Hlavní navigace

Sladkosti jako od cukráře? Vsaďte na zrcadlovou polevu

7. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zatímco dříve byly hitem tukové náplně a zdobení špičkou, dnes je v kurzu nahý dort, zrcadlová poleva a barevné pusinky. Kouzlit jako mistr cukrář zvládne každý.

Každá sezóna přináší nové trendy, nejinak je tomu i v případě pečení sladkých dobrot. Jestli už vás omrzely nedělní bábovky a buchty babičky z Podlesí, vsaďte na něco modernějšího, efektivnějšího a dechberoucího. Stačí jedna šikovná poleva a jednoduchý trik s barvou a budete za krále a královny cukrařiny. Nejnovější techniky a postupy, které dříve zvládali jen profesionálové, totiž dnes můžete díky správným pomocníkům vyzkoušet bez problémů i sami ve vaší kuchyni.

Lesknoucí se zdobení, které uchvátí

Hodně zdobení s tukovou náplní, sem tam kandované ovoce a bonbony z bonboniéry už na moderních dortech nenajdete. Tedy většinou. Trendy jsou tzv. nahé dorty – a to zejména na svatbách. Zdobí se zhusta čerstvým ovocem i živými květinami. Novinkou, která loni uchvátila celý svět, je tzv. mirror glazé, čili zrcadlová poleva. Je to rychlé, efektní a barevné přesně tak, jak se vám bude líbit. Tak jako už napovídá název této techniky, poleva na výsledném dezertu působí jako zrcadlo, odráží tedy světlo a leskne se.

Její součástí je obvykle kondenzované mléko, cukr, bílá čokoláda a želatina, které se v přesných poměrech smíchají, zahřejí, nechají lehce ztuhnout, nalijí na dort nebo dezerty a nechají v lednici ztuhnout. „Trend zrcadlové polevy vynikne ještě víc, pokud zdobení vytvoříte z více barev – připravenou směs můžete obarvit potravinářskými gelovými barvami. Jednotlivé odstíny se do sebe budou navzájem krásně vpíjet a vytvoří lesknoucí mramorový efekt, který se řadí mezi top trendy,“ popisuje techniku Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů. Velmi podrobně má zrcadlovou polevu popsanou Jana Florentýna Zatloukalová na svém webu Kuchařka pro dceru.

A pokud si netroufáte na nějaké velké zdobení, kupte si speciální formu ve tvaru čísel nebo iniciálů, která je teď nesmírně populární, a upečte korpus, promažte běžně krémem a ozdobte ovocem. Hit bude už to, že bude mít dort jiný tvar.

Galerie: Dechberoucí svatební dorty

Neodolatelné pusinky a moderní zdobení

Blíží se Velikonoce, čas, kdy nebudeme vědět, co s vejci, a často ani se samotnými bílky. Vyžití najdou jako vždy ve sněhových pusinkách, ale letos to můžete zkusit trochu jinak. Nenechte jim jen bílý kabátek možná vylepšený o čokoládu. Udělejte pusinky pruhaté, je to rychlé a nesmírně efektní.

„Pokud chcete dosáhnout zajímavého efektu, vezměte si gelovou potravinářskou barvu a štěteček. Pak na vnitřní stranu sáčku před tím, než ho naplníte hmotou, namalujte čáry, barva se vám přenese do hmoty a výsledný vzhled bude skvělý,“ radí Michal Kubíček. Jestli si můžete dovolit být při závěrečné úpravě dortu ještě více odvážní a máte rádi nápadité zdobení, sněhové pusinky lze na vrcholu dortu dále doplnit makronkami, čokoládovými dekoracemi či sezonním ovocem a jedlými květy. 

Jak na sněhové pusinky?

Na sněhové pusinky si připravíme vaječné bílky, které vyšleháme s cukrem do tuha. Sněhem pak naplníme trezírovací sáček opatřený řezanou zdobicí cukrářskou špičkou. Pusinky vytvarujeme na plech a sušíme je v předehřáté troubě na 120 °C asi 45 minut.

V kurzu jsou rozmanité tvary i miniatury

Zmenšování dezertů je v dnešní době velkým trendem, a to nejen kvůli šetření kalorií. Díky miniaturizaci každé sladké menu získává větší rozmanitost, lze kombinovat různé styly a člověk si tak může dopřát i více chutí. „Mezi oblíbené minidortíčky se rozhodně řadí takzvané Cake Pops, což jsou v podstatě malé dezerty na špejli. Ty lze vytvořit z jakéhokoli oblíbeného těsta a do požadovaného tvaru vytvarovat pomocí speciálních kleští nebo pomocí lžíce. Populárními dezerty jsou také donuty, u kterých si můžeme bohatě vyhrát se zdobením, ale také muffiny nebo cupcakes, které ještě více vyniknou v originálních papírových košíčcích,“ říká Michal Kubíček.

Zmenšeniny klasických dortů lze udělat také do skleniček, kde je krásně vidět vrstvení jednotlivých ingrediencí. Tento typ sladkostí se vyjímá hlavně v takzvaných sweet barech, které jsou dnes oblíbené především na svatbách či různých oslavách. To nám ostatně s našem Svatebním seriálu potvrdily i svatební koordinátorky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).