Hlavní navigace

Laik nemá moc šancí poznat, jaký česnek kupuje

2. 9. 2011

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Český česnek byl v minulých letech z trhu vytlačen „takyčesnekem“ z Číny – je sice o dost levnější, ale nevoní, nechutná, neléčí… Ale jak rozlišit kvalitní česnek od „mrtvého“?

Řada lidí by si dnes za kvalitu ráda připlatila, ale českého česneku je jednak málo, a navíc zákazník těžko pozná, co kupuje.


Autor: Vitalia.cz

Zaručeně český česnek dostanete pravidelně v Pražské tržnici

„Český zákazník je klamán tím, že při nákupu česneku je jako země původu uváděná České republika a to je vlastně možné pouze jedenkrát za rok a to na přelomu července a srpna, kdy se český česnek sklízí. Během roku čerstvý český česnek nekoupíte, pouze pokud je ze skladu,“ říká Pavel Ill, který se již deset let věnuje výhradně pěstování česneku a každý den ho dováží čerstvý do haly 22 v Pražské tržnici a o sobotách také na Farmářské trhy na Kulaťáku.

Jak může zákazník poznat, jaký česnek opravdu kupuje?

Laik to prakticky nemá šanci poznat. Proto se dá poradit jedině nakupovat u odborníků, ne v hypermarketu. Kupovat u pěstitelů, kde jsou známé odrůdy, je uvedený kontakt, není to anonymní. Náš paličák, když rozloupnete, stroužky jsou kolem středu, u těch ostatních jsou stroužky všude. Náš česnek se sklízí koncem června, začátkem července. Když se vám objevuje česnek někdy v dubnu a píší u něj, že je český, tak to těžko bude pravda.

Nemůže to být česnek ze skladu?

To by musel být klimatizovaný sklad, ale českého česneku je nedostatek, takže se brzy vyprodá, a není to tedy pravděpodobné.

Do kdy je tedy český česnek na trhu?

To záleží taky na tom, jestli máte klimatizované sklady, a na množství, které vypěstujete. My ho máme vyprodaný do konce roku. Pokud má někdo větší produkci a klimatizované sklady, může ho mít ještě delší dobu, ale maximálně tak do konce března.

Když chci český česnek, musím ho tedy nakoupit včas. Co pak s ním, aby mi vydržel?

Je několik způsobů. Každá hospodyňka má nějaký svůj léty prověřený způsob uchovávání. Když koupím česnek bez stonků, dám palice do větší sklenice, přes to hadr a gumičku a je to. Hlavně to nesmí být v mokru, vlhku, česnek v žádném případě nepatří do lednice. To okamžitě zplesniví. Česnek s kratším stonkem můžete dát do vázičky, slouží pak i jako dekorace, samozřejmě bez vody. Tak vydrží taky dlouho. Další způsob je, že si koupíte cop a z něj pak odebíráte.

Přečtěte si: Kam zmizel český česnek?

Proč je vůbec českého česneku nedostatek? Je to způsobeno obchodními řetězci a tím, že stlačili cenu dolů dovozem zahraničního česneku?

Přesně tak, super a hypermarkety chtějí velké množství, berou hlavně čínský česnek. Jenže ten, než se sem vůbec dostane, trvá to půl roku i více. A česnek – i když se o něj dobře staráte – nevydrží déle než rok, ať děláte, co děláte. Česnek z Asie je sice strašně levný, ale ztratí všechny žádoucí vlastnosti. Proto se sem začal vozit i polský, španělský, argentinský a další. Takže naši pěstitelé, když neměli odbyt, tak od pěstování česneku odešli. Zůstalo jich jen pár. V roce 2009 se pěstovalo už jen asi na 60 hektarech (oproti roku 2001, kdy se česnek pěstoval na více než 1000 ha, pozn. red.), vydrželi jen vytrvalci. Teď najednou Češi přišli na to, že dovozový česnek je k ničemu, nemá chuť, nemá ty vlastnosti, a chtějí český česnek. Jenže – upřímně řečeno – je to pracné. Začnete v září, vysadíte, než to vyroste, musíte to sklidit, osušit, očistit, ostříhat… na trh se dostanete někdy v červenci, v srpnu. A máte v tom nainvestované peníze, takže ta cena za kvalitu je logicky vyšší. Aby to bylo kvalitní, musíte tomu dát, co to potřebuje.

Hypermarkety o dražší, ale kvalitnější česnek nemají zájem?

Už se na nás obrátili z jednoho obchodního řetězce, že by brali veškerou naši produkci, ať si stanovíme cenu. Jenže my teď nejsme schopni jejich požadavky na množství pokrýt. Sice se snažíme rozšiřovat, pěstovat víc, ale je to náročné.

Takže teď není problém, že oni by česnek nechtěli vykoupit za vaši cenu, ale v tom, že vy ho máte málo?

Ano, oni by to vykoupili, dejme tomu za 150 korun, ale jsou skutečně nároční na pravidelnost dodávek a na množství. My ale nemáme velké skladovací prostory, nemáme klimatizované sklady, abychom mohli říct: my vám budeme pravidelně dodávat třeba tunu, to nejde.


Autor: Vitalia.cz

Co by se s tím dalo dělat? Podporovat české pěstitele?

Samozřejmě. Je to otázka jednání s ministerstvem, dotační politiky, neříkám trvale, ale třeba na rozjezd, na mechanizační prostředky, které jsou drahé. My jsme zatím koupili sklízeč, z Francie, stojí zhruba půl miliónu korun, což je pro drobné pěstitele dost zápřah. Buď podpora formou úvěru, menší úroky, nebo pomoci dotační politikou s přesným určením na co. To je důležité, aby se z toho pak nepořídilo něco úplně jiného, jsou takové případy zneužití. Takže tyhle dva způsoby – buď pomoci s rozjezdem, protože pro nás je konkurence zejména ze zahraničí, kde je jiná dotační politika; buď tedy formou účelových dotací, nebo nižším úrokem či bezúročnými půjčkami.

Vy teď máte česnek za 200 korun kilo. Setkal jste se s tím, že by vám někdo říkal, že je drahý?

Samozřejmě. Hlavně jsou to důchodci, kteří pamatují úplně jiné ceny. Pro ně je to drahé. Ale když jdete k doktorovi, do lékárny, tak taky platíte. Když si dáte česnek, o kterém je známo, že má léčivé účinky, na cholesterol, na tlak… děláte něco pro svoje zdraví. Je na každém, aby si zvážil hodnotu, kterou mu to přinese. Možná jsou dvě stovky hodně, ale mně se to za zdraví vyplatí.

Ta cena se ještě bude měnit? Bude česnek ke konci roku dražší, když ho bude už míň?

KL24

Je to otázka poptávky a nabídky, ale s žádným rapidním zdražováním nepočítáme. Chceme si naše zákazníky uchovat. Možná se zdá moc, že jsme cenu nasadili na 200 korun, ale mi ji chceme udržet dlouhodobě, aby zákazníci věděli, když přijdou, že mají český česnek za tuhle cenu. Je možné, že by se cena zvedla, kdyby třeba zdražila nafta, nebo něco, co by se v tom projevilo. Ale že bychom šli třeba během září skokově nahoru, to ne.

Vše o farmářských trzích najdete u nás:

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).