Hlavní navigace

Konečně něco, co mě udrželo u běhání. Zkuste trenéra „ve sluchátkách“

24. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Archiv Jdu běhat
Patříte k věčným běžeckým začátečníkům? Nastavíte si vždycky pravidla a po pár dnech se na tenisky práší, protože je moc zima, prší, jste unavení, nestíháte… nebo cokoliv jiného? Na světě je nová a perfektní motivace, kterou nevědomky přivedla na svět pandemie. Běžecké tréninky s „trenérem ve sluchátkách“.

Budete se při nich cítit, jako by vám dýchal na záda. A tohle vás určitě vyšle zdolat pár kilometrů pravidelně. Nejvíc proto, že se s nikým nesrovnáváte – což je pro mnohé nevýhoda společných běhacích kurzů (v době, kdy jdou realizovat). A zároveň máte motivátora: „Teď jsi chtěla zpomalit, ale ještě minutku vydrž!“ – ozve se ve sluchátkách, popožene vás to a ještě se cestou zasmějete.

Co se dozvíte v článku
  1. Začalo to Stromovkou
  2. Karanténa: a co teď?
  3. Jak probíhá online trénink
  4. Největší ohlasy jsou na běh s Filipem bez Filipa
  5. Trenérovi i odpovídám
  6. Běhání na vzestupu

Začalo to Stromovkou

Helena Suchomelová je duší projektu Jdu běhat. Ten vznikl v roce 2013 v Praze a zahájily ho kurzy Nauč se uběhnout 5 kilometrů ve Stromovce. Je třeba říct, že kurzy jsou určené primárně pro ženy, protože muži mají zkrátka jiné předpoklady (od přírody běhají rychleji). Kurzy byly nadšeně přijaté – samostatné pokusy totiž u mnoha začátečníků končí téměř astmatickými záchvaty a nechutí k běhu obecně. Ženy se učily, jak dýchat, aby je nechytaly křeče do boku, jak se na běh správně obléknout a jak správně technicky našlápnout. 

Pandemie koronaviru všechno přenáší do online prostředí. A tak i Helena Suchomelová minulý rok přemýšlela, co a jak dál.

„Napadl nás koncept online tréninku. Vlastně je to i určitá výhoda, protože se neomezujeme na místo, tedy Prahu. A může to oslovit i někoho, kdo bydlí v druhém koutě republiky,“ uvažovala autorka projektu (a dnes mají i účastnici ze Slovenska a online verzi vlastně mohou vyzkoušet i muži, kterým nebude vadit oslovení „běžkyně“). Stejně jako v kurzech „naživo“ se stanovilo začáteční a koncové datum a mezi nimi pravidelné tréninky. To jediné vlastně zůstalo stejné.

Galerie: Jdu běhat!

Karanténa: a co teď?

„Hodně jsme uvažovali nad tím, jak takhle neosobně ženy co nejlépe oslovit,“ popisuje Helena Suchomelová. „Bylo nám jasné, že nějaké studiové nahrávky tréninků určitě nezaberou, že to musí být autentické. Takže šlo především o to, vybrat co nejlepšího online trenéra. Jakmile totiž chybí osobní vazba, je všechno o trochu těžší. A slovo padlo na Filipa Myšku. Náš trenér Filip je zábavný, entuziastický, nebojí se všechno okomentovat s humorem sobě vlastním,“ popisuje Helena Suchomelová. „Dokáže vlastně i takto zachovat přístup party, která může být velkou motivací pro určitou skupinu žen.“

Kurz je nastavený na čtyři týdny – v určitých časech se tak přes videoplatformu účastnice s Filipem sejdou, některé prvky dělají společně. Sdělují si zážitky, úspěchy, dokážou se tu vzájemně „vyhecovat“ a povzbudit. Tyhle chvíle se využijí i k vysvětlování složitějších prvků, které by jen jako audioverze mohly být složité (cviky, běžecká abeceda atd.).

Jak probíhá online trénink

Celý běžecký trénink je komplexní – zahrnuje rozklusání, protažení, prvky běžecké abecedy, běh samotný i závěrečné protažení. Jeho největší výhodou je bezesporu fakt, že Filip celou dobu „funí“ s účastnicemi. A má tak přirozený projev – ano, i trenér se zadýchá, i trenér se občas potřebuje povzbudit. Vše okoření úsměvnými komentáři typu „Dnes si dáme běh dvacet pět minut v kuse, ale teď se nehroz, nic to není!“ Komentuje, jak teď potrápíme nohy, že nám momentálně nesmí padat kolena při skippingu nebo se nemáme zaklánět.

