou pro nás přínosným zdrojem energie. Můžeme jím také nahradit cukr, třeba do pečení a různých pokrmů.


Autor: Isifa.cz

Medy mají barvu, vůni a chuť po plodinách a místech, z nichž pocházejí

Jaké typy medu můžeme ochutnávat na různých místech světa?

Medy vřesové

Získávají se na rozsáhlých vřesovištích v Německu, na atlantickém pobřeží v severských zemích z květů vřesu (Calluna vulgaris) a z vřesovců (Erica sp.). Med je charakteristicky tixotropní – želatinovitý, a proto se před vymetáním musí v plástech rozpíchat zvláštním přístrojem – rozrušovadlem. Je světle nebo tmavě jantarově zbarvený, někdy skoro až červený, s charakteristickou vůní chlebového kvásku. Má nízký obsah sacharózy a vyšší obsah enzymů.

Hymetský med

Med ze svahů hory Hymetu byl věhlasný již v antickém Řecku. Pochází z tymiánu, majoránky a dalších suchomilných bylinek. Dnes se v dárkovém balení prodává na většině řeckých ostrovů, ale již nepochází jen z hory Hymetu. Je tmavý, průsvitný, jemně aromatický, příjemné chuti.

Levandulový med

Pochází ze Středomoří, především z okolí města Grassé, kde jsou rozsáhlé levandulové plantáže. Je jantarově zbarvený, silně voní levandulí. Má vyšší obsah sacharózy, proto dlouho nekrystalizuje.

Med pohankový

Pohankový med má původ ve východní Evropě, kde se dosud pohanka (Fagopyrhum esculenta) pěstuje. Je tmavě hnědě zbarvený, má zvláštní, jakoby „močůvkovitou“ vůní. U nás jako tzv. „med sovětský“ není oblíbený, třebaže se tvrdí, že obsahuje mnoho rutinu a je velmi zdravý.

Čtěte také: To je šlágr! Med z kukuřice a brambor

Ze Severní Ameriky a Mexika pocházejí některé charakteristické druhové medy:

Kalifornský šalvějový med

Nepochází ze šalvěje, jak by se z názvu dalo soudit, ale z divoce rostoucí kalifornské pohanky. Je tmavě hnědý, výrazné chuti a v USA se z něj vyrábí tzv. „košer medovina“.

Tupelový med

Má původ v květech stromu tupela (Nyssa aquatica), který roste hojně v monokulturách na mokřadech od Virginie až po Floridu a Texas. Má bílé květy v hroznovitých květenstvích. Med je voňavý, bílý, dlouho nekrystalizuje, protože obsahuje mnoho fruktózy. V USA se využívá především ve farmacii.

Sourwood honey

Je poměrně vzácným druhovým medem z oblastí Severní Ameriky, kde roste kysloun (Oxydendrum arboreum). Kysloun je keř, zřídka až nízký stromek, který tvoří v lesních porostech s kyselou půdou spodní keřovité patro. Roste v porostech trnovníku akátu a bohatě kvete v době, kdy akát dokvétá. Stálo by za úvahu, zda by se u nás neměl vysadit v porostech trnovníku akátu. Je to okrasná i meliorační dřevina, která prodlužuje včelí snůšku. Med je velmi chutný.

Uvalde Honey

Pochází z keřovité akácie (Acacia greggii), rostoucí v Mexiku a jižních státech USA. V Mexiku jí říkají Uňa de gato – kočíčí dráp, protože má trny horší než kočičí drápy. Kvete typickým kulovitým květenstvím mimosovitých dřevin, bohatě vylučujících nektar. Med je světlý nebo světle jantarový, voňavý, vynikající chuti. Produkuje se především v okolí městečka Uvalde v Texasu, podle kterého dostal pojmenování.

Liliovníkový med

Jde o med z květů liliovníku (Liriodendrum tulipifera), charakteristického stromu z povodí řeky Missouri. Tulipánovité květy tvoří mnoho nektaru. Med je tmavě zbarvený, hustý a lahodný, chutí a vůní připomíná plody kdoule.

Med alkahual

Pochází z Mexika, ale jeho botanický původ se nepodařilo zjistit ani v Mexiku. Je to velmi chutný med jantarově zbarvený, s jemnou vůni.

Campanillové medy

Jsou exportovány z Mexika, Karibiku a Střední Ameriky. Pocházejí z velmi početného rodu svlačcovitých rostlin – povíjnic (lpomea sp.). Včelařsky nejvýznamnější z nich jsou Ipomea triloba a Ipomea crassicaulis. Poskytují medy většinou světle jantarově zbarvené, vonné a chutné.

Med aguinaldo

Pochází ze svlačcovité rostliny Rivea corymbosa, která roste hojně na poloostrově Yukatanu. Kvete bílými květy v měsíci květnu a červnu. Med je vodnatě čirý, vonný a považuje se za jeden z nejlepších na světě.

Med kampeškový

Med z nektarodárného stromu kampešky (Haematoxylum campechianum), který roste hojně v tropických suchých lesích a savanách Karibiku a Střední Ameriky. Med kampeškový je světlý, příjemně voní a dlouho zůstává tekutý. Většinou se vyváží z Jamajky.

Mangový med

Původem z tropických stále zelených stromů mangovníků (Mangifera sp.), jejichž plody se k nám v současnosti dováží jako tropické ovoce. Je hustý, jantarově zbarvený, mírné terpentýnové vůně a vynikající chuti.

Čtěte dále: Pekařský med je levnější, ale na chleba nepatří

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nutriční specialistka, vystudovala Technologii potravin a Marketing a inovace v potravinářském průmyslu. Absolvovala řadu odborných seminářů. Publikuje, přednáší, pořádá akce pro laiky i odborníky a jako hobby provozuje farmářský obchod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).