Hlavní navigace

Proč menopauza někdy tolik bolí?

22. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Citlivá prsa, silné migrény nebo bolavé klouby. Proč ženy v klimakteriu často trpí na migrény nebo bolesti kloubů, jak si od bolestí ulevit a jak jim lze předcházet, vysvětluje gynekolog Pavel Turčan.

Klimakterium a menopauza je pro mnoho žen nepříjemným obdobím. Musejí se potýkat s nejrůznějšími doprovodnými projevy. K tomu se často v době po přechodu přidává nebezpečná osteoporóza a zvyšující se riziko kardiovaskulárních chorob.

Jaké projevy jsou při menopauze časté?

  • náhlé změny nálady
  • návaly horka
  • únava
  • zhoršující se kvalita pleti a vlasů
  • deprese
  • poruchy spánku
  • zhoršené mentální funkce

Jakkoliv jsou výše zmíněné symptomy nepříjemné a často i vážné, nebolí. To ale neplatí pro jiné projevy, které se mohou objevit zejména před samotnou menopauzou, během klimakteria neboli přechodu. „V této době se rapidně snižuje funkce vaječníků a dochází k výkyvům hormonální hladiny. Právě „zdivočelé“ hormony pak mají za následek většinu z bolestivých projevů,“ říká gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Menstruační křeče i hormony způsobené migrény

Čím více se žena blíží k menopauze, tedy poslední menstruaci ve svém životě, tím více se její cyklus stává nepravidelným, mění se charakter krvácení – může být mírnější, ale i silnější – a také se mohou objevovat silnější menstruační křeče. „V době menstruace se může žena blížící se k přechodu rovněž potýkat s výraznější citlivostí prsů, která může přecházet až do bolestivosti,“ říká lékař a dodává, že za příčinou silných migrén často stojí fluktuace v hladině estrogenu.

„Podle studie uveřejněné v odborném žurnálu Severoamerické menopauzální společnosti jsou u žen v klimakteriu dokonce téměř dvojnásobně časté chronické migrény. Po přechodu, když se hormonální hladiny zase ustálí, mohou naštěstí samy zmizet,“ zmiňuje Pavel Turčan

Bolesti kloubů a vaginální atrofie

U žen v klimakteriu se objevují také bolesti kloubů. Ty jsou samozřejmě i příznakem stárnutí, ale mohou se objevit i v nižším věku právě u žen blížících se k přechodu. Co za tím stojí, není zatím zcela jasné. Pravděpodobně opět hormonální změny.

„Výzkumy naznačují, že se estrogen podílí na potlačování zánětů, a jakmile jej v těle začne ubývat, mohou se klouby snadněji zanítit, natéct a začít bolet. Bolesti kloubů v klimakteriu se obvykle nejvíce projevují ráno a v průběhu dne ustupují. Nejčastěji si ženy stěžují na bolesti krční páteře, čelisti, ramen a loktů, objevit se mohou i bolesti v zápěstí nebo článcích prstů. Bolest bývá provázena otoky, ztuhlostí a někdy i pocity pálení,“ říká gynekolog a sexuolog.

Typickou bolestí, která se během klimakteria a následně i po přechodu vyhne jen málokteré ženě, je bolest při pohlavním styku. Ta je zapříčiněna vysycháním sliznic, včetně sliznice poševní. Tento stav pak nazýváme vaginální atrofií. Ta způsobuje nepříjemné pocity svědění či pálení a jsou i případy, kdy je bolest natolik velká, že pohlavní styk není možný. Zhoršenou lubrikaci pochvy zapříčiňuje i úbytek sexuální touhy. Někdy se ale může jednat spíše o vyhýbání se koitu kvůli nepříjemným pocitům než o pokles touhy jako takové.

Některé potíže mají řešení

Tyto i další bolesti související s menopauzou lze více či méně úspěšně léčit. Na některé pomohou volně dostupné léky proti bolesti, například migrény a bolesti kloubů mohou zmírnit i ledové obklady.

  • Citlivé prsy lze ošetřovat pupalkovým olejem.
  • vaginální suchostí je možné bojovat lubrikací, lokální aplikací krémů nebo čípků s obsahem kyseliny hyaluronové, dostatečným pitným režimem či zvýšeným příjmem omega-3 mastných kyselin.

Na řadu nejen bolestivých symptomů mohou příznivě působit také kvalitní potravinové doplňky, zejména ty s fytoestrogeny, tedy rostlinnými hormony.

Významný je rovněž obsah vitaminu C, jenž podporuje tvorbu kolagenu pro zdravé klouby.

Pavel Turčan připomíná, že vhodnou prevencí proti nepříjemným projevům klimakteria a menopauzy je i úprava životosprávy: skoncování s kouřením, hlídání si optimální tělesné hmotnosti, dostatečná fyzická aktivita, redukce stresu, vyhýbání se alkoholu, omezení kofeinu, cukru a bílého pečiva a naopak dostatečný příjem vitaminů, minerálů, vlákniny a dalších hodnotných složek z pestré stravy.

Odborná spolupráce:

MUDr. Pavel Turčan

Odborný ženský lékař a sexuolog

Působí v olomouckém Centru MEDIOL, v ordinaci sexuologie a andrologie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).