Hlavní navigace

Na přechod, premenstruační syndrom i bolest při sexu: pomáhají nové čípky českých vědců

21. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Využití na mnoha „ženských“ frontách nabízejí čípky s obsahem kanabidiolu. Pomáhají s premenstruačním syndromem, při bolestivém pohlavním styku, ale i při stavech po rakovině děložního čípku. Formulaci vyvinuli Jan Storch a Lenka Průšová z české firmy CB21 Pharma, která může jako vůbec první vyrábět zdravotnické prostředky s obsahem látky CBD.

Intimní problémy žen zahrnují velkou škálu potíží – od nepříjemných psychických i fyzických pocitů třeba až po vaginální krvácení. Jedno je rozličné škále společné: těžko se o tom mluví, jde totiž o největší intimitu v nejintimnější části ženského těla.

Co se dozvíte v článku
  1. Čípky pomáhají s mnoha intimními potížemi
  2. Využití čípků s CBD
  3. Jak fungují vaginální čípky s CBD
  4. Na přechod i obtíže spojené s kolísáním hladiny estrogenu
  5. Čípky mají slibnou budoucnost

Čípky pomáhají s mnoha intimními potížemi

Těžko najít ženu, která nějakým intimním problémem nikdy netrpěla. Ať už to jsou nemoci, které vyžadují zásah gynekologa, nebo třeba operační zákrok a delší léčbu, nebo „jen“ nepříjemnosti spojené s pocity suchosti, svědění, diskomfortu – vše tohle ovlivní zdraví, náladu i intimní život. Jan Storch a Lenka Průšová vyvíjeli zároveň dva zdravotnické prostředky s obsahem kanabidiolu (CBD) pod značkou Canneff (kromě vaginálních i rektální čípky, o nichž jsme psali zde).

CBD – kanabidiol

Látka izolovaná z technického konopí, která na rozdíl od THC nepůsobí na člověka žádným psychotropním účinkem.

A už během této doby bylo jasné, že o obě novinky bude zájem:

„Vaginální čípky po mně chtělo už během vývoje mnoho žen v okolí,“ vzpomíná na nedávnou dobu Lenka Průšová. „A překvapivě nejen žen, ale ptali se i muži – že má třeba partnerka problémy s bolestí při sexu nebo premenstruačním syndromem.“

Už když vznikla první šarže této novinky, „netrhly se“ dveře se známými a požadavkem: my to chceme vyzkoušet. A vyzkoušela je i paní Hana, která se léčí s rakovinou dělohy a je po operaci a sérii chemoterapií:

„Po operaci trpím i srůsty v břišní oblasti. Když jsem začala užívat čípky, výrazně se snížily bolesti břicha. Pomáhají mi i se zkvalitněním spánku a s odbouráním stresu. Jsem moc spokojená a s dobou bez této pomoci se to teď nedá srovnat.“


Autor: CB21 Pharma, Josef Kubíček

Čípky jsou v prodeji pár týdnů. Nabízejí úlevu od nepohodlí a bolesti

Využití čípků s CBD

  • Urychlení hojení rány způsobené odstraněním části tkáně děložního čípku, která byla zasažena patologickými změnami.
  • Urychlení hojení a snížení krvácení při léčbě zánětu děložního čípku (cervicitida) způsobeného infekcí pohlavně přenosnými chorobami, poraněním děložního čípku cizím tělesem nebo rakovinou děložního čípku.
  • Urychlení hojení vaginálních poranění po vaginální chirurgii.
  • Urychlení hojení vaginálních poranění po porodu.
  • Urychlení hojení specifických vaginálních lézí po ozařování v oblasti pánve.
  • Při hojení vaginální atrofické sliznice, její suchosti a svědění v důsledku menopauzy.
  • Při bolestivém pohlavním styku.
  • Úleva od nežádoucích reakcí při chemoterapii a hormonální léčbě nádorů citlivých na estrogeny (např. karcinom prsu).
  • Úleva od příznaků vaginálního diskomfortu, po přeléčeném vaginálním zánětu či mykóze.

Jak fungují vaginální čípky s CBD

Čípky zajišťují nehormonální terapii, to je třeba říci hned úvodem. A nabízejí především rychlou úlevu od nepohodlí a bolesti.

