Hlavní navigace

Echinacea – léčivka indiány milovaná

22. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / Pexels, podle licence: Public domain
Rudé tváře v Severní Americe si echinaceu, neboli střapatku nachovou, dlouhou dobu střežili jako poklad výhradně a jenom pro sebe. Během 19. století se však dostala i k nám do Evropy a pro skvělé účinky, které má na lidský organismus, jsme její síle propadli a zůstali jí věrní. Prozradíme vám, s čím si echinacea více než rozumí a také v jakých preparátech ji najdete.

Využít z rostliny můžete nať i listy a samozřejmě také kořen.

Doporučuje se střapatku užívat vnitřně ve formě tinktury. Pokud však holdujete potravinovým doplňkům, myslí výrobci i na tuto bylinku, kterou často kombinují s vitamíny a jinými cennými složkami podporující zdraví (GS Echinacea Forte, MedPharma Echinacea, VITALAND Echinacea Forte).

Oblíbená je také na způsob popíjení odvaru nebo čaje (Leros, Herbex). Najdete ji také jako součást léčivých bylinných směsí či kapek (Grešík).

I když se jedná o bylinku, doporučujeme především její dlouhodobější užívání prokonzultovat s odborníkem. Dětem ji podávejte výhradně ve formě sirupu bez přídavku alkoholu. Naopak kojící a těhotné ženy by se měly echinacee rozhodně vyhnout.

Tato bylinka často krášlí i naše zahrady a bez problémů si ji tak můžete vypěstovat svépomocí.


Autor: Pixabay.com / GLady, podle licence: Public domain

Když vaše imunita pokulhává

Tvoří se vám v ústech bolestivé puchýřky zvané afty, několikrát do roka chytíte virózu, nebo se vám nedaří vyzrát nad opakujícími mykózami? Tyto příznaky mimo jiné mohou znamenat podlomenou imunitu, která našemu tělu slouží něco jako štít, co zachycuje bakterie a viry a chrání nás před různými nemocemi a zdravotními potížemi.

Určitě prokážete organismu užíváním preparátů s výtažky echinacey víc, než když budete později muset poslušně polykat jedny antibiotika za druhými, které se po několikáté kúře mohou leckdy minout účinkem. Prevence je totiž v tomto případě opravdu trefou do černého.


Autor: Pixabay.com / Steinchen, podle licence: Public domain

Kdy sáhnout po echinacee

Střapatka je vhodná, když se potýkáte s nachlazením, virózou, nastydnutím.

Mírní a pomáhá regenerovat kožní projevy (ekzém, lupénka). Ve formě masti ulevuje v rámci popálenin, hůře se hojících ran, proleženin a dokonce i křečových žil.

Pacientům s onkologickým onemocněním se doporučuje z důvodu rekonvalescence. Např. po absolvování chemoterapie a ozařování. Násobí totiž bílé krvinky.

Na zánět dásní, afty a bolest v krku pomáhá echinacea jako kloktadlo. Je známa rovněž pro své dezinfekční účinky.

Pokulhává váš sexuální život? Echinacea se používá také jako startér touhy. Třeba je čas dát na indiány, kteří echinacee propadli jako první vůbec.

Údajně také působí jako ulevující prostředek v rámci onemocnění močových cest, prospívá ledvinám, mírní alergie a napomáhá vylučovat toxiny.

Celkově z organismu vyhání zánět a s ním i zánětlivá ložiska.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).