Hlavní navigace

Velikonoční sladkosti zdravější než jindy. Na výrobu želé bonbónů stačí jen ovoce

29. 3. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Když místo čokoládových vajec odměníte děti na Velikonoční pondělí domácími gumovými medvídky z ovoce, radost z koledy jim nejspíš nezkazíte, a navíc tím uděláte službu jejich zdraví. Stejně tak můžete upéct veselé velikonoční minidortíky bez cukru a bílé mouky. Ocení to i rodiče, kteří nebudou muset celý zbytek dne dětem zakazovat další čokoládu.

Když dorazí s pomlázkou malí koledníci, sahá mnoho hospodyněk místo tradičního barveného vařeného vejce pro čokoládovou variantu. Výsledek pondělního dopoledne na koledě tak může v součtu znamenat i několik kilo čokolády, kterou by děti nejraději snědly najednou. Jejich zdraví by to ale rozhodně neprospělo.

Podle České průmyslové zdravotní pojišťovny by děti v předškolním věku měly za den sníst nejvýše jeden stogramový moučník. Místo moučníku můžete povolit střídavě 2–4 kousky čokolády, 8–16 gumových medvídků, celozrnné sušenky, piškoty nebo pár bonbónů, radí rodičům na svém webu.

Zkuste proto letos malým koledníkům připravit zdravější odměnu. Zakomponujte do ní ovoce, oříšky, domácí pečivo slaďte medem nebo sirupy. Takové sladkosti nakonec můžete připravit i doma. 

Žárlila na bratra. A tak jedla, aby si jí rodiče taky všimli. Ve třetí třídě měla přes padesát kilo Přečtěte si také:

Žárlila na bratra. A tak jedla, aby si jí rodiče taky všimli. Ve třetí třídě měla přes padesát kilo

Domácí želé bonbóny

Kdo by nemiloval gumové medvídky, žížalky a další druhy těchto želatinových bonbónů. Dají se velice jednoduše, rychle a zdravě vyrobit doma. Na cukr nemusíte ani sáhnout, sladkou chuť jim dá ovoce. Použít můžete jakékoliv, které máte rádi, kromě ananasu. U něho postup nefunguje.

Míchejte, vyhrajte si při tom nejen s chutí, ale i s barvami.

Ovoce nakrájené na malé kousky krátce povařte v ovocné šťávě a rozmixujte. Přidejte želatinu nebo agar a můžete lít do formy. Pokud nechcete pořizovat speciální formu, klidně směs vylijte na plech a po ztuhnutí nakrájejte.

Dokážete si představit, že byste nesladili bílým cukrem?

Cupcaky neboli minidortíky

Barevné, veselé, nazdobené minidortíky děti zbožňují. Proto si pravděpodobně ani nevšimnou, když bílou mouku, nebo její část, nahradíte strouhanými ořechy, rozmačkanými banány, nastrouhanou mrkví nebo vařenou rozmixovanou řepou. Vždy se dá sáhnout také po mouce celozrnné nebo špaldové. Krém můžete výrazně odlehčit a místo cukru a másla použít třeba tvaroh, mascarpone, ke slazení med.

Sušenky

U sušenek je to podobné jako u minidortíků. Existuje nespočet variant, jak základní recept z másla, cukru a bílé mouky udělat zdravější. Můžete zkusit nahradit část mouky ořechy, ovesnými vločkami, pokrájeným sušeným ovocem, u tuku lze zase experimentovat s arašídovým máslem a kokosovým olejem. Pár kousků kvalitní čokolády nebude na závadu.

Müsli tyčinky

Rozhodně je nezavrhujte s tím, že jde o prefabrikát bez chuti plný cukru. Musíte jen číst složení, a nebo si je vyrobit doma. To se pak můžete vyřádit podle své fantazie. Použít se dají nejrůznější druhy pražených i nepražených ořechů, semínek, sušeného ovoce, pokud chcete sladit, můžete medem nebo celou řadou sirupů.

Existují v pečené podobě, kdy jsou křupavější, nebo nepečené. To se celá směs nechá zatuhnout v lednici a poté nakrájí. V této formě jsou zase šťavnatější.

Perníčky

Místo cukru se k jejich slazení v tradičních receptech používá med. Můžete si navíc pohrát i s různými druhy mouky nebo použít třeba jen z části celozrnnou variantu.

Poleva se sice vyrábí z cukru, pokud s ní budete jen střídmě zdobit, a ne polévat, dětem to nijak neuškodí.

Existuje také varianta zdobení zcela bez cukru. Perníčky se potírají směsí vody a kakaa, čímž se vytváří „dřevěný“ vzhled.

Oříšky a sušené ovoce

Ať už sušíte ovoce sami doma, nebo pro něj vyrazíte do obchodu, je lepší dětem naservírovat nedoslazovanou podobu. Řada druhů ovoce, třeba banány a ananas, je dost sladkých sama o sobě. Ovoce promíchejte s ořechy a zabalte do barevných kornoutků nebo pytlíčků.

Galerie: Pečení na Velikonoce ze špaldové mouky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psát začala v roce 2006 v Pražském deníku. U regionálního zpravodajství zůstala i později v redakcích MF Dnes a iDNES.cz. Pro ČTK pokrývala dění ve sněmovně. Po mateřské pauze se začala věnovat tématům jako školství, rodina a zdravý životní styl. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).