Hlavní navigace

Antigenní testy na COVID-19 zdarma startují: co potřebujete vědět?

15. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Od zítra mají občané České republiky možnost nechat se zdarma otestovat na přítomnost viru SARS-CoV-2. Připravili jsme přehled praktických informací pro všechny, kdo této možnosti chtějí využít.

Vánoce v klidu s příbuznými, fakt, že jsou testy zdarma, nebo třeba zvědavost – to jsou zřejmě důvody, proč je o antigenní testy velký zájem. Probíhat budou na stovkách míst v republice. Jak vytvořit rezervaci, co všechno potřebujete vědět a co když test vyjde pozitivní, i když jste bez příznaků onemocnění?

Kdo a kolikrát se může nechat testovat

Nechat se otestovat zdarma je možnost pro všechny občany České republiky. U testu se prokážou průkazem pojištěnce nebo náhradním dokladem. Co je důležité? Antigenní testy by měli využít lidé, kteří nemají příznaky onemocnění a cítí se zdrávi. 

„Nemocné osoby s příznaky musejí kontaktovat svého praktického lékaře (nejlépe telefonicky) a domluvit se na dalším postupu. Nemocným osobám se provádí PCR test, který indikuje praktický lékař,“ uvádí na svých stránkách Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK).

Možnost nechat se otestovat není jen jednorázová, každý ji může využít víckrát – jedinou podmínkou je interval pěti dní, který je mezi odběry nutné dodržet. 

Pro koho antigenní testy zdarma nejsou

  • Testování se neprovádí v případě, že osoba prodělala v uplynulých 90 dnech infekci COVID-19 (včetně bezpříznakových průběhů).
  • Testování se neprovádí v případě, že osoba byla v uplynulých 5 dnech testována na COVID-19 PCR testem s negativním výsledkem.
  • Antigenní test nenahrazuje testování metodou PCR, která je některými zeměmi vyžadována pro vstup na jejich území.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Odběrová místa přehledně

Testy se provádějí po celé republice na různých místech od fakultních nemocnic až po ordinace praktických lékařů a ambulantních specialistů. Až do 16. 12. se postupně všechna místa zapojují do centrálního rezervačního systému. Všechny možnosti jsou uvedeny na stránkách ministerstva zdravotnictví, seznam praktických lékařů pak přímo na tomto odkazu. Všichni praktičtí lékaři ale odběry neprovádějí, navíc zdůrazňují, že působí jen pro své pacienty, o čemž jsme na Vitalia.cz informovali včera.

Někde je plno až do konce roku

Na odběrová místa nelze vyrazit bez předchozí rezervace, v takovém případě zde testy neprovedou. 

„Rezervace je nezbytně nutná pro zajištění plynulosti provozu. Zájemci o odběr musí k odběrům přicházet s ochranou dýchacích cest a dodržovat hygienická pravidla a pokyny pracovníků centra,“ uvádí Lenka Hobzová, vedoucí Oddělení nemocniční hygieny FN HK.

Rezervovat se je třeba na přesný čas – obvykle přesně na minuty, protože je vždy vymezeno několik minut na jednoho pacienta. Systém se plní rychle, ale míst je hodně a volné termíny se dají najít. Navíc se objevují i zpětně, protože se rezervace zároveň odhlašují a v systému se dá nastavit „hlídací pes“. Když jsme rezervaci vyzkoušeli, trvalo to pár minut – je třeba vyplnit základní údaje a vybrat čas. Poté přijde potvrzení mailem – rovnou s přímým odkazem, když chcete později něco změnit nebo zrušit.

Na různých místech republiky jsou ale v naplněnosti rozdíly – například pražská Bulovka měla dnes ráno volné termíny mezi svátky, ve Fakultní nemocnici Brno se objevoval první termín na Silvestra, naopak třeba v Hradci Králové byla zatím spousta možností, protože tu rezervace zřejmě spustili později.

Pár minut čekání na výsledek

„Antigenní test je prováděn z nosohltanu a za 15 až 30 minut už budete znát výsledek, který vám sdělíme v místě odběru,“ uvádí na svých stránkách Nemocnice Na Bulovce, kde testy také probíhají. 

Podrobné informace o pravidlech, která je třeba dodržovat, představuje ministerstvo zdravotnictví v tomto materiálu:

Pozitivní výsledek – a co dál

V případě pozitivního výsledku antigenního testu o dalším postupu rozhoduje to, zda máte, nebo nemáte příznaky COVID-19.

Pokud se zároveň objeví příznaky onemocnění, je vám nařízena izolace.

Pokud nemáte příznaky, je vám ihned proveden kontrolní PCR test. Do výsledku je vám nařízena izolace. Pokud kontrolní PCR test vyjde opět pozitivní, řiďte se dle platných podmínek izolace. Pokud jste vyhodnoceni jako pozitivní, je vaší povinností výsledek testu nahlásit svému praktickému lékaři, který bude monitorovat váš zdravotní stav. Pokud tuto povinnost nelze splnit, oznamte váš výsledek testu příslušné hygienické stanici. Pokud nejste dušný/á a symptomatická léčba je dostačující, zůstanete v domácí péči.

Negativní výsledek – a co dál

Negativní výsledek antigenního testu znamená, že v danou chvíli nebylo prokázáno onemocnění COVID-19. V tu chvíli se také na testovaného nevztahují karanténní opatření. Negativní výsledek ale zcela nevylučuje možnost, že se stanete infekčním v blízkém časovém odstupu od vyšetření. Je proto třeba neustále důsledně dodržovat všechna protiepidemická opatření.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).