Hlavní navigace

Kloktejte ústní vodu. Je to skvělá prevence nákazy koronavirem, zjistil výzkum

15. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Může ústní voda pomoci proti nákaze novým typem koronaviru? Podle německých vědců ano a momentálně probíhá klinická studie. Kloktání jako prevenci ostatně doporučují odborníci i babské rady na všechny klasické zimní virózy.

Česko-německý lékař Vlastimil Voráček kloktání ústní vodou používá sám i u svých pacientů. A poukazuje na výsledky výzkumu odborníků, které to potvrzují.

Co se dozvíte v článku
  1. Na co přišli vědci
  2. Jak probíhal test ústních vod
  3. Na pravou míru: kloktání neléčí 
  4. Jak správně kloktat
  5. Po setkání s lidmi použijte ústní vodu
  6. Kloktání dezinfikuje ústní dutinu
  7. A co pro děti? Cucání pastilek

Na co přišli vědci

„Němečtí vědci nedávno zveřejnili studii, která ukazuje, že kloktání běžně dostupných ústních vod může významně ovlivnit přenášení koronaviru,“ říká vedoucí lékař Centra rehabilitace a integrované medicíny Crimed Vlastimil Voráček. „Byla zveřejněna v několika odborných lékařských a lékárnických periodicích. V současné době probíhají po testech ve zkumavce i klinické studie.“

Přenášení koronaviru tak může pomoci snížit běžně dostupný prostředek z drogerie nebo lékárny. Ostatně kloktání jako takové je po staletí doporučovaný prostředek, který pomáhá zvládnout nálož virů, protože dezinfikuje ústní dutinu. Mimo jiné bylo kloktání jako prevence doporučováno už v období pandemie španělské chřipky, jak jsme nedávno psali zde.

Jak probíhal test ústních vod

  • Vědci otestovali celkem osm ústních vod různých složení, které jsou běžně dostupné v lékárnách nebo drogeriích. 
  • V testu smíchali ústní vodu s částicemi viru a zátěžovou látkou, která simuluje efekt slin v ústech. 
  • Poté se vše míchalo, aby se napodobil efekt kloktání.
  • Následně byl naměřen nižší podíl viru.
  • Němečtí vědci budou provádět klinickou studii, která by působení ústních vod potvrdila ne ve zkumavce, ale na samotných pacientech.

Na pravou míru: kloktání neléčí 

Je třeba uvést na pravou míru, že kloktání ústní vody samozřejmě neléčí, pokud už člověk nemocný (například i onemocněním COVID-19) je. Jasně se ovšem prokázalo, že se dá ústní vodou výrazně oslabit potenciál viru pro jeho další šíření. A samozřejmě také může ovlivnit průběh infekce, což Vlastimil Voráček vysvětluje logicky:

„Množství virů se kloktáním sníží, protože dezinfekce ústní vodou je likviduje. Virus se tak výrazně redukuje.“

Jak správně kloktat

  • Obecně se doporučuje po kloktání ½ hodiny až 1 hodinu nejíst a nepít, aby se prodloužil kontakt účinné látky se sliznicí. 
  • Dále je doporučováno vyhnout se okamžitému polykání, vyplachování úst a čištění zubů. 

Zdroj: Lékárnické kapky

Ústní voda významně redukuje množství viru


Autor: Depositphotos.com

Ústní voda významně redukuje množství viru

Po setkání s lidmi použijte ústní vodu

„Sám ústní vodu používám, v době pandemie koronaviru několikrát denně, a doporučuji to svým pacientům,“ říká Vlastimil Voráček. „Nezáleží na tom, jakou ústní vodu používáte, testy dokázaly, že podobně fungují všechny běžně dostupné v drogeriích.“

Ideální je podle lékaře použít ústní vodu především poté, co jsme vystaveni většímu množství lidí v kolektivu – tedy například po návratu z práce nebo z nákupu. Dá se to tedy jako preventivní opatření přirovnat třeba k mytí rukou.

„Kloktání je dobrým tipem i pro chvíle, kdy máme pocit, že na nás ‚něco leze‘, že jsme se někde nakazili a začíná nás pobolívat třeba v krku,“ dodává lékař a doporučuje nehledat nejsilnější a příliš agresivní ústní vody, ale volit klasické.

Kloktání dezinfikuje ústní dutinu

  • Kloktání a dezinfekce ústní dutiny jsou obecně doporučované u všech nemocí, které postihují nosohltan a krk, a také jako jejich prevence.
  • V době pandemie koronaviru můžete vyzkoušet i kloktání solných roztoků jako dezinfekci dutiny ústní, a vhodné je i pravidelné prolévání nosu.
  • K tomu je vhodná například luhačovická Vincentka, která je běžně dostupná, protože má jako jediný pramen povolení k lahvování.
  • Vincentka je v lázeňství využívána především pro svůj mukolytický účinek, díky němuž usnadňuje odkašlávání, ale také pro protizánětlivý účinek, snižování dráždivosti sliznic horních a dolních dýchacích cest nebo napomáhání zvlhčení jejich slizničních povrchů.

Zdroj: Luhačovické dětské léčebny

A co pro děti? Cucání pastilek

Vlastimil Voráček doporučuje i prevenci pro děti. Ty, které jsou malé nebo ústní vodu kloktat nezvládnou, mohou v době zvýšeného rizika respiračních infekcí včetně koronaviru cucat pastilky nebo používat i bylinné kapky.

„To mi připadá jako rozumná prevence, než jdou děti do školy a nebo po návratu z ní,“ doplňuje lékař.

Rodiče by ale měli dát pozor u nákupu – pastilky by totiž neměly obsahovat cukr. V lékárnách je jich už na výběr spousta, ideálně by podle lékaře měly obsahovat éterické oleje, jako je eukalyptus nebo tea tree (např. Tantum Verde). Vhodné jsou podle odborníka i pastilky Cistus Incanus, ty pomáhají také proti chřipkovým a herpesovým virům.

Galerie: Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Odborná spolupráce:

Dr. med. univ. Vlastimil Voráček

Česko-německý lékař, vedoucí lékař Centra rehabilitace a integrované medicíny Crimed Poděbrady.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).