Hlavní navigace

Hledali jsme zdravé jídlo ve fast foodu

9. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Najde se ve fast foodu i zdravé jídlo? Co si tu může a nemůže dát ten, kdo se snaží jíst zdravě?

„Jedno tělo, jedno zdraví,“ říká Radek Pajič, fitness trenér a výživový poradce z BOMTON Power Concept. Bavili jsme se o fast foodech, o tom, zda se vůbec můžeme při dodržování zdravého jídelníčku najíst v restauracích s rychlým občerstvením.

Rychlé občerstvení, ať už se jedná o hamburgery, hranolky či různá jiná, obvykle smažená jídla, je obvykle považováno za hrob jakékoliv diety. Nutriční terapeut vám jejich návštěvu do stravovacího plánu zcela jistě nezařadí, Radek Pajič ale nad fast foody neláme hůl. Jejich problém vidí zejména ve složení jednotlivých pokrmů. Kamenem úrazu je dle jeho slov zejména nadbytek tuků, resp. trans-mastných kyselin, díky kterým také jídlo z fast foodu lahodí našim chuťovým buňkám, a přemíra soli. „O nadbytku sacharidů lze hovořit již v konkrétních případech, záleží na dané objednávce.“

Víte, že? Hranolky v McDonald's se stříkají cukrem

Pokrmy, ze kterých máme ve fast foodech na výběr, zpravidla nesplňují zásady vyváženého jídelníčku. Sacharidy, bílkoviny a tuky jsou často v nezdravé nerovnováze.

Střední fast foodové menu představuje celodenní energetický příjem

Odbornice na výživu Karolína Hlavatá upozorňuje v jednom z dílů seriálu „Vím, co jím“ také na to, že klasické menu sestávající se z hamburgeru, středních hranolek a slazeného nápoje přináší našemu tělu mnohdy přibližně stejnou kalorickou hodnotu, jakou by měl představovat náš celodenní energetický příjem. Vzhledem k tomu, že ale získáváme velké množství energie v poměrně malém objemu, naše tělo, ačkoliv se naobědváme dosyta, má za chvíli opět hlad.

Někdy se ale fast foodu nevyhneme. Důvodem může být schůzka, kdy místo navrhne druhá strana. Jindy je oběd ve fast foodu tou nejlepší možností, protože přeci jen pod známou značkou věříme ve vysoký hygienický standard, například při návštěvě cizích zemí. Radek Pajič proto nechápe fast foody jako místo, kterému bychom se museli za každou cenu vyhnout, i když je samozřejmě lepší zvolit jinou variantu pro stravování, pokud máme tu možnost.

Co si tedy dát, či nedat, když už jsme ve fast foodu?

Wrap s grilovaným masem je přijatelný

Naštěstí i fast foody se dnes musí přizpůsobit poptávce trhu. Takže i klasické řetězce se začínají orientovat na zdravěji se stravující návštěvníky, i když se vždy nedá hovořit o stoprocentně zdravém jídle. Radek Pajič poukazuje na poměrně pestrou nabídku salátů v různých zařízeních a zároveň rostoucí počet jídel, která nejsou smažená. I v klasických restauracích s rychlým občerstvením se setkáváme s tím, že v hamburgerech, wrapech nebo sendvičích je maso grilované. Za nejpřijatelnější variantu fast foodového oběda považuje wrap s grilovaným masem rovněž Petr Havlíček v již zmiňovaném pořadu „Vím, co jím“: „Pokud se odvážíme a oslovíme obsluhu a řekneme, že tam nechceme tu majonézu, pak vlastně se dostaneme i k poměrně zdravému vyváženému jídlu,“ říká.

Bohužel i ve zdánlivě zdravých pokrmech je třeba si ohlídat množství soli a raději po zbytek dne volit méně solená jídla. Kromě klasických řetězců se ale stále častěji setkáváme s novými podniky, které dávají zdravým pokrmům ve své nabídce větší prostor.

