Hlavní navigace

Hyperhidróza: Nadměrné pocení komplikuje život a může být známkou nemoci

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Potit se v létě není nic neobvyklého. Někteří lidé mají ale i v chladném prostředí pocit, jako kdyby právě vylezli z vany a musí se i několikrát denně převlékat. Někdy může nadměrné pocení dokonce signalizovat vážnější onemocnění.

Bez pocení se lidské tělo neobejde, je totiž významným termoregulačním nástrojem. Když ale produkce potu překročí únosnou míru, začne znepříjemňovat život a přináší s sebou řadu obtíží fyzických i psychických.

Co se dozvíte v článku
  1. Tělo se bez pocení neobejde
  2. Jaké existují typy hyperhidrózy?
  3. S hyperhidrózou mohou pomoci léky
  4. Řešením je také iontoforéza, laser či botulotoxin
  5. U nejtěžších případů nadměrného pocení pomůže operace

Tělo se bez pocení neobejde

Nadměrné pocení neboli hyperhidróza může mít řadu příčin. Někdy je příznakem závažnějšího zdravotního problému. S velkým množstvím potu tělo také ztrácí cenné látky a vodu, takže je třeba doplňovat minerály i dbát na příjem dostatečného množství tekutin, aby nedošlo k dehydrataci.

Pot kromě toho, že pomáhá organismu udržet stálou teplotu, ho také zbavuje škodlivých látek. Jeho hlavní součástí je voda. Tělo ho produkuje i v klidu, jeho množství přirozeně stoupá například při horečce, v teple, při tělesné námaze. Zvýšit tvorbu potu mohou i emoce, třeba stres nebo obavy. 

Zjednodušeně by se dalo říct, že o hyperhidróze se dá mluvit tehdy, když se člověk nadměrně potí v situacích, kdy by to tak být nemělo, bez ohledu na tělesnou námahu nebo okolní teplotu.

Jaké existují typy hyperhidrózy?

Rozlišují se dva typy nadměrného pocení.

1. primární

Obvykle se dá vypozorovat už v dětství a tvoří 30 až 50 procent případů hyperhidrózy. Většinou jde o dědičnou záležitost.

2. sekundární

Tento typ hyperhidrózy je způsoben změnou zdravotního stavu nebo třeba vedlejšími účinky některých léků.

Onemocnění, která mohou stát za tímto typem nadměrného pocení, jsou například tato:

S hyperhidrózou mohou pomoci léky

Aby se dalo mluvit o hyperhidróze, mělo by jít o nadměrné pocení, které se objevuje bez zjevného důvodu nejméně půl roku aspoň jednou týdně a výrazně zasahuje do soukromého i profesního života, často brání v běžných činnostech.

Pokud se domníváte, že se tento problém týká i vás, je vhodné navštívit lékaře. Pocení může signalizovat vážnější onemocnění, proto obvykle následuje komplexní vyšetření a návrh vhodné léčby. Může jít například o léky omezující tvorbu potu: anticholinergika. Mají však poměrně široké spektrum nežádoucích účinků.

Řešením je také iontoforéza, laser či botulotoxin

Pomoci může také iontoforéza. Při této fyzikální metodě se prostřednictvím vodní lázně dostane do tkání malé množství elektricky nabitých částic, které dočasně zablokují potní žlázy. Vhodná je hlavně pro pacienty, které trápí nadměrné pocení rukou či nohou.

Další možností je injekční aplikace botulotoxinu. Zhruba od 3 do 5 dnů nastoupí účinek a pocení je výrazně omezeno. Efekt však vydrží obvykle nejdéle půl roku, poté je nutné proceduru zopakovat.

I když jde o velmi účinnou formu boje proti nadměrnému pocení, jedná se o finančně náročnou záležitost. Ne právě levné, ale efektivní je také odstranění nadměrného pocení laserem.

U nejtěžších případů nadměrného pocení pomůže operace

Těžké formy hyperhidrózy se dají řešit také chirurgickou cestou. Ta spočívá buď v odstranění potních žláz z podpaží, anebo v provedení torakoskopické horní hrudní sympatektomie. 

Při ní dochází k přerušení hrudních nervových vláken souvisejících s potními žlázami na dlaních a v podpaží. Mnohým pacientům pomáhá rovněž akupunktura a tradiční čínská medicína. Zkusit lze také přírodní léčbu.

Podle lidového léčitelství by mohly s omezením pocení pomoci například odvary z šalvěje lékařské, kopřivy dvoudomé, přesličky rolní nebo levandule. Nadměrné pocení sice neodstraní, ale může s ním pomoci také oblečení z přírodních materiálů, jídelníček s omezením tučných a kořeněných jídel, vynechání alkoholu a kofeinu a udržování zdravé tělesné hmotnosti. Určitou službu u hyperhidrózy udělají také kvalitní antiperspiranty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).