Audio ukázku z online tréninku si můžete poslechnout na tomto odkazu.

Velkou motivací je samozřejmě i Filipovo povzbuzování během samotného běhu – všechny běžkyně obdivuje, že to třeba zvládají i v mrazu, sněhu nebo dešti. Vtipně glosuje i sebe: „To jsem rád, že jsem to sám dodýchal, tak jsem chvilku mlčel…“

Díky tomu všemu určitě celá hodinka uběhne mnohem rychleji, než když se běžec hlavně v začátku spíš „trápí“ uvažováním, kolik mu do jeho dnešní mety ještě zbývá minut nebo kilometrů.

Chcete vyzkoušet online kurz běhání?

  • Nové online kurzy Jdu běhat odstartovaly ve dvou verzích – 3 km a 5 km.
  • Zahrnují tréninky do sluchátek, motivační WhatsApp skupinu, záznamy z online setkání i průvodní vysvětlující videa. 
  • Kurz trvá měsíc, kurzovné je 2000 Kč, anebo při přihlášce s kamarádkou 1700 Kč pro každou z účastnic.
  • Podrobnosti na jdubehat.cz/onlinekurz.

Největší ohlasy jsou na běh s Filipem bez Filipa

„Ohlasy na tyto tréninky jsou úžasné,“ potvrzuje Helena Suchomelová, že online běh je trefou do černého v dnešní době, kdy jsou možnosti pohybu velmi omezené: „Sama sice říkám, že jsme teď takové výdejní okénko běhu, podobně jako dobrá restaurace. Není to sice úplně ono jako kurzy naživo, ale jsme mile překvapení.“

Co říkají samotné účastnice? Rozhodně se prý shodují, že uběhnou víc, než by zvládly samy. Když se totiž ze sluchátek ozve: „Teď na minutu zrychli,“ nebo: „Ještě patnáct vteřin, tak nezastavuj!“ potvrzují, že mají pocit, jakoby je trenér Filip kontroloval zpoza stromu.

„Často slyším, že by třeba už běžkyně dávno přešla do chůze, ale takhle vydrží,“ dodává Helena Suchomelová. Online kurzy tak pomáhají především s motivací, která je největším oříškem všech začátečníků.

Trenérovi i odpovídám

Pavlína Dašková běhávala na střední škole. Když přišla jarní vlna pandemie, naučila se online cvičit svou oblíbenou jógu. O běhu přemýšlela už dlouhé roky, ale jak sama říká, nebýt online tréninků, nikdy by sama nezačala.

Vyhovuje jí především to, že může být sama (tedy s Filipem ve sluchátkách) a nenutí ji to srovnávat se s ostatními. Také může běhat, když má zrovna čas, a nemusí se nikam na místo kurzu dopravovat.

„Zajímalo mě, jak je to vůbec možné, běhat online,“ vypravuje, že vše začalo zvědavostí. „A jsem maximálně nadšená. Běžím sama, ale Filip je vlastně se mnou, a dokonce mu odpovídám,“ směje se Pavlína Dašková. „Mám pocit, že je vedle mě a v tu chvíli přece nemůžu říct, že teď už nemůžu a že to vzdám.“

Běhání na vzestupu

Online běhání má evidentně budoucnost, podle Heleny Suchomelové totiž běžkyně, které prošly listopadovými kurzy, pokračují i teď. I když jí v posledních několika letech připadalo, že po běžeckém boomu z doby před několika lety nastala v tomto sportu stagnace, teď je běhání zase na vzestupu:

„Pořád se v souvislosti s pandemií mluví o zdraví, imunitě, pohybu a kondici. A lidé na to slyší. Pokud to půjde a třeba na podzim se budou ve větší míře konat různé běžecké závody, určitě nebudou mít o účastníky nouzi,“ odhaduje Helena Suchomelová.

K tomu určitě přispějí i všechny online kurzy. I díky nim se z běžců začátečníků, kteří to často vzdají, stanou pravidelní vyznavači tohoto sportu.

Odborná spolupráce: 

Helena Suchomelová

Autorka projektu Jdu běhat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).