„Obsahují sodnou sůl kyseliny hyaluronové a kanabidiol v emulzní matrici, která zaručuje optimální nosnou formu pro obě látky,“ přibližuje Jan Storch. „Primárně slouží jako pomocná léčba pro stavy dystrofické poševní sliznice, hojení po porodu, syndromu vaginální suchosti, bolestivého pohlavního styku.“

Uplatnění nacházejí i po vaginálních zánětech a mykózách, tedy naprosto běžných problémech spousty žen.

„Dvě aktivní látky tyto potíže řeší velmi kvalitně,“ dodává Jan Storch. „Například potíže se suchostí sliznice řeší kyselina hyaluronová, kanabidiol má zase zklidňující efekt.“

A právě ten má vliv na duševní rozpoložení například během přechodu nebo premenstruačním syndromu. Zrovna druhý jmenovaný je potíží, s kterou se za gynekologem ženy často ani neodvažují, protože se obecně stává předmětem úsměvných a zlehčujících reakcí.

Výroba čípků s obsahem kanabidiolu (CBD)

Na přechod i obtíže spojené s kolísáním hladiny estrogenu

„Přitom třeba právě ženy v přechodu mluví o tom, že s nimi hormony doslova ‚mávají‘,“ popisuje Lenka Průšová, kdo má o čípky zájem. A že fungují, dokazují i reakce: uživatelky mluví o tom, že po použití čípku pociťují úlevu od psychického vypětí. 

„Potíže často vznikají z důvodu kolísání hladiny estrogenu, který způsobuje například nepříjemné doprovodné jevy přechodu, jako jsou návaly, psychická nepohoda nebo nespavost,“ vysvětluje Jan Storch. 

Osobní zkušenosti má i Lenka Průšová a popisuje: „Sama jsem šestnáct let užívala hormonální antikoncepci. V momentě, kdy jsem prášky vysadila, jsem byla doprovodnými stavy menstruačního cyklu doslova zaskočená. Vše, co do té doby hormonálně regulovala antikoncepce, se rázem objevilo: výkyvy nálad, křeče v břiše. Říkala jsem si, že tohle snad nemůže trvat věčně! Efekt měl už první čípek.“

Kde se prodávají vaginální čípky Canneff 

  • V e-shopu Canneff, v síti lékáren Dr. Max, v nezávislých lékárnách zásobovaných velkodistributorem Pharmos. 
  • Balení obsahuje 3, 5 nebo 10 čípků za ceny 421Kč, 666 Kč a 1221 Kč.

Čípky mají slibnou budoucnost

Vaginální čípky s obsahem kanabidiolu jsou v prodeji od února, jako první je měli k dispozici v lékárně U zlatého lva v Praze na Vinohradech:

„Ideální indikací, na kterou čípky doporučujeme, je především bolestivá menstruace. Velmi rychle napomáhají od uvolnění křečí a pozitivně působí i na premenstruační syndrom, spojený s návaly, změnami nálad a bolestivostí,“ shrnuje vedoucí lékárnice Gabriela Deáková. „Také jsou ideální volbou po gynekologických zákrocích, zmírňují pooperační bolesti a zkracují dobu hojení vaginální sliznice. Všeobecně je to z našeho pohledu velmi dobrá kombinace.“

„Plánujeme také rozšíření seznamu indikací, ke kterým tento zdravotnický prostředek slouží,“ nastiňuje Jan Storch budoucnost. „V současné době pracujeme na klinických testech, což není jednoduché. Musí se nejprve připravit design studie, dokumentace, pak se domluví pracoviště (nemocnice), kde bude studie, hodnocení povoluje SÚKL a teprve pak se nabízí pacientkám.“

Jinými slovy dokázat, že nějaký zdravotnický prostředek napomáhá léčbě či zmírňuje obtíže, není jednoduchá záležitost a nejde to za pár dní. Budoucnost mají ale čípky velmi slibnou.

Ing. Jan Storch, Ph.D. 

Organický chemik, vědec, generální ředitel firmy CB21 Pharma. Navrhl první zdravotnické prostředky pod značkou Canneff – rektální a vaginální čípky – a je spoluautorem jejich formulací. 


Ing. Lenka Průšová 

Chemička a provozní ředitelka CB21 Pharma. Naformulovala a úspěšně uvedla na trh přes 300 kosmetických přípravků, nejpokrokovější byly pod značkou Canneff. Za největší úspěch však považuje participaci na recepturách vaginálních a rektálních čípků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).