Hlavní navigace

houby

Originální zalitá polévka s houbami má ke kulajdě daleko

Našli jste houby? Tak si udělejte „zalitou“ polévku, specialitu z Vysočiny. Nesmíte se ovšem nechat zmást recepty, které tyto polévky zaměňují a pletou dohromady.

31. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Domácí pěstování hřibů? Další totální nesmysl

Hříbky a klouzky si doma opravdu nevypěstujete. Ani když vám to někdo tvrdí a dokládá obrázky staženými z internetu. Abyste vypěstovali hřib, potřebujete totiž kořeny stromů.

Doba čtení: 3 minuty

Kde nesbírat houby a proč?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Je jedno, jestli máte raději praváky, nebo jedlé holubinky, záleží ale na oblasti, v níž houby sbíráte. Nejrizikovější jsou Orlické hory a Jeseníky.

29. 9. 2017 14:00
Doba čtení: 2 minuty

Otrava z hub: Proč je nám po houbách nejčastěji špatně

Jste si jistí, že sbíráte jen osvědčené druhy hub a nic se vám nemůže stát? I jedlé houby mohou ublížit – stačí je špatně upravit nebo třeba sbírat do igelitky. Za jak dlouho se objeví potíže a co dělat?

Doba čtení: 4 minuty

Zpestřete si letní grilování pochoutkami z hub

Pokud už vás omrzelo grilování masa a zeleniny, věnujte prostor na roštu houbám. Poradíme, které se hodí na gril i jaká nádivka jim bude slušet.

23. 8. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Opravdu lze zamrazit i syrové houby?

Už se vám přejedla bramboračka, hubník i smaženice, a přesto se nemůžete hnědých darů z lesa vzdát? Uchovejte houby na zimu, sušte je, zavařujte je, mrazte je. Jen dbejte těchto důležitých rad.

24. 7. 2017 17:00
Doba čtení: 3 minuty

Muchomůrka růžovka nemusí být růžová

Jak bezpečně poznáte muchomůrku zvanou masák? Nemá takzvaný „kalich smrti“, který je obvyklý u jiných a jedovatých druhů muchomůrek. Naučte se další typické znaky růžovky nebo využijte novou aplikaci pro určování hub.

7. 7. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Z houbiček se vyrábějí kapky proti stresu

Kousky penízovky sametonohé usušené v troubě posilují imunitu. Kapky z této jedlé houby mají antibiotické účinky a zvyšují odolnost organismu proti stresu, vyčerpání i nespavosti.

Doba čtení: 2 minuty

Čaj z houby čaga vaří v Rusku i u nás

Rezavec šikmý neboli čaga sibiřská obsahuje podobně jako řada dalších hub cenné látky. Můžete si ho koupit i sami nasbírat, a podle vyzkoušených receptů připravit třeba čaj nebo víno.

25. 4. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Houževnatec jedlý vykazuje výrazně silnou protinádorovou a protivirovou aktivitu. Zvyšuje imunitní systém organismu a má další pozitivní účinky. Vyzkoušejte léčivé recepty se shiitake.

Doba čtení: 2 minuty

Účinky reishi využívá i tradiční čínská medicína

Lesklokorka lesklá neboli reishi je orientální houba, která se může pyšnit širokým spektrem léčivých účinků na naše zdraví. Můžeme ji také sami pěstovat i zpracovat podle osvědčených receptů.

13. 3. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Žampióny usušené v troubě fungují na krevní cukr a tlak

Zdravé recepty ze žampiónů využívají léčivé účinky této chutné jedlé houby.

24. 1. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Recept na kapky z hlívy ústřičné: štamprle denně posílí imunitu

Hlíva ústřičná obsahuje unikátní kombinaci organismu prospěšných látek a také vlákninu, která podporuje odchod toxických látek ven z těla. Ale vůbec nejdůležitější složkou hlívy jsou glukany.

3. 1. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Na podzim rostou jedlé fialové houby

V lese je plno hub, které ale sbírají jen znalci. Mezi méně známé houby, které se dají jíst, patří i lakovka ametystová, čirůvka fialová nebo liška nálevkovitá.

19. 10. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Pýchavka a hnojník jsou houby pro zdraví

Vyzkoušejte neobvyklé recepty z hub. Tentokrát ne k zaplnění žaludku, ale pro léčivé účinky pýchavky obrovské a hnojníku obecného.

