Každý správný kafař si do svého kufru přibalí oblíbenou kávu. A je jedno, jestli jede na hory, za sluncem, nebo na víkendový wellness pobyt. Zatímco dříve si kávový nadšenec s sebou vozil kávomlýnek a klidně i kávovar (někteří tak činí stále, jak se dozvíte dále), dnes už je příprava kávy mimo domov mnohem snazší.
Existuje totiž kvalitní káva v pytlíku. Tu si připravíte prakticky kdekoliv, kde s sebou máte v termosce horkou vodu, což může být i na svahu italských Dolomit. A ne, nejde o rozpustné kafe.
Jakou kávu do kufru?
Kdykoli vyrážíme na dovolenou, beru s sebou kávu. Dlouhá léta jsem bývala trošku barbar, sahala jsem po instantní café crema. Ale jak praví Matěj Machač, zakladatel Kávy do kapsy: „Pokud člověku záleží na chuti a zdraví, tak si zvolí jinou přípravu kávy než instantní. Instantní káva je zbavena všech antioxidantů a spíše je ‚obohacena‘ o škodlivé látky, které zajišťují rozpustnost a jsou zapotřebí při výrobě instantní kávy.“
Ano, mohla jsem zvolit kávu lepší, třeba z kapslí, kávovary na ně jsou dnes běžnou součástí skoro každého ubytování, ale vadilo mi nekonečné množství odpadu, který se nedá vždy zrecyklovat.
Jenže před lety ještě nebyly na trhu kapsle plně kompostovatelné. Dnes je to jinak. „Naše kapsle padnou do kávovarů standardu Nespresso, které jsou nejrozšířenější, takže doufám, že si zabalíte zrovna ty,“ říká Jaroslav Tuček, spoluzakladatel a spolumajitel pražírny výběrové kávy doubleshot. Právě jejich kapsle, krom toho, že je po použití můžete hodit na kompost, protože jsou z glukózy, škrobu a ligninu, obsahují výběrovou kávu, kterou znáte z kaváren doubleshotu nebo e-shopu. „Navíc je káva v nich čerstvá, na rozdíl od běžných kapslí, kde může káva být stará rok i více,“ upozorňuje Jaroslav Tuček. Záleží jen na vás, kterou ze čtyř druhů káv v kapslích si vyberete. Jen je třeba počítat s tím, že výběrová káva v kapslích je o něco dražší než například kapsle od kavárenských řetězců nebo originální kapsle.
Vozí si mlýnek i vodu
Když jede na dovolenou s více lidmi Jaroslav Tuček, neváhá sbalit klidně celý kávovar, častěji se ale spokojí se skladnější výbavou.
„Aeropress s mlýnkem nezaberou v kufru víc místa než lahvička šamponu třeba,“ říká majitel doubleshotu a oddává: „Když jedeme pod stan jen s rodinou, beru Next level, což je poměrně nová, super jednoduchá filtrační metoda, a k tomu mlýnek 1ZPresso K-Ultra. A teda asi to přiznám, ale vozím si i vlastní vodu, kdy si míchám Aqua Bella 50:50 s destilovanou, ale chápu, že to už je asi pro mnohé trochu za hranou,“ uznává s úsměvem Jaroslav Tuček.
Filtrovaná káva kdykoliv a kdekoliv
Jestli máte malý kufr, a přesto chuť pít na cestách filtrovanou výběrovou kávu, kterou připravíte prakticky kdekoliv do dvou minut, tady máte tip. Na trhu jsou k mání jednotlivě balené sáčky s kávou, které jsou ideální na treky, na chalupu, pod stan, nebo prostě když nestíháte nebo nemáte energii. Stačí je zalít horkou vodou, například z termosky, a užíváte si chuť dokonalého filtru. Existují buď sáčky podobné těm čajovým, nebo takzvané drip bagy.
Sáčky jsou obvykle vyrobené ze speciálního materiálu, který umožňuje maximální extrakci kávy a zároveň minimalizuje sedimentaci. Například doubleshot má každý zvlášť balený sáček propláchnutý dusíkem, což zajišťuje čerstvost po celé měsíce. „Takto připravená káva je nejvíce podobná filtru z V60 nebo aeropressu, tedy chuťově čistá a lehká,“ vysvětluje Jaroslav Tuček.
Připravuje se snadno jako čaj
„Naše káva se připravuje jako čaj, takže vás nezdrží od objevování krás dovolené. Obal i filtr je z kompostovatelných materiálů, a to jsou celulóza a plast z kukuřice. Tudíž jej mohou lidé zakopat do země a oboje se po čase rozloží, nebo jej mohou umístit do hnědých kontejnerů,“ vyzdvihuje Jaroslav Tuček malou environmentální stopu sáčků, na niž se při výrobě zaměřili. Sáčková řada Flirt se aktuálně skládá ze dvou káv. Lehké a květinové kávy z etiopského závodu Bule Hora a sladké kostarické kávy z farmy Macho.
Galerie: Káva na hory i dovolenou. Káva v sáčku
Zatímco doubleshot má kávu sáčkovou, kdy jednotlivé porce vypadají jako velké sáčky na čaj, značka Káva do kapsy nabízí výběrovou kávou v drip bagu. Ten nasadíte na hrnek, prolijete horkou vodou a pijete. „Inspiraci jsme načerpali při cestách po Vietnamu, kde jsme tento styl přípravy kávy objevili. Vyrábíme ji od roku 2015,“ říká výrobce Kávy do kapsy s tím, že jako jediní ve střední Evropě mají své drip sáčky kompostovatelné. „Nevíme dokonce o nikom jiném na světě,“ vyzdvihuje další devizu kávy do kapsy její výrobce Matěj Machač. Vybírat můžete z pěti druhů káv, nebo si objednat mix všech druhů filtrované kávy.
Na doma si kupte kávu levnější
„Nebudu lhát, šálek sáčkové kávy je víc než dvakrát dražší šálek, než když si ji připravíte třeba v aeropressu nebo jiné filtrační metodě. To myslím, že zákazníky spíš odradí od toho, aby sáčkovou kávu používali denně doma na rozdíl od těch běžných filtračních metod. Ale pokud neodradí, tak můžu slíbit, že z kvality zklamaní rozhodně nebudou,“ říká Jaroslav Tuček.
Cena jednoho sáčku kávy nebo drip bagu se pohybuje od třiceti do čtyřiceti korun a nekoupíte ji běžném supermarketu, ale většinou jen v e-shopech. Mívají ji také obchody outdoorovým vybavením.