Mohlo by se hodit: 10 tipů, jak omezit sůl

Pozor na smažené kuřecí maso

Petr Havlíček varuje také před různými obměnami smaženého kuřecího masa. Ať už si dáme ve fast foodu křidýlka nebo stehýnka, nemusí to být ta ideální volba. Pokrm se sice může tvářit zdánlivě neškodně, protože nám dává pocit, že dodáváme našemu tělu cenné bílkoviny, ale otázkou je, za jakou cenu. „I když maso je kuřecí, tak se dá výrazně zkazit následně technologickou úpravou,“ říká Petr Havlíček a poukazuje na to, že v takovém „kuřecím kousku“ je poměrně málo masa na to, kolik s ním zároveň přijímáme tuku.

Ti, kdo nechtějí konzumovat smažené jídlo z fast foodů, se často nechají zlákat bagetou – je v ní přeci jen zelenina, někdy šunka nebo vejce. To zní celkem zdravě. Karolína Hlavatá ale upozorňuje na to, že obsahuje poměrně velké množství pečiva, které není celozrnné. Navíc obsah zeleniny je často mizivý a s bílkovinami to také není žádná sláva.

Přečtěte si: První zdravý fastfood není o nic lepší než McDonald's

V menu nahraďte hranolky i krokety

Je třeba si uvědomit, že volba je vždy na nás. Není nezdravé navštívit fast food, nezdravé může být jídlo, které zde sníme. Radek Pajič navrhuje klasické přílohy, kterými mohou být smažené hranolky nebo krokety, nahradit zdravějším salátem. Jedním z pozitiv fast foodů je i to, že je jídlo čerstvě připraveno. Toho můžete využít a objednat si bagetu bez majonézy, wrap bez zálivky, jak už řekl Petr Havlíček.

Asijský fast food klame tělem

Samostatným tématem jsou asijské fast foody, které mohou laika na první pohled zaujmout. Vždyť co může být špatného na mase, zelenině a rýži? Bohužel to není až tak jednoduché. „V těchto případech je problém spíše glutamát sodný, který je hodně v těchto fast foodech využívaný. Ať už je to kvůli zvýraznění chuti, nebo kvůli tomu, že se jedná o rychlejší a lacinější variantu,“ upozorňuje Radek Pajič. Glutamát sodný najdeme v asijských fast foodech v sojových omáčkách, zálivkách, polévkách, apod. Nelze přesně určit, jaké množství může být nebezpečné. Každý organismus je na něj různě citlivý.

K tématu: Umami – chuť glutamátu maskuje jídlo, které žádnou chuť nemá

„Jedinec, který je více senzitivní, může mít potíže i po menším množství. K příznakům patří bolest hlavy, návaly horka, tuhnutí svalů, pocení, apod. Toto by člověku mělo dát jasný signál, že bychom se těmto pokrmům měli vyhýbat,“ říká Radek Pajič.

Naše tělo je tím nejlepším ukazatelem toho, co je pro nás dobré. Nelze přesně říci, kolikrát měsíčně si můžeme dát hranolky ve fast foodu a nepocítit to na svém zdraví. „To, že jsou fast foody obecně přeplněné prázdnými kaloriemi a velkým množstvím nezdravých tuků, je doufám všem jasné. A při častějších návštěvách to každému tělo ukáže,“ říká Radek Pajič s tím, že prvním ukazatelem je zrcadlo. Nesmíme však zapomínat ani na viscerální tuk, tedy tuk obklopující vnitřní orgány, který je pro náš organismus ještě nebezpečnější.

Čtěte více: Břišní tuk nejsou jen viditelné pneumatiky

Pro koho je fast food zcela nevhodný

Ačkoliv fast food nemusí představovat nutně zlo, je třeba si uvědomit, že pro osoby se speciálními dietami by tato zařízení měla být skutečně zapovězená. „Do fast foodů by rozhodně neměli chodit lidé s cukrovkou, vysokým krevním tlakem, s onemocněním srdce, lidé, kteří mají problémy s játry nebo ledvinami, lidé trpící migrénami, otoky a zadržováním vody v těle,“ říká Radek Pajič s tím, že povinnost restaurací vypisovat seznam alergenů v každém pokrmu může být rovněž užitečným vodítkem.

 

Odborná spolupráce

Radek Pajič

výživový specialista a osobní trenér

Bomton Power Concept

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).