Hlavní navigace

Jednoduché a bez nepříjemných stěrů: COVID-19 odhalí testy z moči

11. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Mobler.cz
Bezbolestně a v pohodlí domova, navíc za dostupnou cenu. Speciální testy na COVID-19 se dají objednat na internetu a přítomnost viru odhalí ze vzorku moči.

V boji s pandemií koronaviru účinně pomáhá masivní testování. Zatímco běžné a nejpřesnější PCR testy s sebou nesou nepříjemný stěr vzorku z nosu, jiné metody jsou už pohodlnější a vhodné pro samotestování. Novinkou je například test na přítomnost viru COVID-19 ze vzorku moči, který si každý může provést sám doma.

Ideální pro domácí orientační využití

Běžně využívané PCR testy jsou stále nejpřesnější metodou, která může přítomnost koronaviru odhalit. Pro běžné testování – ať už ze zvědavosti při příznacích respiračního onemocnění, nebo třeba proto, že chceme navštívit příbuzné – se už objevují další možnosti. Jednou z nich je například kloktací test, o kterém jsme už informovaliTeď se možnosti rozšířily o jednoduchý test ze vzorku moči. A tato metoda je vhodná i pro děti a seniory. 

Hodně lidí se totiž shodne, že běžné PCR testy na přítomnost viru COVID-19 jsou kvůli nutnosti odběru vzorku z nosní sliznice dost nepříjemné. Testy z moči jsou tak pohodlnější, což je jejich největší výhoda.

Kde a za kolik se dají testy koupit

  • Výhradním distributorem testů je společnost Mobler, na jejíchž stránkách se dají testy objednat.
  • Jeden test stojí 399 Kč.
  • Testy fungují orientačně, nenahrazují např. antigenní nebo klasické PCR testy, nutné například pro cestování do zahraničí.

Odhalí virus bez příznaků

Test z moči zjišťuje přítomnost určitých – a pro virus COVID-19 specifických – aminokyselin. Pracuje na základě sledování přítomnosti aminokyselin serinu, argininu a dalších látek. Právě tyto aminokyseliny totiž tvoří základní proteinovou strukturu viru COVID-19. Test díky svému principu dokáže přibližně zobrazit i nálož viru v těle – tedy to, jak je případná infekce rozsáhlá. 

Testované látky jsou navíc v moči přítomné velmi brzy po případné nákaze. Nakaženou osobu je tudíž možné odhalit ještě před propuknutím příznaků nemoci a v době, kdy běžný antigenní test ještě pozitivitu neukáže, ale testovaná osoba už může nakazit ostatní. Takto brzy odhalená nákaza navíc umožňuje včasné nasazené léčby a může snížit riziko závažného průběhu nemoci. Test rovněž poslouží jako ověření nepřítomnosti viru v těle vyléčených osob. Lidé se tímto způsobem mohou po skončení karantény a léčby ujistit, že už v těle žádný virus nemají.

Jak se test provádí

Test je velice jednoduchý a provedením připomíná test těhotenský. Nejprve se odebere moč do přiložené nádobky, poté se přidá zkumavka a moč do ní začne podtlakem proudit. Následně se zkumavkou patnáct vteřin třepe a poté se nechá vzniklá pěna spadnout. Tam, kde končí pěna, se v různých zónách objeví výsledek. Podle úrovně pěny ve zkumavce a jejího porovnání na indikační tabulce testovaná osoba ihned uvidí výsledek. Celková hodnota, s jakou by měly být testy přesné, je 90,5 %.


Autor: Mobler.cz

Podle úrovně pěny ve zkumavce se následně určí přibližná virová zátěž nebo negativita

„Testy z moči nemusí provádět školená osoba, protože se při nich nijak nezasahuje do lidského organismu. Lidé se proto mohou takto testovat sami doma, například pokud mají podezření, že se setkali s nakaženou osobou,“ popisuje možnosti testování z moči Jan Martinec ze společnosti, která tyto testy dodává. O testy je podle něj velký zájem. 

Jedete k babičce? Otestujte se

Testování na COVID-19 z moči může vhodně doplňovat další možné metody. Díky jednoduchosti a možnosti testování v domácích podmínkách může sloužit pro základní informace o nakažení. 

„Lidé se sami rychle otestují, a teprve když test ukáže pozitivní nález, kontaktují lékaře,“ popisuje vhodné použití testů Jan Martinec. Testy z moči tak podporují důležitý aspekt v boji proti pandemii koronaviru: časté samotestování při podezření na kontakt s nakaženou osobou nebo před plánovaným setkáním s osobami z rizikových skupin, jako jsou dlouhodobě nemocní nebo senioři.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).