Hlavní navigace

Denní dávka imunity: co přesně a v jakém množství si teď dát na talíř?

14. 4. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Tři porce bílkovin, padesát gramů borůvek, ale také padesátiprocentní vlhkost vzduchu. Přesný návod, jak teď hlídat posilování imunity, může vyzkoušet každý, kdo se ztrácí v obecných doporučeních.

Zveřejnilo ho Fórum zdravé výživy, které se zabývá osvětou v oblasti zdravého životního stylu. Nutriční terapeutka Tamara Starnovská mluví o tom, že současnou realitu lze se zdravým rozumem úspěšně využít k ozdravení organismu, posílení imunity a optimalizaci psychické kondice.

„Nejúčinnější obrana proti koronaviru je dobrá imunita a zdravý rozum. Všechny dosavadní informace svědčí pro to, že kvalitní imunita je pro snížení rizika onemocnění, v případě samotného onemocnění pak pro jeho lehký průběh, zásadní,“ říká Tamara Starnovská. „Zdravý rozum je nezbytný pro racionální a bezpečné chování v současné davové psychóze, ilustrované nepochopitelnými nákupy potravinových zásob, dezinfekčních prostředků nebo ochranných roušek.“

K posílení imunity doporučuje Tamara Starnovská dodržovat každý den následující pravidla:

Živočišné bílkoviny

Každý dospělý člověk by měl denně jíst tři porce živočišných bílkovin. Najdeme je zejména v hovězím a kuřecím mase či rybách a vejcích.

Zakysané mléčné výrobky

Denně bychom měli zkonzumovat nejméně sto padesát gramů výrobku s živou kulturou. Ideální je zakysané zelí, které ale ne každému chutná. Dobrou volbou je i kefír a jogurty, o nichž jsme psali nedávno.

Bobulovité ovoce

Podle Tamary Starnovské je optimální denní dávka sto gramů, nejméně ale padesát gramů. Momentálně se dají bez potíží sehnat třeba borůvky a maliny. Stejné účinky a množství antioxidantů mají i brusinky, černý rybíz, červené hroznové víno, ostružiny a další „modrofialové ovoce“.

Zelenina

Vhodná je jakákoliv. Důležité jsou dvě věci – množství nejméně tři sta gramů denně a také střídání různých druhů. Ne každý má rád čerstvou zeleninu, může být ale i tepelně upravená. Minimum vitamínů se ztrácí například blanšírováním.

Běžné ovoce

Ani na něj bychom podle nutriční terapeutky neměli zapomínat. Výběr na jaře zatím příliš velký není, ale třeba zimní jablka svůj účel splní. A stačí jedno denně – asi stogramové.

Co nám prospěje během nouzového stavu

  • Nakupujeme jen to, co skutečně spotřebujeme v běžném stravovacím režimu.

  • Místo návštěv supermarketů se denně projdeme v přírodě.

  • Své stravování zhodnotíme a upravíme tak, abychom optimalizovali svou imunitu.

  • Pokud budeme v karanténě, budeme pravidelně větrat, v médiích budeme přednostně sledovat komedie a dokumenty o přírodě.

  • S využitím médií si denně zacvičíme.

  • V četbě budeme preferovat kvalitní kuchařky, z nichž získáme náměty pro osvěžení vlastního stravování.

  • Svůj denní rytmus uzpůsobíme biorytmům organismu, s využitím systému 3×8, tedy 8 hodin práce, 8 hodin zábavy, relaxace a 8 hodin spánku.

Zdroj: Fórum zdravé výživy

Složení každého hlavního jídla

Každé hlavní jídlo by mělo obsahovat zdroje bílkovin, sacharidů a vlákniny. To znamená, že bychom na talíři měli mít vždy maso, vejce nebo mléčné výrobky. K tomu přílohu nebo pečivo a také vždy zeleninu nebo ovoce.

Příjem tekutin podle hmotnosti

K pití je ideální vše bez obsahu energie navíc – tedy voda, středně mineralizovaná voda nebo neslazené čaje. Tamara Starnovská radí spočítat svůj potřebný příjem tekutin takto: na každý kilogram hmotnosti potřebujeme denně třicet mililitrů vody. U člověka, který váží sedmdesát kilo, jsou to asi dva litry. Pozor ale na pocení, průjem či horečku, pak se potřeba vody zvyšuje.

Dostatečná vlhkost prostředí a větrání

Tu obvykle opomíjíme úplně. Zvlhčené sliznice v nose jsou ale dobrou obranou proti pronikání virů a bakterií do těla. Pokud nemáme doma zvlhčovač vzduchu, poslouží třeba i mokré ručníky nebo prostěradla, zavěšené v prostoru. Větrat bychom měli několikrát denně, vždy nejméně deset minut.

Procházky

Pravidelné procházky jsou i v nouzovém stavu povolené. Měli bychom jim věnovat denně nejméně třicet minut. Ideální je příroda nebo alespoň městský park a samozřejmě v bezpečné dvoumetrové vzdálenosti od ostatních.

Odborná spolupráce:

Fórum zdravé výživy, nutriční terapeutka

PhDr. Tamara Starnovská

Nutriční terapeutka, předsedkyně Sekce výživy a nutriční péče, Fórum zdravé výživy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).