Hlavní navigace

Návrat pečení – domácí rohlíky podle osvědčeného receptu

8. 4. 2020

Sdílet

 Autor: Dana Havlová
Rohlíky asi doma nepečeme každý den. Chvíli to trvá, ale ta chuť a vůně… Domácí pečení může zpestřit společné chvíle i jídelníček. Poradíme, jak na to.

Mezi základní potraviny každodenní spotřeby, které se většinou v maloobchodech prodávají nebalené, patří chléb, housky nebo rohlíky. Již před „dobou koronavirovou“ měli přitom spotřebitelé takové zboží nakupovat „bezdotykovým“ způsobem, tedy za použití jednorázových rukavic nebo kleští, jimiž by měli vkládat vybrané produkty do svých nákupních košíků… To se ale v praxi příliš nedodržovalo.

Obavy z koronaviru na pečivu

Nyní se sice situace výrazně zlepšila, maloobchod je povinen zajistit potřebné pomůcky jako opatření k prevenci šíření koronaviru; riziko potenciální kontaminace ale v myslích mnoha lidí přetrvává. Přestože se na nebaleném pečivu podle výsledků testů, které provedl minulý týden Státní veterinární ústav v Jihlavě, koronaviry nenašly.

Informace o COVID-19 na jednom místě

Onemocněni COVID-19 způsobuje koronavirus SARS-CoV-2, jehož epidemie vypukla na konci roku 2019 v Číně, v březnu 2020 byla WHO byla prohlášena za pandemii. Všechny naše texty ke koronaviru a COVID-19 najdete zde.

Nejen kvůli tomu si proto začala řada lidí péci běžné pečivo a chléb sama doma.

Vůně čerstvého pečiva

Mnozí nicméně jen zintenzivnili již dříve vyzkoušené domácí pečení chleba, z kvásku nebo třeba z pečicích směsí, jiní doma pečou nebo se chystají na velikonoční pečivo.

Zatímco ale na domácí výrobu chleba nebo třeba beránků lze na internetu najít celou řadu receptů, rad k domácí výrobě rohlíků je přece jen méně, ačkoli rohlík spolu s houskou byl a stále je nejkonzumovanějším tuzemským běžným pečivem.

Možná proto, že za „normálních okolností“ člověk doma rohlíky nepeče, už proto, že to přece jen zabere nějaký čas a rohlík, ani ten doma pečený, zas tak dlouho nevydrží. Zejména v současné době ale může domácí výroba rohlíků přispět ke zlepšení domácí atmosféry, a to i senzoricky – vůně čerstvého pečiva lidi vždy v minulosti lákala. Jak tedy na to?

Domácí rohlíky podle osvědčeného receptu

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky,
  • 20 g čerstvého droždí (půl kostky),
  • 300 ml mléka,
  • 60 g oleje (lze použít i máslo, nebo dokonce sádlo),
  • půl lžičky cukru,
  • 5 g soli,
  • mák nebo hrubá sůl na posypání.

Droždí dáme do misky s trochou mouky, posypeme cukrem, přilijeme asi třetinu mléka a vzniklou směs na kvásek necháme asi deset minut pracovat, až se v ní droždí rozpustí a vznikne kašička.

Zbytek mouky smícháme se solí, tukem, mlékem a kváskem a hněteme buď ručně, nebo v kuchyňském robotu a vše smícháme dohromady. Pokud je výsledné těsto suché, přidáme mléko; pokud naopak příliš vlhké a lepí se, přidáme ještě trochu mouky.

Uhnětené těsto vložíme do mísy vytřené olejem, zakryjeme a necháme kynout asi čtyřicet až padesát minut. Oproti původnímu stavu by mělo těsto zhruba zdvojnásobit svůj objem, další kynutí už není žádoucí.

Těsto rozdělíme na čtyři díly, z každého dílu následně vyválíme kruh o průměru kolem dvaceti až třiceti centimetrů (čím hutnější chceme mít rohlíky, tím menší kruh); ten opět rozdělíme na čtyři díly a z každého takto vzniklého trojúhelníku vytvoříme srolováním budoucí rohlík tak, že rolovat začínáme od nejširší strany směrem k protějšímu vrcholu trojúhelníku.

Základy rohlíků klademe v několikacentimetrových mezerách na pečicí papír a pečicí plech, potřeme vodou, posypeme hrubou solí nebo mákem a necháme asi dvacet minut kynout.

Následně pečeme při teplotě 190 stupňů deset minut, pak plechy otočíme, poloupečené rohlíky přemístíme tak, aby byla intenzita pečení u všech stejná. Kdo má rád slanější pečivo, může ještě jednou potřít povrch rohlíků roztokem soli, a dále pečeme dalších necelých deset minut. Kdo chce mít rohlíky lesklé, může je ještě před koncem pečení potřít slabou vrstvou žloutku. Dobrou chuť!

Obecně platí, že vyšší podíl použitého tuku prodlužuje u pečiva trvanlivost. Přesto je nejlepším řešením zkonzumovat domácí rohlíky ještě v den, kdy byly upečeny – očekávaný pozitivní gurmánský zážitek se měří jak u domácích rohlíků, tak u těch průmyslových, jen v řádu několika hodin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).