Hlavní navigace

Rekordní mráz je nebezpečný hlavně pro seniory a malé děti

1. 2. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Lékaři varují, že pro určité skupiny lidí s ohledem na věk a také některá onemocnění může současný mráz představovat velké riziko. Ale i ostatní by si měli chránit pokožku.

Mrazivé počasí posledních dní nejvíce ohrožuje zdraví dětí a starých lidí, varují lékaři. Problémy mohou mít lidé se srdečními a cévními chorobami, ale i astmatici. Lékaři proto doporučují, aby svůj pobyt venku omezili jen na nezbytné minimum, řekl pro ČTK mluvčí Městské nemocnice Ostrava Jiří Maléř


Autor: SXC

Mráz nesvědčí malým dětem, nenechávejte je zbytečně venku

„Zvýšenou zdravotní zátěž v souvislosti s tuhými mrazy mohou pocítit zejména osoby se srdečním a cévním onemocněním. U těchto osob se může projevit dušnost či bolesti na hrudi,“ uvedla primářka oddělení Všeobecného praktického lékařství Městské nemocnice Ostrava Marta Pískovská

Bolesti nohou pak mohou pociťovat lidé, kteří mají větší sklon k tvorbě omrzlin. Nejčastěji omrzlinami trpí okrajové části těla, tedy prsty, nos, brada nebo ušní boltce, které organismu slouží ke snížení tepelných ztrát a brání jej před prochladnutím. Omrzliny jsou poměrně časté a v extrémních případech mohou mít trvalé následky. Proto je nepodceňujte a jste-li vystaveni zimě, vždy dodržujte určitá pravidla. Více v článku Následky omrzlin můžete léčit celý život.

Omrzliny jsou nebezpečné pro diabetiky, lidem s cukrovkou se hůře hojí poškození pokožky.

V mrazech se pak mohou zhoršit také potíže u pacientů trpících astmatem či chronickým onemocněním dýchacích cest. „Proto by lidé trpící na onemocnění srdce, cév a dýchacích cest měli omezit pobyt venku na minimum, vycházet ven jen pokud je to nezbytné a raději trávit svůj čas doma v teple,“ uvedla primářka.

Kdo je více ohrožen mrazem:

  • senioři
  • malé děti
  • lidé se srdečním onemocněním
  • lidé s cévním onemocněním
  • astmatici a lidé s chronickým onemocněním dýchacích cest
  • ekzematici
  • lidé s lupénkou

Mráz kůži vysušuje

Negativně působí mráz také na lidskou pokožku. Často způsobuje vysoušení kůže, v některých případech i tvorbu kožních prasklin. Nejohroženější jsou hlavně děti a lidé s ekzémovým onemocněním kůže. 

„Všem doporučuji, aby při delším pobytu v mrazivém počasí chránili svou pleť mastným krémem. Teplá obuv, oblečení, rukavice, šála a čepice by měly být samozřejmostí,“ říká lékařka. 

„Zejména atopický ekzém a lupénka jsou typické sezonní kožní nemoci. Speciálně atopický ekzém reaguje na všechny extrémy. Zhoršuje se tedy jak v horkém létě, tak v případě obráceného extrému, což jsou mrazy v zimě,“ uvedla pro náš server kožní lékařka Jana Marešová. Více v rozhovoru:

Silné mrazy navíc budou v Česku podle meteorologů panovat nejméně do neděle. Český hydrometeorologický ústav varoval, že přes den může být minus 14 stupňů, v noci klesne rtuť až pod minus 30. Meteorologové také uvedli, že od pátku by mohl být překonán i absolutní rekord minus 42,2 stupně z roku 1929. Mrazy by měly polevit v neděli, předpověď se ale ještě bude upřesňovat.

Zdroj: ČTK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).