Na konci roku se ještě zpracovatelé masa radovali, protože Ministerstvo zemědělství připravovalo novelizaci vyhlášky o potravinách, která měla zajistit přesnější definice potravin a pokrmů. Návrh měl zpřehlednit používání zavedených názvů, což by prý pomohlo českým výrobcům a odstranilo zmatky pro spotřebitele. Psali jsme o tom v tomto článku: Úřad a zpracovatelé masa chtějí, ať se vege párky a rostlinné burgery jmenují jinak.
„Věříme, že se podaří najít vhodné názvy pro imitace masných výrobků, obdobně jako se podařilo najít alternativní názvy pro rostlinné výrobky napodobující mléko,“ napsal na konci loňského roku Český svaz zpracovatelů masa. Poukazoval tak na změny v legislativě, které se před lety významně dotkly alternativních mlék, rostlinných nápojů, která už ve svém názvu nesmějí mít názvy jako mléko, smetana, máslo a tak podobně. Výjimkami jsou například kakaové máslo, Coconut milk, Kokosové mlieko a další, tradičně používané.
Seznam chráněných názvů nebude
Jenže se událo něco, co nikdo nečekal, ministr zemědělství Marek Výborný obrátil. Ke konci loňského roku sice připravil novelu vyhlášky, která měla mimo jiné omezit používání názvosloví u masných výrobků, ale pod tlakem nebývale silné kritiky z řad aktivistů otočil a seznam chráněných názvů masných produktů nebude v rámci vyhlášky předkládat.
Návrh podporovali jak zpracovatelé masa, tak Potravinářská i Agrární komora. Mezi odpůrci novely pak nepřekvapivě byli producenti, kteří se mimo jiné věnují výrobě vegetariánských produktů, jako je Nestlé (Garden Gourmet), Semix (Veganský burger, Veganský karbanátek…) nebo Emco (Rostlinný burger Pan Hrášek…).
Pohádka o houbovém řízku
Manažer pro potraviny Zbyněk Haindl z Nestlé již dříve poukázal na fakt, že na českém trhu se dlouhodobě vymezují proti rostlinným alternativám masa především zájmové skupiny producentů a zpracovatelů masa, aniž by si podle něj plně uvědomovali, že právě rostlinné alternativy (masa) pro ně mohou do budoucna představovat zajímavou příležitost pro efektivní rozšíření jejich výroby.
„Proto se já osobně domnívám, že by měly jít trendům naproti, nikoliv se proti nim vymezovat. Zároveň mohou celému odvětví pomoci s vývojem kategorie a výrobků tak, abychom společně odstraňovali největší bariéry spotřebitelů v oblasti rostlinných alternativ, jako je například chuť nebo cena (ve srovnání s masem),“ vybízel Zbyněk Haindl ke spolupráci masný průmysl.
Souhlasíte s přejmenováním vegetariánských párků a rostlinných burgerů?
Naproti tomu předseda představenstva Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud žádnou společnou řeč nehledá – ani s výrobci rostlinných potravin, a nejspíš ani s ministrem.
„Pan ministr by měl možná věnovat více pozornosti mlčící většině svého elektorátu, a ne se rozhodovat podle počtu e-mailů, které mu aktivisté, nadnárodní společnosti a placení lobbisté posílají. Ti navíc ve své komunikaci používají líbivou pohádku o houbovém řízku, který ovšem nikdo nikdy neviděl. A taky o karbanátku, který ve své kuchařce definovala již před více než dvěma sty lety Magdalena Dobromila Rettigová. Takže o pracně připravované vyhlášce rozhodl počet e-mailů a peníze nadnárodních společností. Jsme tedy semletí jako karbanátek.“
Galerie. Rostlinný výrobek roku 2022