10. 10. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Některé choroše můžete jíst bez obav

Jedlé houby nemusí růst jen na zemi, občas stačí zaklonit hlavu a rázem máte plný koš. Některé choroše a pařezové houby kupodivu nemají k některým běžným houbám tak daleko, jak se do současné doby myslelo.

27. 6. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Mohou děti houby?

Děti by měly jíst houby raději k obědu a ne jako samostatné jídlo. Co ještě byste měli vědět?

30. 10. 2015 12:14
Doba čtení: 2 minuty

Uvařte si dršťkovou polévku z kotrče

Co je typicky české (respektive rakousko-uherské)? Polévky, houbaření, dršťkovka. Když to dáme dohromady, dostaneme dršťkovou polévku z kotrče. Vyzkoušejte!

Doba čtení: 3 minuty

Co musíte vědět, když chcete letos najít houby

Kdo chce letos, po horkém suchém létě, najít houby, měl by znát pár souvislostí.

2. 10. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

„Jedovaté“ babky opět na scéně

„Babky jsou jedovaté a způsobují rakovinu.“ Stanou se stokrát opakované nesmysly pravdou? Kdy jsou babky doopravdy jedovaté a jak je to s tou rakovinou?

Doba čtení: 3 minuty

Jíte houby? Nejhorší je smaženice

Houby u nás sbírá každý druhý, je proto k nevíře, kolik nesmyslů se o konzumaci a přípravě hub traduje.

Doba čtení: 4 minuty

Jíte ovoce a zeleninu? I zdravé má svou mez

Všichni víme, jak jsou ovoce a zelenina důležité složky potravy, ale většina z nás nedodržuje jejich správný příjem. V čem chybujeme?

Doba čtení: do minuty

Které houby se pletou? Jedlé a jedovaté se podobají

Největší riziko představuje pro méně zdatné houbaře skupina bedel a žampionů, zahrnující i vyloženě jedovaté druhy. Žampion zápašný je pak v současné době asi nejrizikovější houba u nás.

Doba čtení: 5 minut

Jedy v přírodě najdete na každém kroku. Poznáte je bezpečně?

Příroda je mocná. Stále se mluví o chemických jedech, kterými nás otravuje dnešní doba. A co jedy volně se vyskytující v přírodě? Mají ještě šanci? A na co si dávat pozor?

23. 4. 2014 0:00
Doba čtení: 8 minut

Houby vitamín D neobsahují, ale ozařte je UV a vyrobí ho

Sají „jako houby“, nejen to špatné ze svého okolí. Houby s vitamíny v lese nerostou, možná je ale časem najdeme v supermarketu vedle mrkve. Osvícené houby umí vyrobit vitamín D.

11. 9. 2013 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Houby už rostou. Ty nejzdravější nikdo nesbírá

Nejzdravější houby většina houbařů vůbec nezná a nesbírá je. Často ani nerostou v lese, ale třeba na skládkách nebo na hnoji. A aby toho nebylo málo, vypadají značně odpudivě.

Doba čtení: 4 minuty

Proč mají foodies rádi podzim

Na podzim je radost vařit. Užít si typické suroviny – houby, dýně, kapustu, ale i zvěřinu nebo jehněčí. Víte, jak nezavraždit kapustičky?

2. 10. 2012 11:38
Doba čtení: 3 minuty

Houby jsou to pravé pro posílení imunity

Ještě rostou, ale těm nejznámějším brzy odzvoní. Ochutnejte neznámé druhy, posilte si jimi imunitu a zlepšete paměť. Tato čtveřice by neměla chybět ve vašem podzimním jídelníčku.

14. 9. 2012 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Lesní plody jsou naše jediné skutečně původní ovoce

Ačkoli praotec Čech považoval podle pověsti za nejlepší plody země zaslíbené mléko a strdí, byly největším tehdejším i dnešním ternem naší krajiny lesní plody. Mají blahodárné účinky.

Doba čtení: 5 minut

Plesnivé babky rakovinu nezpůsobí aneb nesmysly o houbách

Ačkoli jsou Češi podle statistik nejvášnivější houbaři na světě, existuje kolem sběru, zpracování i konzumace hub překvapivě mnoho mýtů. Dokonce stále přibývají, jako nyní ten s babkami.

Doba čtení: 5 minut