Hlavní navigace

Imunita a aromaterapie: ne všechny esenciální oleje jsou vhodné, a už vůbec ne pro děti

10. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Drew L / Unsplash, podle licence: Public domain
Na začátku podzimu se často setkáváme s různými radami ohledně prevence sezónních onemocnění u dětí i dospělých. Mnohé z rad pak obsahují esenciální oleje v množství více než obrovském.

Aromaterapie přitom nestojí jen na olejích samotných a dá se velmi dobře kombinovat se znalostmi fytoterapie (bylinkářství) a apiterapie (s využitím včel a jejich produktů). Co byste měli vědět, než začnete využívat jejich možností?

Co se dozvíte v článku
  1. Difuzéry ve třídách jsou chyba
  2. Esenciální oleje jako prevence. Vnitřně nikdy
  3. Prevence z kufru fytoterapeuta a apiterapeuta
  4. Esenciální oleje při nemoci: i tady uměřeně
  5. Na imunitu spíše s bylinami

Difuzéry ve třídách jsou chyba

Esenciální oleje jsou v poslední době poměrně často zneužívané jako prevence onemocnění a každodenně rozptylovány difuzéry ve třídách školek a škol. Obecně však platí, že by se vůbec neměly takto šířit v kolektivech, a pokud ano, měly by to být maximálně citrusové směsi, které mají minimální vedlejší účinky. 

Ale v praxi je bohužel opak pravdou, protože pedagogičtí pracovníci velmi rádi sahají po silných esenciálních olejích. Ve třídách předškoláků a mladších školáků vede na plné čáře Eucalyptus globulus, který však není doporučovaný pro děti do deseti let věku, protože není vhodný pro astmatiky, epileptiky a zároveň může být ve velkých dávkách neurotoxický.

Komunitní difuze se nedoporučuje právě z důvodu, že některý z přítomných jedinců může trpět některou ze zmíněných nemocí, ale nemusí ji mít ještě diagnostikovanou. Dále pak je potřeba u dětských kolektivů dávat pozor na hormonální působení esenciálních olejů

Esenciální oleje jako prevence. Vnitřně nikdy

Esenciální oleje můžeme používat jako „prevenci“ jednou, maximálně dvakrát do týdne doma, a to ještě s přihlédnutím k věku a zdravotnímu stavu rodinných příslušníků a ne více než půl hodiny denně. 

Pokud máme malé děti, lze efektivně difuzérem šířit bezalkoholový hydrolát, který obsahuje procento ve vodě rozpustných složek esenciálního oleje.

Určitě nikdy nedávejte dětem esenciální oleje vnitřně, ani jako prevenci, ani při propuklém onemocnění. Vnitřní užívání esenciálních olejů není v České republice dovolené legislativně. Ve Francii nebo jiných Evropských státech, kde patří pod farmaceutickou legislativu, je jejich vnitřní užívání plně v rukou lékaře a omezeno na maximálně deset dní. Laik by esenciální oleje vnitřně užívat vůbec neměl z důvodu možnosti intoxikace nervového systému, jater či ledvin, ani v kapslích, ani rozmíchané v rostlinném oleji. 

Galerie: Rizika nesprávné aromaterapie a užití esenciálních olejů

Ani řádně školení aromaterapeuti vnitřní užívání laikům nedoporučují. Topická aplikace je daleko bezpečnější, dostanou se skrz kůži do krve velmi efektivně a neriskujete popálení sliznic krku a také trávicího traktu nebo projevy intoxikace.

Dospělí a děti od šesti let mohou jako prevenci používat esenciální olej tea tree nebo některý z citrusů (citron, bergamot, červený pomeranč, mandarinku) do difuzéru nebo aromalampy dvakrát týdně po dobu půl hodiny, u tea tree stačí dvě až tři kapky, u citrusů dvě až pět kapek podle velikosti místnosti.

Prevence z kufru fytoterapeuta a apiterapeuta

Velmi dobrým zvykem je kombinovat aromaterapii s prostředky naturopatie a apiterapie, které napomáhají podporovat dobrou imunitu. Pro děti jsou velmi vhodné potravinové doplňky, bohaté na vitamín C, jako rakytníková šťáva, případně šťáva z černého rybízu. 

Medovicový med

Výborné pro posilování nejen dětské imunity jsou medovicové medy, kterým se také mezi laiky říká „lesní medy“. Jsou tmavší než medy luční, pomaleji krystalizují, jsou velmi bohaté na cenné vitamíny a minerály, jako jsou hořčík, draslík fosfor, které pomáhají tělu budovat neprůstřelnou imunitu. Mají výborné baktericidní působení.

