Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Heřmánek pravý

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Pokud se vám špatně hojí jizvy, oči máte co chvíli plné ječných zrn a trpíte na záněty a koliky, vsaďte na heřmánek. Ať už ve formě čaje, koupele, kloktadla, obkladů či mastí.

Heřmánek pravý, jinak také řečený heřmánek lékařský, je jednoletá léčivá bylinka, která dorůstá do výšky až 50 cm. Kvést ji můžete vidět bílými květy se žlutými květními lůžky v období od června do srpna. Hojně se vyskytuje v Evropě, Severní Americe, Austrálii a Asii. Zajímavostí však je, že právě ten český je uznáván za velmi kvalitní. Ovšem pozor, ať si ho nespletete s heřmánkem římským, rozeznáte je pouze podle charakteristické vůně, kterou u heřmánku římského nenajdete.


Autor: Isifa.cz

Heřmánek je lék na mnoho neduhů, ale pozor na předávkování

Jak heřmánek pravý pěstovat

Nejlépe se mu daří na teplejších místech chráněných před větrem, ale dokáže se přizpůsobit různým klimatickým podmínkám. Heřmánek nemá příliš v lásce přeschlou, přemočenou, písčitou, kamenitou či překyselenou půdu, naopak dařit se mu bude v lehčích vápenitých půdách, kde bude mít dostatek humusu. Vysévat můžete buď na podzim, nebo na jaře.
U podzimního výsevu vám přezimuje jenom malá listová růžice. S výsevem je nejlepší začít od půlky srpna do poloviny září, aby vám rostlinky stihly dostatečně zakořenit. Na začátku jara začíná heřmánek rychle růst a na konci května nastává doba kvetení.

Při výsevu na jaře, nejlépe tedy od března do dubna, se kvetení o nějakou dobu posouvá, čím dříve výsev uděláte, tím líp. U tohoto výsevu jsou výnosy o něco nižší než u podzimního, není to však nijak závratné. Semínka vysévejte do řádků vzdálených asi 15 cm, nebo do hnízd, přímo do vlhké půdy. Tak jako při samovýsevu semena nezakrývejte zeminou. Půdu udržujte i po výsevu stále vlhkou a bez plevelu, ten by jinak mohl heřmánek vytlačit.

Kdy sklízet

Květy sbírejte s nejlépe max. 2 cm dlouhými stopkami, za suchého počasí asi 3. až 5. den po rozvití úborů. Dávejte pozor na záměnu s podobně vypadajícími druhy rmenu, ty poznáte podle toho, že mají ploché lůžko a nemají typickou příjemnou vůni heřmánku.

Jak heřmánek uchovávat

Květy je nejlepší sušit co nejrychleji v rovnoměrných vrstvách na sítu či papíře, při teplotě do 40 °C. Při sušení s kvítky moc nemanipulujte, mohly by se rozdrobit. Usušené květy skladujte na chladném a suchém místě. Dobře usušenou bylinku poznáte podle toho, že není moc rozdrobená, má původní barvu a krásně voní.

Léčivé účinky

Heřmánek je ceněný obzvlášť pro svůj vysoký obsah modré silice. Nejčastější formy heřmánku používané v léčitelství jsou heřmánkové čaje, koupele, kloktadla, obklady, masti nebo nejrůznější tinktury. Vnitřní užívání je příznivé pro nervový systém, pomáhá při stresu, nadýmání, kolikách a žaludečních potížích, uvolňuje křeče a je účinný na kašel, nachlazení a záněty. Ženy určitě ocení jeho tlumící účinky při bolestivé menstruaci či jako pomoc při jejich poruchách.

Na záněty mandlí, hrtanu či dutiny ústní pomáhá kloktání heřmánku nebo pití vlažného čaje, ten má totiž protizánětlivé a desinfekční účinky. Při zánětech spojivek nebo tzv. ječném zrnu pomohou zase obklady na oči, další využití obkladů je vhodné například na špatně hojící se rány. Natáhli jste si při sportu sval? Pak ho důkladně promasírujte heřmánkovým olejem. Koupele i obklady z heřmánku jsou skvělou pomocí při spáleninách, kožních vyrážkách či hemoroidech a ještě ke všemu zabraňují tvorbě jizev.

S heřmánkem opatrně!

Obzvláště alergici by si na něj měli dávat pozor, jednak sice působí protialergicky, ale na druhé straně je i alergenem. Heřmánkem se dá i předávkovat, v takovémto případě se může objevit dávení a nevolnost. Heřmánek můžete při křečích, průjmech, kolikách či špatně hojících se ranách podávat i svým zvířecím miláčkům.

Další využití heřmánku

Využití heřmánku není pouze v léčitelství, nálevem lze například oplachovat vlasy, čímž docílíte jejich lesklosti, pevnosti a zesvětlení. Pleťové vody jsou zase dobré k ošetření suché a vrásčité kůže. Nálevem můžete také zvýšit rostlinkám jejich kondici, mladé semenáčky postříkejte vychladlým odvarem z heřmánku, ochráníte je tak před tzv. padáním semenáčků. Navíc pokud přelijete tímto nálevem také kompost, uzraje vám o hodně rychleji.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka webu Semenarostliny.cz (www.semena-rostliny.cz), spoluautorka portálu pro pěstitele Pestovani.in (www.pestovani.in).

Ráda píše hlavně o bylinkách, jejich pěstování a účincích rostlin na lidský organismus.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).