Hlavní navigace

Jaký je rozdíl mezi proseccem, šampaňským a sektem?

10. 8. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Obsahují alkohol a bublinky, to je ale asi tak to jediné, co je spojuje. Odhalíme hlavní rozdíly mezi proseccem, šampaňským a sektem a prozradíme, jak moc je prosecco v Česku oblíbené.

Mezinárodní den prosecca připadá na 13. srpna, a protože jde letos o sobotu, lze tento svátek oslavit v plné parádě. Jaký je rozdíl mezi proseccem a sektem a kdy si prosecco nejčastěji dopřáváme?

Co se dozvíte v článku
  1. Prosecco chutná samotné, ale i jako součást drinků
  2. Prosecco, šampaňské, nebo sekt?
  3. Prosecco nejčastěji objednáváme během letního víkendového večera
  4. Mezi bublinkami je nejpopulárnější „Bohemka“

Prosecco chutná samotné, ale i jako součást drinků

Kde se vzalo, tu se vzalo prosecco. V naší kotlině stále oblíbenější šumivé víno se pozná podle toho, že se k jeho výrobě používají hrozny odrůdy Glera pěstované ve slunné Itálii. Prosecco se pije buď samotné, dobře vychlazené, nebo se stále častěji stává součástí míchaných drinků.

Jak vychladit prosecco?

Často volíme mrazničku, ale tím můžeme kvalitě prosecca uškodit. Ideální je omotat prosecco mokrou utěrkou a vložit ho do lednice.

Nejlépe chutná vychlazené na 5–7 °C. Teplotu prosecca ideálně udržujte tak, že lahev vložíte do nádoby s ledem.

Velmi oblíbený je poslední dobrou Aperol Spritz. Tento osvěžující drink právě z prosecca, ovocného likéru Aperol a sody ozdobený plátky pomeranče patří neodmyslitelně k parným letním dnům. Dalším, zatím ne tak populárním, drinkem z prosecca je Bellini. Ten zaboduje zejména u vás, kteří upřednostňujete sladší drinky, jeho hlavní ingrediencí je totiž broskvový likér, broskvové pyré nebo džus a samozřejmě prosecco.

Prosecco, šampaňské, nebo sekt?

Hlavní rozdíly se schovávají ve výrobě a oblasti, kde se hrozny pěstují. Sekty vznikají tak, že vinař vyrobí základní tiché víno a následně ho druhotně fermentuje v uzavřených nerezových tancích.

To šampaňské se druhotně fermentuje přímo v lahvích a víno označené jako šampaňské se může vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne. Prosecco zas vzniká kvašením v tlakových nádobách, kdy získává své charakteristicky jemné bublinky.

Jak správně otevírat sekt Přečtěte si také:

Jak správně otevírat sekt

Prosecco nejčastěji objednáváme během letního víkendového večera

Podle společnosti Dáme jídlo nich si prosecco v Česku lidé oblíbili především od srpna a spotřeba roste až do prosince, kdy se slaví vánoční svátky a Silvestr. Během těchto měsíců se objednávky zvýší až o polovinu a tento trend byl zaznamenán tři roky po sobě. Naopak nejméně se pije od února do června.

Čemu dáváte přednost?

Každým rokem se také chuť Čechů na prosecco zvyšuje, podle informací z Dáme marketu narostl počet objednávek mezi lety 2020 a 2021 o téměř dvojnásobek. Nejčastěji na prosecco přijde chuť po 18. hodině. „Na večer se vyřídí až 50 % všech objednávek prosecca. Od 12. do 18. hodiny si objednává 30 % lidí, před polednem objednává zhruba 15 % lidí,“ uvádí Mikolaj Komorowski, ředitel společnosti Dáme market.

Teplotu prosecca ideálně udržujte tak, že lahev vložíte do nádoby s ledem.

Autor: Depositphotos

Objednávky se navyšují nejvíce o víkendu, ale dá se říct, že se začíná pít už od čtvrtka a pokračuje se do neděle, kdy počet objednávek prosecca opět klesá. „Úspěch šumivých vín přikládáme jednak tomu, že Češi jsou zkrátka požitkáři a rádi si zpříjemní společné chvíle. Rovněž také hraje důležitou roli, že naši kurýři dováží prosecco čerstvě vychlazené a zákazníci si ho tak doma mohou rovnou vychutnat,“ vysvětluje Mikolaj Komorowski.

Mezi bublinkami je nejpopulárnější „Bohemka“

Nejčastěji končí prosecco v košíku Středočechům, Pražanům a na třetí pozici jsou obyvatelé Moravskoslezského kraje. „Nejčastěji objednávaná značka v sekci šumivých vín je Bohemia, potom Mionetto, Bella Cuccina, Mucha a Marchesini,“ říká Mikolaj Komorowski.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).