Hlavní navigace

Koktání u malých dětí většinou přejde. Je ale dobré vědět, kdy to musíte řešit

13. 12. 2022

Sdílet

 Autor: Photl.com

Počínající koktání, nebo přesněji neplynulost řeči, je v dětském věku častější, než si možná myslíte. Zpozorněte, až když má dítě problémy déle než tři měsíce. Do té doby hlavně zachovávejte klid a na potíže neupozorňujte.

Neplynulost řeči se často objevuje okolo tří let věku dítěte. I to, které do té mluvilo celý den, zvládlo tvořit věty a mělo velikou slovní zásobu, může najednou začít zadrhávat a mít problémy se vyjádřit.

„Pokud se v rodině koktavost vyskytuje, je větší pravděpodobnost, že se projeví i u některého dalšího člena rodiny. Často se první příznaky projeví v etapě vývojových obtíží řeči. Ta probíhá kolem 3 let věku dítěte, kdy myšlení dítěte přechází z konkrétních vjemů, tzv. I. signální soustavy, do myšlení v symbolech, II. signální soustavy. Tento proces je pro mozek dítěte velmi náročný a může se projevit neplynulostí v řeči,“ vysvětluje klinická logopedka Alena Merunková s tím, že ale v tomto případě nejde o rozvinutou koktavost, a při správném přístupu často projevy neplynulosti samy odeznívají.

Co se dozvíte v článku
  1. Roli hraje genetika, ale třeba i stres
  2. Jak se koktání projevuje?
  3. Koktá? Hlavně zachovejte klid
  4. Užívejte rodinnou pohodu, chvalte a neopravujte
  5. Jak s dítětem pracovat?
  6. Za odborníkem po čtvrt roce

Roli hraje genetika, ale třeba i stres

Příčiny vzniku neplynulosti jsou různé. Roli hraje genetika, ale také psychogenní a sociální faktory. Většinou pak všechno zmiňované zároveň.

Zapomeňte na posazování kojenců a chodítka, děti potřebují lézt Přečtěte si také:

Zapomeňte na posazování kojenců a chodítka, děti potřebují lézt

Projevy počínající neplynulosti se mohou podle klinické logopedky Merunkové projevit i se zvýšenými nároky na dítě, čímž máme na mysli například nástup do mateřské či následně základní školy anebo po prodělaném traumatu, třeba rozchodu rodičů.

„Jedním ze spouštěcích mechanismů bývá i náhlý nečekaný silný emocionální zážitek, například úlek při útoku zvířete. Každoročně se setkáváme také s dětmi, které začaly koktat po nepřiměřeném chování čertů při mikulášské nadílce,“ přibližuje Merunková.

Jak se koktání projevuje?

  • opakování prvních hlásek či slabik
  • prodlužování hlásek, slabik
  • až křečovité napětí v obličeji, na krku i hrudi
  • potíže se správným dýcháním při mluvení
  • nekontrolovatelný pohyb těla nebo pohyby hlavou

Koktá? Hlavně zachovejte klid

Když už se neplynulost řeči u dítěte projeví, není třeba hned panikařit. „Není třeba ji hned řešit a prožívat jako onemocnění. Většinou se jedná o vývojové projevy v řeči nebo dočasnou reakci na zátěž,“ uklidňuje Alena Merunková.

Okolí by nemělo na zadrhávání upozorňovat, a to především právě před dítětem. To si totiž v tomto věku potíže ještě zcela neuvědomuje.

Děti mluví hůře než dřív, říká logopedka Přečtěte si také:

Děti mluví hůře než dřív, říká logopedka

„První pomocí je klidná pohodová atmosféra, dočasné snížení nároků na dítě a zpívání s dítětem. Zpěv přirozeně vede k melodii, rytmu a dýchání. Dochází k celkovému uvolnění. Blízkost milované osoby, která s dítětem zpívá, celkovou atmosféru příjemného sdílení a pocity jistoty ještě posílí. V písni i básni je text daný, dítě svou mysl nemusí zatěžovat tvorbou a tvarem sdělení,“ radí Alena Merunková.

Nejvhodnější jsou lidové dětské písničky, které každý zná a umí zazpívat. To, že zpěv není dokonalý, nehraje žádnou roli.

Užívejte rodinnou pohodu, chvalte a neopravujte

Dále Merunková doporučuje užívat si s dítětem klidné rodinné chvíle a dodávat mu pocit jistoty. Klidně si společně zasportovat nebo jít na procházku, jednoduše se mu věnovat, užívat si jeden druhého a sdílet jeho radosti i starosti. V neposlední řadě je potřeba snížit na čas nároky na dítě, například ubrat kroužků.

„Respektujte možnosti dítěte. Každý člověk se narodil se silnějšími a slabšími stránkami. Každý nedostal do vínku nadání na vrcholový sport nebo vědu, přesto může být kvalitní člověk, který se může dobře uplatnit. Proto dítě chvalte za jeho výkon.“

Koktal u vás doma někdo?

Zátěž pro mozek je i nepřiměřené sledování multimédií – neurologové doporučují pro děti maximálně 30 minut denně před obrazovkou. Je proto vhodné nahradit multimédia jinou aktivitou, například stavět stavebnice, vybarvovat omalovánky, skládat skládačky…

Ještě jednu věc klinická logopedka Merunková rodičům koktajících dětí radí: rozhodně neplynulou řeč neopravujte. „Můžete použít návodnou otázku, abyste mu pomohli překonat případný blok,“ doplňuje.

Jak s dítětem pracovat?

  • Snažte se vytvořit pro dítě klidné prostředí, dejte mu pocit lásky a nevystavujte ho zbytečně stresovým situacím.
  • Na zadrhávání neupozorňujte, dítě neopravujte a neskákejte mu do řeči. Nechte ho domluvit a říct vše, co má na srdci.
  • Věnujte dítěti maximální pozornost, když vám chce něco říct. Udržujte s ním oční kontakt.
  • Sami mluvte na dítě přirozeně a v klidu, neklaďte mu příliš mnoho otázek.
  • Hodně s dítětem zpívejte, opakujte si básničky, společně si čtěte.
  • Vysvětlete i okolí, jak s dítětem jednat a jak se k němu chovat.

Za odborníkem po čtvrt roce

Za odborníkem se vydejte ve chvíli, kdy problémy neodeznívají ani po třech měsících. „Dětský lékař vystaví žádanku a vy se můžete objednat do ambulance klinické logopedie. Zde vám kliničtí logopedi pomohou s řešením nastalé situace a poradí, jak postupovat. Po vyhodnocení vás mohou odeslat podle potřeby i k dalším odborníkům,“ popisuje Merunková.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).