Hlavní navigace

7 druhů jedlých semínek, která nasbíráme podél cesty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Tu největší zásobárnu energie máme teď všude kolem sebe. V semenech rostlin. Některá koupíme, jiná můžeme mít i zadarmo. Podívejte se na sedmero semínek, která si dnes třeba přinesete z procházky.

Od poloviny prázdnin až do babího léta mají všichni milovníci rostlin žně. Začala nám totiž sběrná sezóna toho nejcennějšího, co si na zimu můžeme z rostlin uchovat – semen. Zásobárny živin těch nejobyčejnějších rostlin, neřkuli plevele, je škoda nevyužít.

Co se dozvíte v článku
  1. Proč jíst semínka
  2. 1. Černucha damašská
  3. 2. Pupalka dvouletá
  4. 3. Laskavec čili amarant
  5. 4. Vlčí mák
  6. 5. Svízel přítula
  7. 6. Kopřiva dvoudomá
  8. 7. Kokoška pastuší tobolka
  9. Jak zacházet se semínky k jídlu

Proč jíst semínka

„Jsou to minikapsle zdraví,“ říká Jana Vlková, autorka Květinové kuchařky a knihy Kytky k jídlu, která nám dala tipy na svá nejoblíbenější semínka.

Rozhlédněte se po zahradě, na výletě v přírodě a udělejte si zásoby. Budete žasnout nad tím, co všechno jste dosud míjeli, čeho jste si nikdy nevšimli a čím vším můžete obohatit svůj jídelníček:

Galerie: 7 druhů jedlých semínek

„Semínko je koncentrovaná energie. Jsou v nich zásobní látky pro výživu nové rostliny i látky na její obranu proti škůdcům. Zdravotní benefit je vždy v oné pestrosti daných látek. A když si je nasbíráte na mezi, tak je to koncentrovaná zásobárna toho nejlepšího, co rostlina nabízí,“ popisuje přínosy semínek Jana Vlková.

1. Černucha damašská

Veselá jednoletka, s obvykle modrými květy, již najdete zejména na slunných stráních.


Autor: Depositphotos.com

Semena černuchy připomínají černý sezam

Bavit vás bude v létě ve váze a v zimě v suchých vazbách. Nebo v jídle. Její velká semena se totiž dají využít jako aromatické koření. Vypadají podobně jako černý sezam. Zkuste je opatrně využít místo pepře.

2. Pupalka dvouletá

Rostlina zvaná také večerní svíce ohromí žlutými květy, které kvetou jen jeden den. A kouzelně voní. S oblibou vyrůstá v chudých půdách – na nádražích a v železničních náspech, v lomech, na písčitých místech i tam „vzadu za barákem“.


Autor: Depositphotos.com

Pupalka dvouletá ukrývá v tobolce olejnatá semena

Pupalku nepřehlédnete, jde o až dva metry vysokou bylinu podobnou divizně. Její semena jsou plná oleje, který se z nich také lisuje a velmi draze prodává. Vy si ale její na sklonku léta dozrávající semena můžete usušit a používat je v kuchyni jako posypku všude tam, kde byste použili mák.

3. Laskavec čili amarant

Laskavec známe ze sortimentu tzv. zdravé výživy jako amarant. Roste na hlinitých půdách, které nejsou příliš přemokřené, ale často se spíš cíleně sází v zahradách. Bezlepkáři ho využívají na pečení a zahrádkáři ho zas mají v oblibě pro jeho bohaté květenství.


Autor: Depositphotos.com

Semínka laskavce můžeme vařit, umlít na mouku i nechat naklíčit

Jeho obaly jsou lehké a semena těžká, takže se velmi dobře luští. V hlubší míse je rukama promneme, semena padnou na dno a obaly vyfoukáme. Budete-li bezlepkovou pseudoobilovinu mlít v mlýnku, výslednou moukou můžete nahradit část té pšeničné třeba při pečení bábovky. Laskavec můžete vařit i nechat naklíčit. „Klíčivost laskavce se udává až deset let, jde o hodně odolná semena, podobně jako ta od pupalky dvouleté,“ říká Jana Vlková.

