Hlavní navigace

Stříbrná lžička je mýtus, bublinky v sektu nezadrží

30. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Silvestr se neobejde bez bublinek, alespoň na půlnoční přípitek. Víte, jak je skladovat a podávat? Sommelier poradí, jak sekt „bouchnout“ a jak je to s uchováváním načaté láhve.

Mluvíme-li o „bublinkách“, běžně používáme výraz šampaňské, i když většina asi tuší, že o pravé šampaňské se obvykle nejedná.

Pravé šampaňské má svou přesnou metodu výroby a vzniká výhradně ve Francii v oblasti jménem Champagne z tamních odrůd vinné révy. Šampaňské existuje bílé a v menší míře také jako rosé, nikdy ne červené. Sekty jsou vyráběny obdobně jako šampaňské, pocházejí však i z jiných odrůd a mohou být i červené.


Autor: Isifa.cz

Kolik bublinek je v jedné sklenici sektu? Čtěte dále…

Největším producentem sektu v ČR je Bohemia Sekt ze Starého Plzence, kde se šumivá vína připravují již od sklonku druhé světové války. Jen z jejich produkce vyletí každoročně o Vánocích a silvestrovské noci k nebi tři a půl miliónu špuntů.

Stejně jako vaření a politice, i sektu rozumí každý, a tak se dočteme nejrůznější rady ohledně jeho skladování a podávání. Zeptali jsme se pro jistotu Tomáše Brůhy, hlavního sommeliera společnosti Bohemia Sekt, co je na tradovaných tipech pravdy a jak se šumivým vínem správně zacházet.

Sekty chtějí do tmy

Pokud se držíte toho, že šumivá vína vyžadují chlad a tmu, děláte dobře. „Ano, sekty (i klidná vína) vyžadují tmu a teplotu skladování v rozmezí 9–15 stupňů, ideálně je to 12 stupňů,“ potvrzuje Tomáš Brůha. Sekty ovšem nepatří do mrazáku ani ven na mráz.

A jak je to s délkou skladování? Na jedné straně se nedoporučuje dlouhé skladování, na druhé straně je uváděna neomezená trvanlivost… „Všeobecně je sice uváděno, že trvanlivost sektů je neomezená, přesto je doporučujeme spotřebovat do jednoho roku až dvou let,“ radí sommelier. „Výjimkou mohou být speciální ročníkové sekty, které se mohou déle vyvíjet.“

Než to bouchne

Osobně mám k sektům respekt a „bouchání“ se vyhýbám, co to jde. Apokalyptický obraz pokoje, kde příbuzný ne právě zručně otevřel „šampus“, se mi vryl do paměti už v dětství. Co mám dělat, když se bojím otevírat šumivé víno? Jsou na to nějaké triky? „Důležitá je příprava sektu před konzumací,“ říká Tomáš Brůha. „Sekt by měl stát dva dny v klidu, chladu a ve tmě. Velkou pozornost je nutné věnovat řádnému vychlazení, které by mělo být na teplotu 4 stupňů.“ Často se podle sommeliera mylně uvádí 5–7 °C, ale to je teplota konzumace, musíte počítat s tím, že když láhev držíte, ohříváte ji rukou, podobně jako nevychlazené skleničky. „Vychlazenou láhev držíme nakloněnou v úhlu 45°. Odstraníme kapsli i drátěnou sponu a sejmeme ji z korku. Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do vytočení korku.“ 

A ještě jedna má obava, získaná kdoví kde – může sekt „bouchnout“ sám od sebe? „Pokud dodržíte zásady skladování a řádného vychlazení, sekt sám od sebe jistě nebouchne,“ vyvrací sommelier. Přesto při manipulaci nezapomeňte na to, že v lahvi je velký tlak a zátka může vyletět rychlostí až 300 kilometrů za hodinu.

Sklenice, kyblíky a mýtus stříbrné lžičky

Bouchnutí máme tedy šťastně za sebou, jak sekt správně podávat? „Servírujeme ho do sklenek typu flétna cca do 1/2 sklenky. Teplota konzumace sektu je 5–7 stupňů (ročníkové sekty 6–9 stupňů).“ Pro zajímavost – tipnete si, kolik bublinek je v jedné sklence sektu? Je to kolem půldruhého milionu!

Pokud lahev sektu uchováváte v kyblíku s ledem, můžete led posypat solí. „Sůl zajistí, že led roztává pomaleji,“ radí sommelier.

Tip: Sekt s jahodou


Autor: Bohemia Sekt

Jahoda na sekt patří celá

Sice spíše letní záležitost, ale pokud si chcete ozdobit silvestrovskou sklenku, odborníci z Bohemia Sektu radí, jak na to:

  • Jahoda musí být očištěná, pěkná a opravdu zralá.
  • Jahoda se buď zavěšuje na sklenku, na míchátko, nebo se více kusů podává na malé misce.
  • Jahoda se na sklenku nebo míchátko zavěšuje zásadně celá. Ostrým nožem se od špičky asi do poloviny nařízne a štěrbinou zasadí na sklenku. V případě speciálního míchátka se jahoda včetně stopky pouze propíchne a umístí těsně nad hladinou sektu. Zavěšená jahoda jednak oživí sklenku, jednak podpoří vůni. Při pití stoupá vůně jahody nosem do nosohltanu a vytváří příjemnou chuťově-aromatickou kombinaci.
  • Pokud jahody podáváte v misce, můžete přiložit nádobku s cukrem, nejlépe krupicí, případně krystalem. Cukr moučka se nedoporučuje, vytváří na jahodě nevzhledné hrudky.
  • Vychutnat si chuť jahody a šumivého vína předpokládá dodržení tohoto postupu:
  1. Napít se sektu.
  2. Sníst jahodu a bezprostředně se znovu napít.
  3. Při druhém napití doporučujeme přisát vzduch, aby se víno v ústní dutině řádně rozšumělo.
  • Takto lze kombinovat jahodu především s polosuchým sektem (díky zbytkovému cukru v sektu); v kombinaci se suchým sektem je někdy lepší sejmout jahodu ze sklenky, lehce navlhčit v sektu a ponořit ji do cukru. Kombinace s růžovým sektem není ideální.
  • Složitější a také méně vzhledný je další možný postup – jahodu v sektu rozmačkat. Tím se do nápoje uvolní jahodová chuť a aroma.

Časté dohady panují kolem triků pro uchování načaté lahve sektu. Jak nepřijít o bublinky? Někdo vsází na bytelnou korkovou zátku, ale nejčastější je tvrzení o dlouhé lžíci, která se vloží do lahve, ale prý, aby to fungovalo, musí být stříbrná…

„Stříbrná lžička je mýtus,“ říká jednoznačně Tomáš Brůha. „Sekt je možné uchovat pomocí sektové zátky, kterou zakoupíte ve vinotékách, ale dnes už i v běžných prodejnách.“ Ale jaképak uchovávání, rada odborníka na závěr zní: „Doporučujeme láhev vypít .:-)“

To by snad alespoň na Silvestra neměl být problém. Za redakci serveru Vitalia.cz vám přejeme silvestrovskou oslavu bez nehod a spokojený rok 2012!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).