Hlavní navigace

Jak se konečně donutit k pravidelnému cvičení? Pomůže i hezké oblečení

11. 8. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nevymlouvat se na „nedostatek času“ nebo letní vedro a cvičit pravidelně – k tomu pomůže pár praktických a překvapivě jednoduchých rad. Třeba i předem sbalená taška nebo hezké oblečení.

Léto cvičení přímo nahrává – s rodinou se vydáváme na cyklovýlety, krásné počasí nás vyláká na delší procházku nebo si zaplavat do rybníka. Problém ale máme s pravidelností, která je zásadní.

„Pokud ovšem tělo pravidelně rozpohybujeme, odmění se nám po čase například zlepšením krevního oběhu, vyšší kapacitou plic, zrychlením metabolismu nebo i lepší funkčností svalů a kloubů. Jenže důležitá je právě ta pravidelnost,“ říká Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, která má za sebou dlouholetou kariéru vrcholové sportovkyně, a ani dnes si nedovede představit, že by její den začal jinak než cvičením. I ona se ale musela naučit překonávat občasnou nechuť k pohybu, která je nám zkrátka vlastní. A jaké jsou rady Jany Havrdové?

Začněte už ráno 

„Pokud je to jen trochu možné, naplánujte si pravidelné cvičení do ranních hodin, kdy máte nejvíc energie a hlava ještě není zatížená pracovními úkoly. V průběhu dne pak přibývají povinnosti, naše vůle slábne a je velmi snadné vynechat pravidelné cvičení s výmluvou na množství práce,“ doporučuje Jana Havrdová. S ranním cvičením budete mít také pocit delšího a naplněného dne, navíc nemusíte myslet na to, že dnes ještě „nemáte odcvičeno“.

Fitko za rohem

Místo, kam docházíte za sportem, ať už je to fitness centrum, plavecký bazén, nebo tenisový kurt, by mělo být co nejblíže vašemu bydlišti. Pokud je cesta komplikovaná a doprava zdlouhavá, snadno se na ně sami sobě vymluvíte. Kdo nemá rád prostředí fitcentra, může si svou sestavu cviků provést třeba doma, oblíbená a v létě obzvlášť příjemná jsou také venkovní workoutová hřiště.

Odměna

Za vynaloženou námahu je třeba se odměnit. Dát si po cvičení v cukrárně sachr se šlehačkou Jana Havrdová pochopitelně nedoporučuje. Ale domluvit si blízko fitka rychlou kávu s kamarádkou nebo třeba návštěvu sauny, je určitě dobrý nápad, který ještě podpoří chuť jít si zacvičit.

Termín v diáři 

Formulka „nemám čas“ je nejtypičtější výmluvou a zdaleka nejen ve sportu. Pokud chceme cvičit pravidelně, musíme s tím zkrátka předem počítat. Pak už se čas najde.

„Osvědčilo se mi poznamenat si termín cvičení do diáře úplně stejně, jako si zapisuji každou jinou pracovní schůzku nebo setkání, které mají pevný začátek a konec. Při každém pohledu do diáře si tak uvědomím, že daný čas je zablokovaný, a nemůžu si tedy na tu dobu plánovat už nic dalšího,“ vysvětluje Jana Havrdová.

Sparing partner

K motivaci jít sportovat velkou měrou přispěje, pokud máme osobního trenéra nebo společníka se stejným zájmem. A nemusí se jednat jen o párové sporty, jako je tenis nebo badminton. I běhání nebo projížďka na in-linech může být ve dvou zábavnější! A hlavně – určitě se pak více snažíme dorazit na trénink, abychom sparing partnera nezklamali. Vyplatí se ale zamyslet se nad tím, jak si sport vychutnáváme nejraději – někdo si totiž samotou čistí hlavu, jiný se právě těší na společný fotbálek s přáteli. Nejde přece jen o vliv sportu na tělo, ale i psychiku.

Včasná příprava

Ta se vyplatí především těm, kdo chtějí dodržet „ranní“ pravidlo. K motivaci a chuti vyrazit za sportem přispěje, pokud si tašku nebo ruksak s věcmi na cvičení připravíme den předem. Hledat čistý dres nebo tenisky až těsně před odchodem na trénink zbytečně zdržuje, a navíc ani trochu nepřidá na dobré náladě. 

Galerie: Se správným oblečením se dá běhat i ve vedrech

Hezké sportovní oblečení

Nejen ženy se budou cítit při sportu o sto procent lépe v moderním, funkčním a dobře padnoucím oblečení, než když si vezmou staré tričko a tepláky. 

„Pěkné sportovní oblečení funguje jako skvělá motivace i odměna. Můžeme si třeba říct, že když zvládneme dva měsíce pravidelně docházet do fitka a ani jednou se na nic nevymluvíme, máme právo vybrat si nový kousek do svého sportovního šatníku,“ dává závěrečný tip Jana Havrdová.

Odborná spolupráce:


 Mgr. Jana Havrdová

Prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, prezidentka České komory fitness, jedna ze zakladatelek kampaně Česko se hýbe.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).