Propolis

Dalším velmi dobrým preventivním prostředkem je propolis, užijete ho ale také při již propuklé chorobě. Dá se koupit ve formách uživatelsky příjemných pro vnitřní užití. V ampulkách může být prodáván ve směsi s rakytníkem nebo jinými imunitními stimulanty, případně lze koupit propolis v práškové formě. Doporučuje se užívat tři týdny a pak nasadit týdenní přestávku. Někteří naturopaté doporučují dva týdny a pak týdenní pauzu. Propolis se velmi dobře hodí nejen jako prevence, ale také při bolestech v krku, zánětech zubů, tinktura se používá pro srážení horečky.

 

Oxymel

Výborný domácí prostředek pro prevenci sezónních onemocnění je oxymel. Je to směs octa (nejčastěji jablečného) a medu, která se nechá zkvasit a přidají se do ní byliny, které se následně ve zkvašeném roztoku vyluhují. Oxymel tak získá ještě lepší schopnosti pro boj s viry. Výroba oxymelu je jednoduchá, zvládnete ho v pohodě v domácím prostředí. Oxidace základu trvá tři týdny, kdy je nutno ho ponechat v chladu a temnu. Následně se do něj přidají sušené nebo čerstvé byliny, případně jejich mix, a mohou se doplnit i některým kořením.

Echinacea

Úžasnou, velmi ceněnou klasikou v prevenci sezónních onemocnění je echinacea. Využívá se nejen jako prevence, protože předchází zánětu dutin a hrtanu, ale také třeba pro snížení výskytu kvasinkových onemocnění, obzvláště u žen. Je vhodná také při infekcích dásní a pomáhá rychlejšímu hojení poraněné, zanícené kůže. Echinaceu lze koupit ve formě kapslí nebo kapek. Může být k dostání ve směsi s jinými imunostimulačními bylinami nebo propolisem. Není ale vhodná pro děti s opakovanými infekcemi uší a pro osoby s onemocněními jako AIDS, tuberkulóza. Astmatici nebo alergici by se měli poradit o jejím užívání s ošetřujícím lékařem.

Esenciální oleje při nemoci: i tady uměřeně

Esenciální oleje si je dobré nechat až opravdu na „nejhorší“. 

Děti od tří let

U menších dětí od tří let lze do aromalampy nebo difuzéru přidat na podporu uvolnění dýchacího systému citron, sladký pomeranč, petitgrain nebo mandarinku. V dávkování dvě až čtyři kapky a nejdelší možná difuze je půl hodiny denně.

Děti od šesti let

U větších dětí od šesti let pak mohou rodiče použít vhodný esenciální olej, zředěný v rostlinném oleji, aplikovaný na hrudník a záda. V tomto věku lze sáhnout po tymiánu, linaloolu, tea tree, revintsaře, ho-shu. Stačí bohatě jedna kapka na polévkovou lžíci rostlinného oleje v aplikaci dvakrát denně po dobu maximálně deseti dnů. Samozřejmě můžeme pro podporu pročištění dýchacího systému některý ze jmenovaných esenciálních olejů použít také do aromalampy nebo difuzéru, ale rovněž s rozumem, podle velikosti místnosti nakapeme dvě až pět kapek a rozptylujeme z difuzéru maximálně půl hodiny.

Starší děti

U předpubertálních dětí pak lze používat druhy eukalyptů, Eucalyptus globulus, Eucalyptus radiata, Eucalyptus smithii, ravensaru, jehličnany jako borovice nebo modřín, cedr, cypřiš a další. Lze je efektivně míchat s citrusy nebo pryskyřicemi (kadidlo, myrha). Všechny jmenované esenciální oleje působí antibakteriálně a do difuzéru nebo aromalampy kapeme stejné množství jako ve výše uvedených případech, podle velikosti místnosti a maximálně pět kapek jednotlivého esenciálního oleje nebo jejich směsi. Čas rozptylování je stejný, maximálně třicet minut denně. 

Těhotné ženy a nejmenší děti

Dále je pak potřeba brát ohledy na to, zda není v domácnosti těhotná žena či menší děti. I tehdy ale lze použít k použití v difuzéru citrusové esenciální oleje. Pro aplikaci na hrudník a záda lze využít stejné esenciální oleje jako u menších dětí. 

Na imunitu spíše s bylinami

Esenciální oleje jsou tedy vhodné spíše k samotné léčbě již propuklého sezónního onemocnění. Zatímco jako prevence se doporučuje užívání prostředků z fytoterapeutické praxe stimulujících imunitní funkce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, aromaterapeutka, je absolventkou aromaterapeutických kurzů Roberta Tisseranda, kde získala certifikace z chemie éterických olejů, bezpečnosti používání éterických olejů a aromaterapeutické pleťové péče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).