4. Vlčí mák

Ozdoba na okrajích polí i v loukách, ať už v době květenství, nebo v době dozrávání semen.


Autor: Depositphotos.com

Semínka vlčího máku jsou drobná, nahnědlá až modrošedá

„Dá se s ním zacházet stejně jako s mákem setým, jen je ta práce s ním titěrnější, protože makovice jsou drobné,“ upozorňuje Jana Vlková. Z jedné rostliny (nikoli makovice) můžete získat až padesát tisíc semen.

5. Svízel přítula

Je doma prakticky všude, na horách i v nížině, na rumištích, na hnoji, v pískovém podloží a dost často roste na polích spolu s obilím, zejména s ozimem. Nepříliš zajímavá rostlinka se vám připomene pokaždé, když o ní zavadíte; svými jemnými chloupky na nati nebo kuličkách – semenech – se vám totiž zachytí za oblečení.


Autor: Wikipedia.org / H. Zell, podle licence: CC BY-SA 3.0

Plody svízele přítuly jsou dvounažky s průměrem cca 3 mm

„Letos mám v plánu nasbírat a opražit jeho semena a udělat z nich kávu. Dovedu si představit, že to půjde dost ztěžka a bude to hodně práce, ale je to výzva,“ říká Jana Vlková a láká nás k témuž. Semena by měla dozrávat v polovině srpna a sbírat je můžete až do sv. Václava.

6. Kopřiva dvoudomá

Doporučení ke sběru semen padlo i na kopřivu dvoudomou, a to z jednoho prostého důvodu – najdete ji prakticky všude a semínka chutnají báječně.


Autor: Vitalia.cz / Kateřina Čepelíková

Chcete-li semínka, hledejte kopřivu – samici

Ke sběru je ale třeba vybrat samičí rostlinu – poznáte ji podle trsů semen svěšených podél stonku. Samčí rostliny mají jen květy, které jsou téměř kolmo ke stonku, na rozdíly se podívejte do galerie. Využití najdou ve smoothie, ale i jako posypka na chleba s čerstvým sýrem nebo máslem, skvěle chutnají v sýru cottage smíchaným s nakrájeným rajčetem.

7. Kokoška pastuší tobolka

Bylinka se dá využívat též jako pepř, podobně jako černucha, ale sesbírat drobná semínka za námahu možná ani nestojí. „Její sběr bych doporučila asi jen tomu, kdo neví, co s časem, nebo užívá pepř velmi málo,“ říká Jana Vlková.


Autor: Wikipedia.org / AnRo0002, podle licence: CC BY-SA 1.0

Semínka kokošky pastuší tobolky jsou ukrytá v srdíčkovitých šešulkách

Jak zacházet se semínky k jídlu

Pokud sbíráte semínka na jídlo, nemusíte čekat, až zcela uzrají – to je třeba jen v případě, že chcete semínka další rok zasít. Zralé semínko poznáte podle toho, že není měkké.

Sbírejte celé semeníky, ty nechte naležato usušit (nevěšte je, vysycháním se semínka zmenšují a mohly by se vám vysypat po zemi).

Semínka, na rozdíl od květů nebo listů, můžete sušit na papíře nebo sítu při pěkném počasí přímo na sluníčku. V případě vlídného bezvětrného počasí můžete mít do dvou dnů nasušeno na celou zimu. „Semínka jsou vybavená na hrubé zacházení a dlouhou cestu, slunce jim neublíží,“ upřesňuje Jana Vlková.

Se všemi výše zmíněnými semínky zacházejte jako s posypkou na pečivo (vyjma černuchy, která je spíše kořením). Tato semínka jsou neutrální chuti, můžete je využít jak do slaného pečiva, tak i do sladkého, třeba na sušenky.

Odborná spolupráce:

Jana Vlková

Studovala přírodní vědy a žurnalistiku, byla novinářkou píšící o cestování a jídle. Z této kombinace se zrodil zájem o jedlé kvítí a býlí. Je autorkou knih Květinová kuchařka a Kytky k jídlu, provozuje web Kytkykjidlu.cz, pořádá kurzy sběru a vaření jedlých květin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).