Hlavní navigace

Čemu lékaři říkají Mallorca akné? A jak to zařídit, abyste ho nedostali

14. 6. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nejde o „pravé“ akné, ale o problém s podobnými příznaky, jehož spouštěčem je zejména slunce. A sluníčko umí naši pleť nehezky potrápit. Dermatolog vysvětluje, jaké trable s pokožkou jsou v létě nejčastější a jak se před nimi chránit.

Sluneční paprsky sice umí dodat pokožce bronz i potřebný vitamín D, ale také s sebou bohužel přinášejí škodlivé UVA a UVB záření. Především na začátku léta není naše kůže na přímé sluneční záření zvyklá, a může tak zažít šok a snadno se spálit. Kromě nebezpečného spálení můžou pokožku díky slunečním paprskům postihnout pigmentové skvrny či tzv. akné Mallorca.

Co se dozvíte v článku
  1. Nepříjemná hyperpigmentace
  2. Mallorca akné
  3. Znaménka nejsou před sluncem nikdy v bezpečí
  4. Slunce stojí i za vznikem většiny vrásek

Nepříjemná hyperpigmentace

Častým kožním problémem způsobeným sluníčkem jsou pigmentové skvrny. „Ty vznikají nahromaděním pigmentu melaninu v různých vrstvách kůže. Existuje řada typů hyperpigmentací, které mají různé důvody vzniku, ale vždy bývají zhoršovány slunečním zářením,“ říká dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

„Pokud víte, že jste k pigmentacím náchylní, tak je důležité se chránit krémy s SPF 50+. Paradoxně pigmentové skvrny trápí často lidi s tmavším tónem pleti, kteří používají nižší SPF ochranu a zároveň jejich kůže rychleji tvoří melanin,“ popisuje lékař.

Mallorca akné

Dalším z letních slunečních problémů může být i akné připomínající vyrážka způsobená slunečním zářením, tzv. Mallorca akné. Postihuje jedince, kteří se velmi intenzivně opalují. Nadměrné vystavování slunci vede nejen ke zdravotně nebezpečnému spálení pokožky, ale v kombinaci s mastným opalovacím krémem i k možnému vzniku tohoto letního akné (acne aestivalis neboli Mallorca acne).

Acne aestivalis

  • Latinský název pro kožní onemocnění připomínající akné.
  • Označuje se také jako Mallorca acne či letní akné.
  • Vzniká po intenzivním oslunění za spolupůsobení fotoprotektivních či kosmetických prostředků.
  • Místem výskytu jsou zejména dolní končetiny či krk.
  • Objevuje se zejména u lidí s mastnou pokožkou.

Zdroj: Velký lékařský slovník

Nejčastěji vzniká na dolních končetinách či na krku. Důležité je proto se neslunit intenzivně, ale pokud se již jdeme opalovat, tak je dobré začít postupně a používat kvalitní opalovací krémy. Nejvíce jsou k Mallorca akné náchylní jedinci s mastnou pokožkou.

Znaménka nejsou před sluncem nikdy v bezpečí

V létě je samozřejmě důležité chránit i znaménka. Na pozoru musejí být lidé s velmi světlou kůží (fototyp I) a ti, kteří mají mnohočetná znaménka, případně u nich někdo v rodině prodělal rakovinu kůže. Zde opravdu platí přísná doporučení při pobytu na slunci a opalování není vhodné ani 15 minut. Lidé s fototypem I charakterizuje velmi světlá, pihatá pokožka, zrzavé nebo velmi světlé blond vlasy. Pokožka prakticky nikdy nezhnědne.

Víte, jaký jste fototyp?

Každý máme jinou pokožku. Členíme se na čtyři fototypy s odlišnou ochrannou dobou.

  • fototyp I: velmi citlivá pleť – vždy zrudne, nikdy nehnědne (5–10 min.)
  • fototyp II: citlivá pleť – vždy zrudne, hnědne jen málo (10–20 min.)
  • fototyp III: normální pleť – občas zrudne, ale vždy dobře zhnědne (15–25 min.)
  • fototyp IV: odolná pleť – nerudne, vždy snadno zhnědne (25–35 min.)

Důležité je si nechávat pravidelně znaménka kontrolovat u svého dermatologa. Karcinomy kůže bohužel stále častěji vznikají ze špatné prevence pozdní kontroly u lékaře.

Slunce stojí i za vznikem většiny vrásek

Kromě závažných nádorových onemocnění slunce způsobuje i vznik vrásek. Až 90 % známek stárnutí kůže (vrásky, stařecké a pigmentové skvrny) je způsobeno právě UV zářením.

Sluneční paprsky totiž pronikají do vrchních vrstev pokožky a uvolňují tím volné radikály, které urychlují fotostárnutí / předčasné stárnutí pleti.

„Dle výzkumu dermatologů lidé, kteří chrání svoji pokožku na denní bází SPF krémy, projevují až o 24 % menší stárnutí pokožky oproti jedincům, kteří se nechrání každý den. Při pobytu na sluníčku je tak samozřejmě důležitý krém s ochranným faktorem. Číslo ochranného faktoru značí, kolikrát déle můžete být na slunci podle svého fototypu. V našich podmínkách je na jaře a v létě, pokud se intenzivně neopalujete, ideální SPF 25 (kromě fototypu I),“ dodává Jan Kučera.

Chráníte svoji pokožku před sluncem?

Odborná spolupráce:

MUDr. Jan Kučera, Ph.D.

Vedoucí dermatolog Perfect Clinic Dermatology. Věnuje se kompletnímu spektru klinické a estetické dermatologie. Zabývá se experimentální chirurgií, maligními melanomy a kožními fibroblasty. Na 1. lékařské fakultě vyučuje studenty medicíny dermatologii a více jak 10 let vyučoval anatomii.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).