Hlavní navigace

Mají Chutnej fast food s pořádnou trávou

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
Je vůbec možné, aby burger, který neobsahuje živočišné složky, nebyl jen hnědou, rozbředlou plackou bez chuti? Možná vás to překvapí, ale i čistě rostlinný burger či pizza můžou pěkně vypadat, a navíc i chutnat.

Onehdy jsem v Praze ve Vršovicích narazila na podnik, kde všichni nosí trika s nápisem: Je čas na pořádnou trávu. Tak jsem ji ochutnala, tu jejich trávu, v čistě rostlinném burgeru i na rostlinné pizze. A protože to nebyla nechutná hnědožlutá lepkavá hmota, ale bylo to svěží, lahodné, lehké a za únosný peníz, řekla jsem si, že Chutnej Fast Food pozvu do seriálu Děláme to jinak, kde vám představujeme to nejzajímavější z české gastro scény. Tomáš, Petr a Míra mé pozvání přijali, rostlinný Kešu rýs (ano, sýr pozpátku) k jídlu nabídli a vyprávěli o tom, proč vyrábějí burger z bršlice kozí nohy a kostivalu, co na jejich čistě rostlinnou restauraci říkají masožrouti i kde pěstují byliny pro Chutnej Fast Food.

Není to ani měkké, ani sypké, ani hnědé

Jednoho krásného upoceného dne si Petr po odběhnutí brněnského ultra maratónu dal veganskou pizzu od Špizza pizza, která mu natolik zachutnala, že společně se svým kamarádem Mírou oslovili jejího výrobce Tomáše a navrhli mu, aby společně s nimi založil rostlinné bistro v Praze. „Mně přišlo, že veganských bister je v metropoli dost, ale že nabízejí často měkké nebo sypké nebo hnědé jídlo, což mi nepřipadalo vůbec sexy. Chtěl jsem, aby naše nové jídlo vypadalo jako junk food / street food, ale aby bylo nesmírně zdravé,“ vypráví Tomáš. Oprášil tedy bylinné recepty z armády, kde byl sedmnáct let vojákem z povolání a věnoval se mimo jiné výzkumu stravovacích podmínek v poli, a začal na svém gruntu na Drahanské vrchovině sbírat bylinky. „S klukama jsme je tak dlouho kombinovali, až z nich vznikl náš jedinečný svěží ČeKo BrKo burger. ČEsnáček, KOpřiva, BRšlice, KOstival, k tomu lískové oříšky, dobře vychutit, upéct na trošce oleje v troubě, aby to trošku křupalo a dozdobit v housce,“ popisuje Tomáš složení trháku fast foodu Chutnej.

ČeKo BrKo

Burger ČeKo BrKo

Další hvězdou je brokolicová, řepná, z červené čočky a mrkve či falafel placka. To vše s velkou dávkou zeleniny, karamelizované cibulky a klíčků vložené v pšeničné nebo bezlepkové bulce. Dle libosti. A jestli víc bažíte po pizze, doporučuji Selskou nebo Špenátovou. Brambora na pizze je úlet, který vás příjemně překvapí. Velmi zajímavým bonusem jsou okraje u pizzy, které jsou potřené vybranou potěrkou, třeba s chilli. Tyhle okraje na talíři rozhodně nenecháte. A když ještě pořád nebudete mít dost, dejte si pečené zeleninové hranolky se sojanézou.

Skvělá lokace a čerstvost = úspěch

Od ledna do března letošního roku Chutnej fungovalo jen jako výdejna hotového jídla, zákazníci tu na své jídlo čekali na chodníku. Až jednadvacátého března letošního roku otevřeli regulérní Chutnej fast food i s rozvozem. „Hned co jsme otevřeli, tak tu stálo deset lidí, byli jsme z toho v šoku,“ říká Petr. Správné načasovaní a skvělá lokace, to všechno Chutnýmu týmu hrálo do karet. Nedaleko jejich bistra je totiž známá „vegetariánská“ Krymská ulice, park Grébovka i jeden z nejlepších hostelů v Praze, kde probíhá ta správná šuškanda a Chutnej je tak často plný nadšených mladých turistů. Stejně jako spousta našinců totiž fandí čerstvosti a bylinkám. „Všechny bylinky, které tu využíváme, sbíráme a pěstujeme u mě na statku. Co se týče zeleniny, nakupujeme ji hlavně na farmářských trzích,“ říká Tomáš, který se netají tím, že by rádi byli soběstační nejen v produkci bylin.

Zatímco teď v létě a dost možná ještě na podzim je pro rostlinné bistro velmi snadné připravovat bylinné burgery z čerstvých surovin, v zimě to může být trochu problém, nebo ne? „Mladou bršlici sbíráme na jaře a zamrazujeme si ji, nutriční ztráty jsou minimální. Dnes jsem třeba vlakem přivezl z Moravy třicet jedna kilo kopřiv, které se tu nakrájí a zamrazí a pak z nich vyrobíme placky pro ČeKo BrKo, které si u nás dáte třeba v zimě,“ vypráví Tomáš.

Plasty ještě musí trošku poladit

Snaha žít více v souladu s přírodou se odráží nejen ve vaření a kompletním zpracování kvalitních surovin. Chutnej tým si dává záležet i na recyklaci. Nenajdete u nich klasické talíře, příbory ani skleničky na pití. „Vše je z kukuřičného škrobu, jsme fast food, takže musíme mít jednorázové obaly. My jsme si vybrali ty kompostovatelné, abychom nezatěžovali přírodu. Máme ve sklepě jako jedna ze tří restaurací v Praze tzv. vermireaktor, do kterého dáváme všechny kompostovatelné obaly. Nadrtíme je a ostatní procesy obstarají správné bakterie a následně žížaly. Výsledkem je vermikompost vhodný ke kytkám. Žádný zbytečný plast,“ vypráví Chutnej tým.

Ale protože jsou kluci ještě na začátku a peněz není nazbyt, bez opravdového plastu se zatím neobejdou. Jde o plastové tácy, na kterých si zákazníci nosí jídlo ke stolu, a plastové květináče zavěšené na zdech, které jinak zcela přírodnímu charakteru bistra na kráse rozhodně nepřidávají. „My to víme, hledáme někoho, kdo by nám vyrobil pěkné dřevěné tácy za rozumné peníze,“ nenápadně vyzývá Tomáš šikovné truhláře či řezbáře k nabídkám.

 

Chutnej vyráží i mimo Vršovice

Chutnej tým má skvělé plány, nechce sedět jen ve Vršovicích a čekat na nové zákazníky. Už teď rozvážejí burgery i pizzy po Praze, nabízejí ochutnávky do kanceláří, připravují cateringy a chystají se se svými burgery ve studené verzi i do škol a vlaků. „Rádi bychom tu také vybudovali koloniál, kde bychom nabízeli více potravin, které Tomáš na svém gruntu vyprodukuje,“ říká Míra.

Už teď tu jsou k mání jeho chemií nedotčené cukety a kamarádův nebeský kešu rýs. Výhledově tu chtějí mít i věci, které standardně vyrábějí, čili se už brzy můžete těšit na sojanézu nebo zeleninový vývar.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).