Hlavní navigace

Kotrč kadeřavý je vzácná houba, ale teď se dá najít. Chutná výtečně

19. 9. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Přinést teď z lesa košík plný hub není těžké. Díky ideálním podmínkám se dají najít i houby, které jsou vzácné – třeba velice chutné kotrče. Dříve se na Moravě tomuto hřibu říkalo beraní hlava, v atlase jej ale najdete pod názvem kotrč kadeřavý. Co si z něj můžete připravit?

Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) je jedlá houba chorošovitého typu, která parazituje hlavně na kořenech borovic. Vzhledem připomíná obrovskou kadeřavou kouli, která dosahuje průměru až půl metru a váhy až několik kilogramů. 

Co se dozvíte v článku
  1. Kde rostou kotrče? 
  2. Kdy hledat kotrče? 
  3. Kotrč můžete výhodně prodat
  4. Co obsahuje kotrč a je léčivý?
  5. Co se dá uvařit z kotrče
  6. Tip na dršťkovou polévku z kotrče 

Kde rostou kotrče? 

Jednotlivé kotrče se svou velikostí liší. Najdete je nejčastěji pod jehličnatými stromy. Vyrůstají ze země jako nízký rozvětvený keřík. Připomínat můžou třeba i hlávku květáku nebo mořskou houbu. Kotrč mívá obvykle bílou, smetanovou, béžovou nebo nahnědlou barvu. Čím je starší, tím je více zbarvený dohněda a dužnatější.

Už nevíte, co s houbami? Zkuste si z nich připravit koření Přečtěte si také:

Už nevíte, co s houbami? Zkuste si z nich připravit koření

Výhodou je, že se kotrč nedá díky svému vzhledu splést s žádnou jedovatou houbou, proto se nemusíte bát toho, že by došlo k nějaké záměně a vy byste se mohli otrávit. I když na první pohled vypadá všelijak, jde skutečně o jedlou a velmi chutnou houbu, která už zasyrova příjemně voní.

Kdy hledat kotrče? 

Najít kotrče lze od konce léta do konce října nebo začátku listopadu. Vyskytuje se však spíše vzácněji. Je to v podstatě parazit, který se živí kořeny stromů. Už svým originálním vzhledem tato houba láká zdálky houbaře, kteří ji mohou odnést domů jako vzácnou trofej.

Existují také podobné druhy kotrče kadeřavého, a sice kotrč Němcův (Sparassis nemecii), který roste především pod jedlemi, a kotrč štěrbákový (Sparassis laminosa) rostoucí pod buky a duby. Tyto dva druhy jsou ale mnohem vzácnější, jsou již chráněné a nedoporučuje se je z tohoto důvodu sbírat.

Kotrč můžete výhodně prodat

Tím, že je kotrč tak vzácný a originální, může se stát vyhledávanou podzimní pochoutkou v restauracích, které jsou ochotny houbu vykupovat i za drahé peníze.

Kotrč může mít až deset kilo, získat za něj můžete i několik tisíc korun

Autor: Depositphotos

Kotrč kadeřavý patří na seznam jedlých hub, které je možné prodávat. Za kilo kotrče tak můžete získat od 400 do 1800 korun. Výjimkou nejsou ani desetikilové nálezy, takže si nálezci přijdou na pěkné peníze, pokud si kotrč ovšem s chutí nepřipraví doma sami. Při nabídce kotrče v supermarketech vychází jeho cena za kilo od 600 korun nahoru.

Co obsahuje kotrč a je léčivý?

A co taková dobrota obsahuje? Plodnice obsahují kolem šesti procent bílkovin a sacharidy (fruktózu, glukózu, manózu, xylózu). Z vitamínů a minerálů jsou to hořčík, vitamíny skupiny B, vitamín E a vitamín D. Má antibakteriální a protiplísňové účinky, podporuje funkci imunitního systému, krvetvorbu a díky obsahu betaglukanu se zvažují i jeho protirakovinné účinky.

I když jeho léčivé účinky nemůžeme nijak prokázat, důležité je to, že se z kotrče může kvalitně a chutně najíst celá rodina.

Co se dá uvařit z kotrče

Kotrč kadeřavý se doporučuje konzumovat co nejčerstvější, ne starší než tři dny. Jeho velkou předností a výhodou je to, že nijak nečerviví ani se nekazí. Před přípravou je však potřeba jej důkladně oprat pod tekoucí vodou a ze všech jeho záhybů odstranit větvičky a hlínu, mnohdy dokonce i mravence a další hmyz. Dá se uchovat v ledničce, kde si z něj můžete postupně každý den ukrajovat.

Byli jste už letos na houbách?

Velice oblíbená je nepravá dršťková polévka, guláš, smažený kotrč obalovaný v těstíčku nebo třeba kotrčové karbanátky. Fantazii se meze nekladou a můžete si doma z kotrče připravit takřka cokoli se vám zamane. Někteří lidé také kousky kadeřavého kotrče suší na zimu do polévky nebo jej nakládají do octa.

Na závěr si pojďme představit tip na vynikající falešnou dršťkovou polévku z kotrče. Množství si určete sami podle toho, pro kolik lidí budete jídlo připravovat, a také podle toho, jak velký kotrč v lese najdete.

Tip na dršťkovou polévku z kotrče 

Připravte si dobře opraný a nadrobno pokrájený čerstvý kotrč, cibuli, česnek, olej, koření, sůl, mouku, případně můžete i brambory, mrkev, mražený zelený hrášek nebo červenou řepu.

Do polévky lze kromě „drštěk“ z kotrče přidat i nakrájenou zeleninu

Autor: Nina Havlová

Nejprve na oleji osmažte pokrájenou cibulku, přidejte sladkou červenou papriku, sušený česnek, sůl a pokrájený kotrč, který pořádně a zprudka osmahněte. Pak vše zalijte vodou, přidejte kmín, majoránku nebo další koření dle vlastní volby a nechte pořádně povařit, dokud houby nezměknou. 

Do polévky lze kromě „drštěk“ z kotrče přidat i nakrájenou zeleninu, například mrkev, brambory, červenou řepu nebo zelený hrášek. Polévku můžete ke konci zahustit zápražkou udělanou z mouky a ještě dochutit dle vlastního uvážení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).