Hlavní navigace

Kombucha – probiotický nápoj z čaje nejen pro trávení

24. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
S kombuchou se poprvé setkali během studií v Americe, po návratu v ČR podobný nápoj hledali marně. Začali ho proto sami vyrábět. Říkají si JZT Ferments a kvašený probiotický nápoj z čaje a kultury bakterií a kvasinek „SCOBY“ teď produkují ve velkém a v různých verzích.

Jednou ze stále oblíbenějších, a především pro zdraví prospěšných alternativ různých typů limonád je kombucha, nápoj vznikající kvašením (fermentací) čaje, případně čaje a dalších ovocných složek. Kombucha si získává stále větší oblibu v zahraničí, v poslední době se ale stále častěji prosazuje i na tuzemském trhu.

Co se dozvíte v článku
  1. Kombucha je zdravá a není to houba
  2. Probiotická kombucha
  3. Čaj kombučaj a točenou kombuchu prodávají na trhu
  4. Kombucha chce jemné zacházení
  5. Jako nealko, ale i v alkoholických nápojích

Kombucha je zdravá a není to houba

Spotřebitelé si přitom pojem „kombucha“ často spojují s houbou, což ale není zcela přesné. Konzistenci houby totiž připomíná symbiotická kultura bakterií a kvasinek (označovaná obvykle zkratkou SCOBY), která se při výrobě kombuchy používá a zajišťuje proces fermentace.

Výsledkem je pak nápoj s vysokým obsahem probiotik podporující a stabilizující proces trávení. Díky čaji navíc nápoj obsahuje také velké množství antioxidantů, které proces fermentace zachovává, na rozdíl od čajového alkaloidu teinu, jehož množství naopak fermentace snižuje. Kombucha tak má teinu méně než klasický čaj.

Pokud se pak základní varianta kombuchy obohatí o ovocné složky, je součástí výsledného nápoje také vyšší obsah vitamínů C a E a kyselina listová.

Probiotická kombucha

  • Čte se i jako kombůča či kambůča.
  • Jde o fermentovaný, zpravidla čajový nápoj obohacený o probiotické kultury. Ty jsou dodány pomocí tzv. SCOBY – symbiotické kultury bakterií a kvasinek, které startují celou fermentaci.
  • Kombucha je alternativou ke klasickým limonádám, sodám a jiným nápojům a jsou jí přikládány zdravotní benefity.
  • Kromě klasické, čisté kombuchy se dělají také ochucené verze s v podstatě jakýmkoliv myslitelným ovocem, zeleninou nebo bylinkou.

Čaj kombučaj a točenou kombuchu prodávají na trhu

Hned několik variant kombuchy nabízí společnost JZT Ferments. Firma založená třemi spolužáky z gymnázia působí v Karlových Varech. S produkty JZT Ferments se ale mohou spotřebitelé setkat hlavně v Praze, mimo jiné na farmářských trzích na Heřmaňáku.

Tam lze také ochutnat „kombučaj“ (černý čaj, chai koření, med, kombucha ocet) nebo točenou kombuchu, což je v ČR jedinečná možnost dát si čepovanou verzi tohoto nápoje.

Kombucha chce jemné zacházení

Představu o aktuální nabídce a místech, kde se nápoje od JZT Ferment prodávají, si mohou zájemci udělat na webových stránkách, zvolené produkty si lze také objednat prostřednictvím e-shopu nebo se přihlásit k odběru newsletteru a sledovat tak aktuální informace o aktivitách společnosti.

Jak přitom podotýká jeden ze tří jednatelů společnosti, Zdeněk Safarik, pokud si zájemce prostřednictvím e-shopu příslušný typ kombuchy vybere a prostřednictvím platební brány zaplatí, může očekávat dodávku do druhého dne, s výjimkou objednávek ze závěru týdne – v takovém případě je zboží dodáváno počátkem následujícího týdne. Je tomu tak především proto, že kombuchu je nutné uchovávat při nízkých teplotách do 5 stupňů Celsia a spotřebovat do 6 týdnů od data lahvování, s výjimkou verze kombuchy s borůvkou, kdy je možné produkt spotřebovat do 8 týdnů.

„Nicméně ani po této době není kombucha závadná, pouze je výrazně kyselejší a může obsahovat viditelné shluky kvasinek. Zároveň je vhodné kombuchu uchovávat ve vzpřímené poloze, jelikož kombucha stále kvasí a hliníkové víčko může lehce povolit. Vyvarujte se nevhodného skladování, zejména u kombuch s ovocnou příchutí. Při kvašení kombuchy vzniká v malém množství jako vedlejší produkt alkohol. Přísně hlídáme, aby hladina alkoholu v láhvi nepřesáhla 0,5 %, a jedná se tak o nealkoholický nápoj. Nicméně při nevhodném skladování kombuchy může dojít ke tvorbě alkoholu,“ připomíná Zdeněk Safarik základní zásady nakládání s tímto nápojem.

Jako nealko, ale i v alkoholických nápojích

Kombuchu lze ale také využít jako součást skutečně alkoholických nápojů. Jednou z možností je „ginbucha“, kterou lze připravit smícháním 100 ml základní verze kombuchy, 40 ml ginu a několika kostek ledu.

Z nealkoholických verzí je pak v aktuální nabídce limitovaná série kombuchy se švestkami a mákem, tedy tradičními tuzemskými ingrediencemi. V tomto případě je výchozí surovinou čaj rooibos, i když společnost JZT Ferments jinak používá zejména zelený, ale také černý čaj.

Galerie: Domácí výroba fermentovaného nápoje kombucha 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).