Hlavní navigace

Kohout à la bažant: potřebujete dobrý recept a kvalitní drůbež

25. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
V supermarketech jsou většinou jen a pouze rychle vykrmená kuřata. Máme pro vás tip, kde koupit širší sortiment drůbeže; od kuřete pomalu rostoucího, masné slepice, pekingské kachny i perličky až po mladé kohouty. K nim přidáváme recept na osvědčenou delikatesu.

Připravit si doma pokrm z mladého kohouta, masné slepice nebo perličky je v současné době docela oříšek. Především proto, že základní surovina pro takové jídlo není běžně k dostání v síti maloobchodů.

Co se dozvíte v článku
  1. Kde najdete široký sortiment drůbeže
  2. Lepší život pro zvířata
  3. 30 let tradice
  4. Jak uvařit kohouta?

Kde najdete široký sortiment drůbeže

Nabídka drůbeže v supermarketech se totiž omezuje především na kuřata, případně na kachny nebo husy. Spotřebitelé tak přicházejí o možnost uvařit si doma jídla, která byla dříve běžnou a tradiční součástí jídelníčků. Pokud si ale někdo najde o víkendu cestu na farmářské trhy Náplavka nebo Kubáň v Praze, může tuto tradici v praxi oživit.

Na stánku Drůbeží farmy Holýšov (Kubáň) nebo Kachní farmy Holýšov (Náplavka) lze totiž zakoupit skutečně plnohodnotný sortiment drůbeže – pomalu rostoucí kuře, mladé kohouty, masné slepice, pekingské kachny i perličky. V nabídce najdete také drůbeží droby (játra, srdce a žaludky), přičemž vnitřnosti mají řadu benefitů a jsou neprávem opomíjené.

Galerie: Drůbeží farma Holýšov na farmářském tržišti Kubáň

Lepší život pro zvířata

Farma Holýšov sice není certifikována jako „bio“, drůbež je ale chována na obohacené podestýlce s přístupem na pastvu, takže spotřebitelé jejím nákupem mimo jiné podporují i lepší životní podmínky drůbeže. (Což je veřejností velmi sledovaný problém, aktuálně se jedná o zákazu klecových chovů u nás.)

Například kuřata žijí v Holýšově 75 až 95 dní, a to se mimo jiné projevuje v kvalitě i složení jejich masa. (Běžné kuře žije mnohem kratší dobu, více v článku Místo kuřete kupujete jen živočišnou bílkovinu.)

Farma se navíc věnuje i chovu pstruhů a sivenů, přičemž pstruhy lze aktuálně koupit právě na Náplavce, na podzim se pak prodávaný sortiment rozšíří o pečínkové husy, bažanty a divoké krocany. Produkty z farmy na Vysočině si lze také objednat či zakoupit přímo na farmě, a to prostřednictvím online formuláře.

30 let tradice

O dalších prodejních místech farma zatím neuvažuje, byť zájem o jejich produkty neustále roste, zejména o ty netradiční, jak podotýká představitel farmy Jan Kubec, mimochodem vystudovaný rybář a vysokoškolák s titulem Ph.D., což není u farmáře zrovna běžné. „V naší rodině už nemáme další lidi, kteří by se tomu věnovali,“ konstatuje mladší z Kubců, který prodává na Kubáni, zatímco jeho otec na Náplavce. Farma přitom funguje už od roku 1990, takže oprávněnost její existence prověřil čas i sami spotřebitelé.

Jak uvařit kohouta?

Kdo si se zpracováním dnes už bohužel netradičních druhů drůbeže nebude vědět rady, může využít recepty, o které lze požádat při nákupu zboží; rádi vám tu poradí. Jeden tip ale můžete vyzkoušet i bez těchto receptů – je to někdejší delikatesa, kohout à la bažant.

Galerie: Recept – kohout à la bažant

Kohout à la bažant

Suroviny k přípravě: kohout, sůl, jalovec (5 kuliček, rozdrcený), nové koření mleté, pepř mletý, máslo, slanina (špek), 2–3 cibule, celý černý pepř (5 kuliček), nové koření (5 kuliček), bobkový list, zázvor mletý, bílé víno (100 ml), mouka

Troubu předehřejeme na 200 °C, kohouta osolíme, posypeme rozdrceným jalovcem a novým kořením, opepříme. Na kohouta poklademe plátky másla a slaniny (špeku), svážeme provázkem. Dno pekáče poklademe nakrájenou cibulí, přidáme zbylé koření – vcelku pepř a nové koření, bobkový list a mletý zázvor, vše položíme nahoru na kohouta. Zalijeme trochu horkou vodou a přikryté vložíme do trouby. Pečeme do měkka dle stáří kohouta. Před dopečením podlijeme bílým vínem, pečeme dále přikryté asi 10 minut a potom chvíli odkryté.

Kohouta vyjmeme a šťávu v kastrolu zalijeme ještě vínem nebo vodou, zahustíme moukou, dochutíme a ještě asi 15–20 minut vaříme. Po skončení šťávu přecedíme, nebo vyndáme koření (pepř, nové koření, bobkový list) a rozmixujeme.

Jako přílohu podáváme rýži nebo brambory. Dobrou chuť!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).