Hlavní navigace

Jak poznat heřmánek? Fatální záměna nehrozí

17. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Heřmánek má – kromě pestrého využití – tu výhodu, že se nemůžete moc splést. Léčivý je jak heřmánek pravý čili lékařský, tak i jeho další druhy, například tzv. heřmánek římský. Jiné byliny podobné vzhledem jsou pak neškodné.

Pokud pomineme módní a často exotické bylinky doporučované ke konzumaci ve formě léčivých bylinných čajů, mají u nás největší a stále udržovanou tradici čaje heřmánkové; buď pouze z této bylinky, nebo v kombinaci ve směsi s jinými rostlinami.

Co se dozvíte v článku
  1. Český heřmánek má svoji značku
  2. Léčivé účinky má nejen heřmánek lékařský
  3. Heřmánek prospěje vám, zvířatům i úrodě
  4. K čemu všemu slouží bylina bohů
  5. Bylinky podobné heřmánku? Heřmánkovec a rmen

Český heřmánek má svoji značku

Také proto se heřmánek pravý v ČR stále cíleně pěstuje na polích. Jde dokonce o jedinou léčivou bylinku, která je registrována jako Chráněné označení původu (CHOP). Toto ochranné označení je platné na úrovni celé EU – jde o odrůdu Chamomilla bohemica.

Heřmánek pravý

Chamomilla bohemica

  • Je tradičním názvem pro květ heřmánku pravého z oblasti Čech.
  • Latinský název se stal symbolem pro produkci heřmánku s typickými vlastnostmi.
  • Jeho jedinečnost se vyznačuje především přítomností až 1 % silice, v níž je hlavní složka chamazulen. Tímto převyšuje Chamomilla bohemica drogy jiných geografických proveniencí.
  • Díky své kvalitě uspěl na různých veletrzích a výstavách.

Zdroj: Označení EU

Heřmánek také patří do skupiny zemědělských plodin pod souhrnným názvem LAKR (léčivé, aromatické a kořeninové rostliny), společně například s kmínem, koprem, mákem, mátou nebo koriandrem. V praxi jde o rostliny cíleně pěstované zemědělci a reálně využitelné k přípravě pokrmů a nápojů.

Léčivé účinky má nejen heřmánek lékařský

Většina lidí přitom používá již usušený heřmánek zakoupený v maloobchodech nebo lékárnách. Ale vzhledem k tomu, že jde o hojně planě rostoucí bylinu kvetoucí právě v současné době, mohou si ji zájemci nasbírat ve volné přírodě také sami.

Heřmánkový čaj

  • Potřebujeme: 1 lžíci heřmánkových květů, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Květy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme a popíjíme 2× denně po dobu 4 týdnů.

Další receptury z heřmánku najdete v článku Heřmánek roste jako plevel, ale měl by se platit zlatem.

Léčivé účinky nemá navíc jen cíleně pěstovaný nebo planě rostoucí heřmánek pravý neboli lékařský, ale i jemu příbuzné druhy, jako je heřmánek vonný (poznáte jej podle toho, že nemá bílé okvětní lístky) nebo v minulosti v jižní Evropě také cíleně pěstovaný heřmánek římský. Což mimochodem ukazuje, že je tradice pěstování, sběru a využití heřmánku nejen v našich zemích velmi stará. A nejen v Evropě – i v současné době jde podle statistik o celosvětově pátou nejvíce obchodovanou bylinu na světě.

Heřmánek prospěje vám, zvířatům i úrodě

I když se heřmánek považuje za bylinku, která má příznivý vliv na lidský organismus, působí blahodárně nejen na člověka. Příznivý vliv má například mít na růst okurek nebo cibule a obecně na ve svém okolí uvadající rostliny – také proto je heřmánek častou bylinkou na zahrádkách.

Pro chovatele zvířat je pak možná zajímavou informací, že čaj z heřmánku lze jako prevenci nemocí podávat čerstvě vylíhnutým kuřatům a drůbeži obecně, šampon z heřmánku se využívá i při ošetřování srsti koní, výluhem z této bylinky lze léčit drobná poranění u všech hospodářských zvířat a heřmánek bývá také součástí granulí pro psy.

To vše proto, že heřmánek obsahuje více než 120 pro (nejen) lidský organismus využitelných příznivých látek, které mají protizánětlivé, desinfekční a analgetické účinky.

K čemu všemu slouží bylina bohů

Konzumace heřmánku mimo jiné také podporuje trávicí procesy. Známé je využívání heřmánkového čaje při horečkách, podporuje ale také dobrý spánek. Odvar z heřmánku lze inhalovat při rýmě, kloktat při bolestech zubů a heřmánkový čaj se také často podává malým dětem i kojencům při bolestech břicha.

Heřmánek byl mnohými národy v minulosti považován za posvátnou bylinu, a to už starými Egypťany, jimž heřmánek připomínal Slunce, a bylinka tak byla zasvěcena nejvyššímu bohu Ra. Anglosaské národy zase považovaly heřmánek za jednu z devíti posvátných bylin od Boha a v praxi jej využívali k inhalaci například při příznacích astmatu. V našich zemích pak byl tradičně využíván při léčbě trávicí soustavy a při ženských potížích, a také proto byl součástí mnohých klášterních zahrad.

Bylinky podobné heřmánku? Heřmánkovec a rmen

V současné době najdeme heřmánek především kolem polí, ale i na světlých loukách a obecně v teplejších lokalitách s vyšší kvalitou půdy s dostatkem dusíku.

Na rozdíl od ještě rozšířenějšího rmenu či heřmánkovce má léčivý heřmánek vyklenutý žlutý střed, který je po rozříznutí nebo rozmáčknutí dutý, a navíc má skutečně typickou vůni, která je v zásadě nezaměnitelná.

Což znamená, že lze tuto bylinku při sběru od podobných rostlin bez problémů poznat. A tedy i celkem snadno nasbírat, což ilustruje i jedna z četných knížek s oblíbeným krtečkem, který nejprve objel celý svět, aby nakonec našel léčivou chamomillu na své louce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).