Hlavní navigace

Já nejsem tlustá, mám jen těžké kosti

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Výmluvy lidí s nadváhou či obezitou, proč zrovna oni nemohou zhubnout, bývají různé. Hojně se před lety rozšířila věta o těžkých kostech. Platí, nebo skutečně stejně velcí lidé s podobnou konstitucí mohou vážit rozdílně?

Vzpomínám, jak silnější lidé s oblibou říkali, že nejsou tlustí, když se ručička na váze povážlivě hrnula doprava. Jejich zaříkávadlem bývala věta: Mám těžké kosti.“ Je to skutečně tak, mohou mít dva stejně vysocí lidé, na první pohled stejné tělesné konstituce, velmi rozdílnou váhu?

Stejná výška + stejná konstituce = stejná váha

Otázka jasná, odpověď dietoložky Dity Pichlerové též: „Ne, dva stejně vysocí lidé podobné konstituce musí mít hmotnost přibližně stejnou. Hmotnost samotných kostí odpovídá výšce, a pokud jsou si tito dva lidé konstitučně podobní, pravděpodobně budou mít obdobný obsah svalové hmoty i tuku.“

Galerie: Jsou morbidně obézní. Jídlo je zabíjí

Jiná situace je, když dva lidé mají stejné BMI (Body Mass Index), tak jeden může být štíhlý svalovec s minimem podkožního tuku a druhý může být špekoun. Ale ti se zase od sebe na první pohled konstitučně velmi liší.

Výpočet BMI a tabulka pro orientační hodnocení


Autor: Smart Press

„Třetí aspekt je to, že obézní lidé se vždy zaradují, když na In Body (tělesná diagnostika) zjistí, že mají hodně svalů. Obyčejně to ale bohužel nebývá tím, že by tak mnoho sportovali, ale spíš tím, že tělo si musí svalovinu samo časem vyrobit, aby samo sebe uneslo, tedy aby kosti a svaly unesly to extrémní množství tuku,“ upřesňuje dietoložka.

Odborná spolupráce:

MUDr. Dita Pichlerová

Lékařka s atestací z vnitřního lékařství, věnuje se obezitologii. V letech 1997 až 2007 pracovala v Centru diabetologie IKEM. V roce 2009 stála u zrodu OB kliniky. V současnosti studuje na 1. LF UK Praha obor lékařská psychologie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).