Už jsme si tak zvykli na celoroční nabídku prakticky čehokoli ze sortimentu ovoce a zeleniny, že nám nepřijde divné, když sympatická paní začátkem května vyloží na stánek jahody s nápisem „české“. Až když je jíme, trkne nás, že jsme zase naletěli. Skleníkové nebo „podtržené“ plody kdoví z jaké Tramtárie přece jen chutnají jinak než sladké rudé jahody ze záhonu.
V poslední době se často mluví o tom, že Češi chtějí a hledají české produkty, nasvědčuje tomu i obliba farmářských a podobných trhů s lokálním zbožím. I když ani tady není záruka zdroje stoprocentní.
Obchodní řetězce místním ovozel produktům příliš nefandí, čeští dodavatelé nejsou obvykle schopni vyhovět požadavkům na cenu, nebo, pokud už dojde k dohodě ohledně financí, na dodávané množství.
Orientaci zákazníka rozhodně neusnadní obvyklá malá písmena na etiketách zboží, matoucí značení (například oblíbený původ EU) a podvodníci, kteří se vezou na vlně zájmu o lokální potraviny.
Přibalte k nákupu kalendář
Alespoň základní nápovědou při nákupu českého ovoce nebo zeleniny je tedy orientace v termínech sklizně a prodeje. Stáhněte si náš KALENDÁŘ ČESKÉHO OVOCE A ZELENINY a budete mít alespoň představu o tom, kdy se prodává česká zelenina a ovoce – ať už čerstvá nebo ze skladu.
Záleží samozřejmě vždy i na rozmarech počasí, které může nabídku na trhu poněkud ovlivnit. Dívejte se tedy také po značení ovoce a zeleniny. „Patří mezi tu menší část potravin, u nichž existuje povinnost uvádět zemi původu, a nestačí tak označení typu „vyrobeno v EU“,“ upozorňuje znalec poměrů Petr Havel. Přesto je tohle značení v praxi k vidění. Povinnost uvádět původ platí i pro volně prodejný sortiment, nebalené ovoce a zelenina může být označeno na prodejním místě, nebo vám prodejce musí poskytnout informaci o tom, odkud plody pocházejí. „Měl by k tomu mít i příslušné dokumenty,“ říká Petr Havel.
Co bude na jaře
S pořadateli farmářských trhů jsme pro vás připravili také aktuální jarní sortiment českého ovoce a zeleniny. Schválně se podívejte v galerii, jak je to s těmi kedlubnami: